Merhaba arkadaşlar.10 yıl süren trafik iş kazası davam nihayet sonuçlandı.Davayı kaybettik ! ! ! Karşı vekalet ücretleri ve mahkeme masraflarını üzerime bıraktılar.Sakat kaldığım yetmezmiş gibi birde haksız çıktım.Olayı aşağıda özetleyeyim.
2014 aralık ayında taşeron olarak çalıştığım işyeri Roketsan A.Ş.' den evime dönmek üzere servise bindim.Yol üzerindeki bir kavşağa geldiğimizde servis aracımıza,kavşağın tam ortasında yandan başka bir araç çarptı ve devirdi.Vuran araca kırmızı fasılalı ışık yanıyordu ve tali yol konumunda idi.Ayrıca 1.09 promil alkollü idi.Bizim servis aracımıza ise sarı fasılalı ışık yanıyordu ve ana yol konumundaydı.Trafik iş kazası olmasından dolayı asıl ve taşeron şirketlere dava açtık.3 kişilik Bilirkişi heyeti %25 servis aracına ,%75 vuran araca kusur verdi.Adli tıp 9.3 sürekli iş göremezlik oranı belirledi.Yerel Mahkeme 2019 yılında sonuçlandı ve 110bin maddi ,20 bin manevi tazminata hükmetti.Manevi tazminatı aldım.Maddi tazminatı alamadım çünkü şirketler istinafa gittiler.istinaf lehime karar verdi.Bunun üzerine karşı taraf temyize gitti.Temyizde 1.5 yıl kadar bekledikten sonra "Noksan İkmali" yüzünden dosya geri döndü.Eksikler tamamlanıp tekrar temyize gitti.1 yıl kadar bekledikten sonra yargıtay kararı bozdu.Yeni bilirkişiler atanmasını istedi.Yeni atanan bilirkişiler servis aracına %0 ,vuran araca %100 kusur verdiler.Yerel mahkeme illiyet bağının kesildiğinden dolayı şirketleri haklı buldu ve vekalet ücretleri,mahkeme masraflarını (totalde 80bin tl) üzerime yıktı.Bu seferde biz temyize gittik.1.5 yıl kadar bekledikten sonra yargıtay kararı onadı ve 10 yılın sonunda alacağım 3 kuruş para enflasyon yüzünden zaten kuşa dönmüşken alamadığım gibi,üstüne birde haksız bulundum ve neredeyse almam gereken tazminat kadar vekalet ücretlerine mahkum edildim.Mağdurken daha mağdur oldum.Elimin sakatlandığı ile kalakaldım.
Bu gibi durumda hukuk sistemi,devlet diyor ki,işverenlere dava açabilirsin,sgk ya dava açabilirsin,sigorta şirketlerine dava açabilirsin,vuran araç sürücüne dava açabilirsin.Kime açarsan aç en nihayetinde oluşan zararı bunlar birbirine rücu ederek öderler.Bizde şirketlere dava açtık.Olması gereken şirketlerin tazminatı ödemesi ve karşı tarafa rücu ettirmesi idi.Ama her ne hikmetse öyle olmadı.Sanırım sıradan çinko karbon vatandaşa uygulanan tarife bu.
Çin Atasözü;
Sanıkların ikisi de zenginse,hakim istifa eder
Biri zengin diğeri fakirse,zengin kazanır
İkisi de fakirse,adalet yerini bulur