Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

@senli, şöyleki

Öncelikle geçmiş olsun biz de ocak ayından beri uğraşıyoruz Ocak ayında başvuru yaptık SGK'ya var olan raporumuzla SGK yeniden 3 ay sonra bizi tekrar hastaneye sevk ettiği tekrar rapor aldık gereken her şeyi yazdırdık ve rapor SGK'ya gitti 3 ay sonra tekrardan ara karar istedi daha ayrıntılı bir rapor istedi onu da yazdırdık sonrasında tekrar bı ara karar çıktı şimdiye kadar kimseden istenmeyen konuşma terapistin bile gorusu yazısı onayı alındı dahada ayrıntılı istediler ne yapacağımızı şaşırdık tekrardan ara karar sevk evra ile tekrardan hastaneye gittik ayrıntılı ayrıntılı her şeyi doktora tek tek yazdırdık dosyayı ekledik SGK'ya gönderdiğim toplam 8 ay bitti 9 aydayız hala emeklilik kararını bekliyoruz .sizde aynı şekilde tek tek her şeyi doktora yazdırın belgeleri ile dosyaya ekleyin e-nabızda bilgilerinizin olması bile SGK kurulsundaki kişiler için hiçbir şey ifade etmiyor dosyada her şey en ince detayına kadar yazması gerekiyor oysa ki bizim rahatsızlığımız doğuştan iki kulak hiç duymuyor konuşma bozukluğu mevcut ocak ayından sonra çıkan yeni engelli emeklilik yönetmeliği birçok kişi çok mağdur etti neredeyse emekli olabilen çok az kişi var bu çıkan yönetmelik engelliyi emeklilik etmeme yönünde bir yönetmelik 9 ay oldu bir sonuç bekliyoruz inşallah sizin de emekliliğiniz tez zamanda onaylanır geçmiş olsun hayırlısı olur inşallah

@senli,

Kardeşim Allah şifa versin. Lakin maalesef artık en büyük oran hangi rahatsızlık ise ondan puan alıyorsun rapor için. Ayrıca Ek1 listesinde muhakkak hastalığının olması gerekli...Yani tek hastalık üstünden bakıyorlar.... Umarım gönlünce olur.

@mehmet-41, yanliz degilsin bende senin gibi ocakta basladim 9. Aya girdik hala ses yok bu ayin 10 da cikma ihtimali cok yuksek dedi sgk daki kadin ins bakalim cikar onunizdeki aya kalmaz yada bidahaki seneye :)

@sslleck teşekkür ederim ek1 listesinde epilepsi ilk başta yer almakta inşallah alırıım,peki sizi direk sgk mı hastaneye sevk etti ben sgk ya gittim çalışan memur bur da hiç zaman kaybı için uğraşma direk araştırma hastanesi git dedi.

Multiple Myeloma (%50) + Dvt (%10) =%55

@BARRACUDA35,
Bİlemiyorum ki.Artık neyi bildiğimi de bilmiyorum. Raporu yolladım ama toplanan heyet red verdi.Sanırım bütün umudumuz anayasa mahkemesinden gelecek olumlu haber.

@senli,
Ben SGK ya başvurup sevk aldım. Sevk alınca hastaneden randevu almak zorunda kalmıyorsunuz. Bence memur isguzarlik yapmış. İşlerini sevk daha kolaylaştırır. İkincisi SGK sevk ettiyse hiç bir masraf çıkmıyor !!! Diğer türlü bazı şeylere ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz !

sağlık kurulu değerlendirmeleri nerede yapılıyor bölge bölge mi yoksa tek bi yerde mi işlemlerin bu kadar uzun sürmesi pek normal değil herkesin raporu engel durumu belli ara karar çıksa bile 8-9 ay beklemek gerçekten çok saçma herkes merak ediyor durumunu zaten engelliyiz tekrar tekrar hasteneye gitmek hepimiz için zor.

tüm bekleyenler hayırlı haber alır inşallah

@erydml, Büyük şehirlerde SGK'nın kendi bünyesinde olan Sağlık Kurulu var. Böyle bir kurulun olmadığı yerlerde ise yakındaki şehirlerin kuruluna gönderiliyor dosyalar.

Bu kurullar daha önceden genellikle malulen emeklilik başvurularını değerlendiriyordu ve çok sık aralıklarla toplanmasına gerek kalmıyordu.

Bu yeni yasa ile birlikte çalışma yılı kriteri birkaç yıl düşürüldüğü için çok başvuru oldu.

Örnek olarak 2007 işe girişli %48 oranlı raporu olan bir engelli eski sisteme göre 20 yıl tamamlaması ve 2027 yılında başvuru yapacaktı ama şu an başvuru yapmıştır belki sonuç bekliyor olabilir.

