@hvsvn23,
Merhaba,yaşadığınız süreci açıkladığınız yazılarınızı okudum.Öncelikle arkadaşlarımızı belirsizliğe düşüren taraf emekli olduğunuz sistemin yanlış anlaşılması nedeni ile olduğunu düşünüyorum.
Siz ilk yazınızda 4B -BAĞKUR sigorta primleri ile emekli oldum şeklinde belirtmişsiniz.4B-Bağkur mevcutta var olan ve hala devam eden Engelli Emekliliği sistemi ike emekli olmaktadır.
Vergi İndirimi İle Emeklilik sadece 4A-İşçi sigorta primi ile yapılabilen bir emeklilik sistemi idi ve 15.01.2025 tarihinde yeni bir kanun ile yürürlülükten kaldırıldı.
Arkadaşlarımız süresiz Engelli Vergi İndirimi belgesi ile emekli olduğunuzu düşünerek yanıt verince bir yanlış anlaşılma ile karşılaşıldığını düşünüyorum.
Sizin belgeniz anladığım kadarıyla süresiz Engelli Sağlık Kurulu raporu ve oranı %55 idi.
Sizin emekli olduğunuz Engelli Emekliliğinde 2025 yılından önce mevcut yani sizin almış olduğunuz raporu inceleyerek ister süreli ,ister süresiz olsun bağımsız kararlar ile yaşadığnız gibi süreli (kontrol muayenesi) yada yeni rapor almaları istemleri ile sonuçlandırıyorlardı.Süresiz (kontrol muayenesi olmadan) Engelli Emeklilği ilk başvuruda gerçekleştiren olmuş olabilir ancak ben hiç karşılaşmadım.
15.01.2025 tarihi itibari ile Engelli Emekliliği daha zorlaştırılarak mevcut raporlar başvuru tarihi itibari ike 6 aydan eski ise yeniden rapor almaları talep edilerek veya 6 ay veya daha yeni bir rapor ile başvuru yapılıyorsa tek hastalıktan ayrıntılı bir inceleme ile sonuçlandırılıyor,neredeyse hepsine kontrol şartı veriliyor.
Bu bağlamda 4B-Bağkur sigorta primi ile Engelli Emekliliği ile emekli olduktan sonra kontrol muayenesi ne yazık ki normal bir akış gibi oluşturulmuş durumdadır.Kontrol muayeneniz sonrası İnşAllah sonuç hakkınızda hayırlısı ve dilediğiniz gibi olur.
@BnymnYldz, arkadaşımız genel olarak olay akışlarını net ve güzel bir dille ifade ettiğini belirtmekte yarar görüyorum.Söyledikleri genelde göz ardı edilen önemli konulardır.
@deasn12, arkadaşımız önemli olan bir konuya değinmiş,kendi adıma teşekkür ederim.Raporlarımızda neler yazdığını bilmemiz ileri yaşayabileceğimiz süreçlere büyük katkı sağlayacaktır.
@barcan88, yazısında belirtiği gibi SGK rapordan bağımsız nasıl emekli ederse ne yazık ki o şekilde emekli oluruz.Kontrol muayenesi sadece emekliliğin başında değil ,belirli nedenlerle farklı bir zamanında karşımıza çıkabilir.
Umarım hepimize faydalı bir paylaşım olmuştur.Herkesiin hakkında hayırlısı İnşAllah.
Saygılar.