Ben devlet okulunda okudum, Allah'a şükür meslek sahibi oldum, üniversite de bitirdim. Çocuklarımı da lise sonuna kadar devlet okullarında okuttum, Allah'a şükür ikisi de üniversite bitirip meslek sahibi oldu. Devlet okullarına ağız büktüre büktüre şuurlu olarak kazık yemeye alıştırdılar bu milleti. Okul önemli elbette ama okuldan da önemli olan öğretmen. Çocuk güzel bir öğretmene denk geldiğinde zehir gibi yetişir. Ama henüz daha kendisini yetiştirememiş dandik bir hocaya denk geldiğinde milyonları döksen de çocuk nato mermer, nato kafa olarak yetişir. Eskiden öğretmenler ve imamlar mahallelerde baş üzerinde tutulan kimselerdi, herkes kendilerine saygı gösterirdi. "Eti senin, kemiği benim" derdi veli öğretmene. Çocuklar da öğretmeninden öcü gibi korkarlardı. Şimdi öğretmen sıkıysa bir "of" çeksin talebeye. Yedi sülale ile okul basılıyor, hatta piç kurusu çıkarıp bıçağı hocanın böğrüne batırıyor.
Hangi öğretmenin iyi olduğu, talebeyi iyi yetiştirdiği, hangisinin ise goygoycu olduğu mahalleli tarafından bilindiğinden insanlar belli, öğretmenlere yönelirlerdi haklı olarak. Şimdi mecburiyet var, mahallenden başka yerde çocuğunu okutamıyorsun, öğretmen seçemiyorsun. Kavun kelek de çıkabiliyor, leziz de, senin elinde değil. Sistemin elinde. Her iktidar değişikliğinde, hatta iktidar değişmese bile her üç beş senede bir sistem değişiyor. 12 yıl kesintisiz eğitim için tepinildi ama şimdi bunda vazgeçme gündemde. Bir kaç sene sonra tekrar yürürlüğe koyarlar.
Netice itibariyle bana göre özel okullar para tuzağı. Sağmal inek gibi ana ve babalar tokatlanıyor. Ana - baba iyi bir eğitim alsın diye özele yolluyor ancak inanın devlet okullarındaki eğitimin gerisinde kalıyor çoğu.
Eğitim ve sağlıkta özelleştirme olmamalı. Özel hastaneler de öyle. Sağlam adamdan seksen tane gereksiz tahlil isteniyor.
İstanbul'un Esenyurt isimli bir ilçesi var. Tam bir pislik, tam bir eşkıya yuvası. İnsanlar E-5 kenarındaki gökdelenlere ve kafelere kanarak oraya yerleşiyorlar ama daha sonra kafalarını duvardan duvara vuruyorlar ama ne çare, iş işten çoktan geçmiş oluyor. Pisliğin her türlüsü var. Gasp, hırsızlık, cinayet, terör, uyuşturucu, tecavüz. Unuttuklarımı da siz ilave edin. Çocuk kısa sürede bunlarla tanışıyor. İşte bu ilçede ve benzer sabıkalı ilçelerde veya bölgelerde çocuğu koruma maksatlı özel okula göndermenin bir izahatı olabilir ama diğer yerlerde hiç gerek yok bence. Ama paran bolsa bir şey diyemem.
Kısacası çocuk büyüdükçe masraf artıyor. Evli çocuklular bunu düşünerek emeklilik kararı vermeliler.
Selametle.