Bu sebeplerden dolayı aşırı derecede bir başvuru oldu ve dosyaların incelemesi uzun sürüyor.

@erydml, Amin kardeşim hepimizin işi gücü rast gider İnşallah. Eskiden vergi indirimi ile emeklilikte bu ay başvurdun mesela ertesi ay hemen maaşını alabiliyordun.

Teklif verildikten sonra bu yeni yasanın kabul edileceği belliydi ama SGK kendini bu yoğunluğa hazırlamadı. Onlarda biliyordu bu kadar başvuru olacağını ona göre tedbir alınabilirdi.

Birde bu SGK'nın rapora göre değerlendirme yaptığı saçma hastalık listesi kesinlikle güncellenmesi gerekirdi.

Bazı hastalıklarda emeklilik için gerekli olan Orta Düzey veya Hafif Düzey tanıları eksik. Sadece Ağır Düzey olarak kabul edilen hastalıklar mevcut.

Başvuran kişi ağır düzeyde çıkmazsa red kararı geliyor. Eee bu kişi Ağır Düzeyde değilse bari Hafif Düzeyde denilirse o kişiye emeklilik hakkı doğacak ama yapmıyorlar maalesef.

@erydml,
Katılıyorum tüm gayreti ile @BnymnYldz arkadaşımız yardımcı oluyor ben bu sitede en cok fayda gördüğüm bilgilendigim kişidir bazıları hasetleniyor insanlara yardımcı olmaya çalışınca zoruna gidiyor herseyi biliyor gibi davranildigini düşünüyor bu tip insanların niyetleri ve kalpleri bozuk ama bence bilgi paylaştıkça bir sonraki insanlara cok faydası oluyor gözlemliyorum bu konuda Bünyamin’e tesekkur ediyorum üşenmeden yardımcı oluyor yardımcı olan diger isimlerini saymadığım kişilere de tesekkur ederim

Bu arada benim emeklilik onaylanmış hastane den raporun içeriğine ameliyat uygun olmayan ve İsitme cihazı ile fayda göremeyen olarak SGK YSK gönderdiğim eski 3,4 adet raporlarım askerlik muafiyetim dahil kendilerine bildirildi ( göndermedik dosya kalmadı ) orta tanıdan emekliliğim onaylanmış(%62 İsitme konuşma bozukluğu ameliyat uygun olmayan ve cihaz ile fayda göremeyen ) ben hastanede belirtmiştim heyet bildirmiş ama SGK sağlık kurulu degil( neden vermedi bilmiyorum) YSK onay vermiş is çıkışını yap dedi bende ay sonu yapayım dedim kendisi daha iyi olur dedi bu ay alamazsın ay sonuna doğru iscikisini yap hem maaşını hemde önümüzdeki ay engelli emekli maaşını alırsın dedi hayırlısı ile diger engelli kişilere yinede şikayetlerimi belirteceğim cunku 8 ay kaybım oldu 4 ay önce onaylanıp verilmesi gereken maaş 4 aylık hak kaybım var bununla beraber adaletsizliği sikayet etmeye devam edeceğim diger engelliler icinde

Son düzenleme:
@Manemm, Gözün aydın kardeşim hayırlı uğurlu olsun emekliliğin. Biraz uzun sürdü ama sonunda olumlu olmuş sevindim senin adına.

29-30 Eylül tarihi başvuru için uygun gibi görünüyor. Ekim ayı itibariyle aylığı hak etmiş oluyorsun.

Aylık hesaplama işleri belki Ekim maaş tarihine yetişmez ise Kasım ayında topluca alırsın hepsini inşallah.

@BnymnYldz, tesekkur ederim sağolun sizlerinde yardımlarından cok faydalandım ., insaallah tahsis talebini bu ayın sonunda istedi simdi cikis yapıp talep etsen bile ay sonunda ettiğin ile farketmez dedi ben zaten emekli olarak çalışmaya devam etmek istiyorum konuştum olumlu yaklaştılar 2008 öncesi sigorta girişim oldugu icin devam edeceğim bu parayla emeklilik sadece kagit üstünde

@Manemm,

Merhaba hayırlı olsun benim de ek 1 de hastaligim açıkça olmasına rağmen Red aldım şimdi yüksek saglik.kuruluna başvuracağım sizin surec nasil ilerledi itirazınızı kabul edip emeklimi yaptılar yoksa onlarda ara karar verip yenidenmi sürece girdiniz bilgi rica ederim :)

