selda*
Selamlar dünden beni araştırıyorum. Yukarıda arkadaşların belirttiği gibi engelli durumu/puan vb. durumlara göre standart bir puan verilmiyor. Şehir efsanesi yaratmayalım.
Mevzuat:
ÖSYS'DE ÖZEL DURUMU BULUNAN ADAYLAR
Kılavuz:
https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2019/YKS/kilavuz_11022019.pdf
Engelli arkadaşlara "Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı"(YKS) de 3 başlıkta destek veriliyor.
1. Engellilere Özel Salon ve Sınav Uygulamaları: Bu başlık engelli durumuna göre özel salon ve sınav uygulamalarını içeriyor. Bu başlığın konusu olmadığı için uzun uzun yazmayacağım. Yukarıda verdiğim linkten engelli durumunuza göre okuyabilirsiniz.
2. Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci alan Yüksek Öğretim Programlarına başvuru için TYT (Sınavın 1. oturumunda yapılan Temel Yeterlilik Testidir.) puanının 150 ve üzeri olması gerekiyor. Ancak Engellilere bu sınır 100 puan ve üzeri uygulanıyor. TYT'den 100 alan engelli arkadaşım seçtiği üniversitenin uyguladığı özel yetenek sınavına katılabiliyor.
Ayrıca, bildiğiniz gibi YKS her yıl yapılıyor. Dolayısıyla geçerliliği 1 yıl. Ancak yukarıda belirttiğimiz özel yetenek sınavı için engellilerin sınav sonucu 2 yıl geçerli. Yani sınava girdiniz, 100 aldınız. Ve seçtiğiniz üniversitenin Özel Yetenek Sınavını kazanamadınız. Bir sonraki yıl YKS sınavına girmeden mevcut puanınız ile tekrar üniversiteye başvurup Özel Yetenek Sınavına girebilirsiniz.
3. Engelli Ek Puanı: Bu puanın hesaplanması ile ilgili herhangi bir metadoloji paylaşılmıyor. Tüm ÖSYM Kurum mevzuatına baktım ve bulamadım. Ancak aşağıdaki şekilde bir tanımlama yapılıyor:
10. ÖSYS-YKS'DE ÖZEL DURUMU BULUNAN ADAYLAR
10.7. BEDENSEL ÖZÜRLÜLER
Bedensel özelliklerinde ağır derecede ve sürekli olarak işlev kaybı veya bozukluğu (örneğin, bütün düzeltmelere rağmen görme veya işitme gücünde tam ya da önemli ölçüde eksiklik) olması nedeniyle eğitim-öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan adayların seçme ve yerleştirme işlemleri, ÖSYM Yürütme Kurulunun
saptayacağı bir yöntemle,
özür türü, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Bu durumdaki adaylar bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile özürlerine ilişkin özgeçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçeyi Başvurma Belgelerine ekleyeceklerdir. Başvurma işlemleri bittikten sonra gönderilecek raporlar işleme konmayacaktır. Bu raporlarda belirtilen özür dereceleri ÖSYM'nin görevlendireceği kurullarca incelenecek,
adayların özürleri yüzünden ayrı bir seçme ve yerleştirme işlemine tabi tutulup tutulmayacakları bu incelemelerin sonuçlarına göre belirlenecektir. Raporları kabul edilen adaylar, ayrı salonlarda sınava alınacaklar ve gerekli ise kendilerine yardımcı verilecektir. Bu adayların ÖSS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile tercih etti ise YDS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinde Özürlü Salonu yazılı olacaktır. ÖSYM'nin yetkili kurullarınca raporları kabul edilmeyen adaylar ÖSS'ye başvuran diğer adaylar gibi işlem göreceklerdir. Görmeyen adaylar sınava, kendilerinin kullanabilecekleri, görmeyenlere özel hesap makineleri getirebileceklerdir.
Sonuç: Her adayın kendi özel durumuna göre puan veriliyor. Bunu verirken, Engellilik durumu, puanı ve tercihleri göz önüne alınıyor.
Bu durumda tüm engelli arkadaşların bu sınava girecekler ise, mutlaka engelli raporlarını ve dilekçelerini belirttikleri şekilde vermelerini öneririm.