@zeyno19,

Ara karar çıkmadı detayları zaten belirtmişler ara karar çıkaracak birsey yoktu ben YSK itiraz aşamasında memurla dosyama baktım oradan farkettim detayların kriterleri yazılmış durum bildirir raporunda bu detaylar gorunmuyor sonrasında ,
YSK itiraz etmek istiyorum deyince gişe memuruna gönderip ordan dilekçe doldurdular, tabi ben ilgili emeklilik servisine gittim dosyama oradaki memurla birlikte baktık doktor orada benim durumumu heyet tam yazmasına rağmen red verdi bende YSK verilen dilekçenin altına 28/5 çalışma gücü kaybında hastalığım ve kriterlerim orta tanıyı karşılamaktadır dedim 2016 raporunu ve detayları ilettim heyete İsitme cihazı kullanmadığımı ameliyat uygun olmadığını belirterek hastanenin bunu ek olarak diger bilgilendirme kağıdında belirttiğini söyledim aksi halde hukuk mücadelesi vereceğim dedim YSK dilekçesine yazdım sonunda baktılar kriterlere onayladılar baska alternatifleri yoktu ben yazmamış zannetmiştim kriterleri yazmışlar yine red vermişti SGK sağlık kurulu, tabi dilekçeyi ve detayları görünce YSK onayladı

Eger haklı iseniz kriterleriniz karşılıyor ise Burada onemli olan YSK itiraz ederken ek dosya eklenecek ve dilekçeye yazılacak not onemli neye dikkat edeceklerini belirtmeniz gerekir bazen gözden kaciriyor , heyet raporu bizim gördüğümüz edevlette gördüğümüz durum bildirir raporundaki detaylar ile sınırlı degil . SGK giden heyet raporunda bir sürü kagit gordum oradan detayları farkettim benim geçmişim le ilgili bilgileri girmiş raporlarim da vardi ama SGK sağlık kurulu dikkat etmemiş ,YSK dilekçede belirttim bunu dikkate almıs.

Son düzenleme:
@BnymnYldz,
Kardeşim diyelim bizimki de Eylül sonu açıklandı emekli olduk diyelim başvuru Ocak 25 nasıl olacak Eylül ayı mi hesaplanır sadece

@Manemm Hayırlı olsun kardeş ben sadece itiraz ettim detay yazmadım. Çünkü tanıda hastalığım yazıyoe ek 1 de de var hem okb hemde bipolar ysk bunu dikkate almaz mı acaba?

@dado84, Bazı arkadaşlar ilk başvuru itibariyle maaş alacağını düşünüyor ama malesef öyle bir maaş bağlanma yöntemi yok.

Sizin 2025 Ocak ayında yapmış olduğunuz çalışma gücü kayıp tespitidir.

Çalışma gücü kaybınız tespit edildikten sonra SGK'ya gidersiniz ve aylık talep formu doldurursunuz.

Örnek olarak aylardır bu süreci yaşayan ve yeni tespiti yapılan arkadaşımız bu ay sonuna doğru işten çıkışını yapacak ve aylık talep belgesi dolduracak ve Ekim ayı itibariyle maaşı hak etmiş olacak.

Sizinde aylık talep formunu doldurulduktan bir sonraki ay aylık alma hakkınız başlayacak.

Başka bir örnek verirsek kurul sizin tespiti Ekim ayı içerisinde yaparsa sizde Ekim ayında aylık talep formunu doldurursunuz Kasım ayı itibariyle aylığı hak etmiş olursunuz.

@BnymnYldz Gayet net açıklamışsın abi ama çalışmayan biri tahsis talep oluşturduysa sistem yine aynı mı işliyor çalışan gibi mi?

@samedo99, Kardeşimiz ince detayı yakalamış güzel soru 👏

SGK söylediğin duruma göre şöyle yapıyor,

Tahsis talep/Aylık talep neyse bunu oluşturmuşsun Ocak ayında 👍

SGK seni sevk etmiş raporunu almışsın SGK'ya ulaşmış rapor kurulda 3-4 ay beklemiş sonra ara karar çıkmış tekrar rapor alma süreci Haziran ayında yeni raporu da almışsın tekrar kurula gitmiş incelemeye toplam 6-7 ay sürmüş ve Temmuz'da Orta Düzey tespit yapılmış diyelim.

Bu seferde tahsis talep tarihine bakmıyor. Emekliliğe esas değerlendirme yapılan son raporu hangi ayda aldıysa onu takip eden ay itibariyle aylık başlangıcı sayılıyor.

Üstteki örneğe göre yani
Tahsis talep Ocak 2025
Son alınan rapor Haziran 2025
Aylık Başlangıcı Temmuz 2025 oluyor.

SGK yani her halükarda toplu maaş ödememek için yolunu bulmuş kardeşim. Engellinin kaç ay beklediğine bakmıyor işine hangisi geliyorsa o kuralı uyguluyor.

Eyt ilk çıktığı zaman mesela bayağı bir yoğunluk olmuştu onların rapor kurul süreci falan olmadığı için başvurdukları ayı takip eden ay itibariyle aylıkları birikti ve birkaç aylık toplu maaş almışlardı.

Üst Alt