Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurtiçinden alınan tadilat yapılmış özürlü araçlarını kimler kullanabilir?

dyt

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
%90 altı özür oranıyla yurtiçinden alınan özürlü bireye göre tadilat yapılmış özürlü araçlarını araç sahiplerinden başka kimler kullanabilir.

aynı donanım diye birşey ne demek nerede yazıyor böyle mevzuatın neresinde gösterin

Bizzat kullanım amacıyla özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
fakat yurtiçinden alırsan:
Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
yani aracın araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu değildir. trafik yönetmeliği. boş bilgiler verip te insanların kafasını karıştırmayın kardesim

Özürlülere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük Müsteşarlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir.

Üzerinde özel donanım bululan yurt içinden alınan aracı:
1- Araç sahibi
2- Özel donanımlı araç kullanmaya uygun H sınıfı sürücü belgesi olan kişiler kullanır.

Başka da hiç kimse kullanamaz.

neye dayanarak söylüyorsunuz hangi kanun hangi yönetmelik?

ben trafik yönetmeliğindfen bahsediyorum ya siz?

[FONT=Arial][SIZE=3][/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=3]Yurt dışından ithal edilenaraçlar ile ilgili tek değişiklik DAMGALI PLAKA’nın kaldırılması ,başka birdeğişiklik yok.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=3]Yurt içinden alınan araçlariçin ise hem DAMGALI PLAKA kaldırıldı, hem de sahibinden başkası kullanabilecek, kiraya verilebilecek , ödünç verilebilecek.[/SIZE][/FONT]

dyt;

dayanak istiyorsan herhangi bi özürlü adına kayıtlı olan aracın ruhsatına bakabilirsin ruhsatta araç sahibinden başkasının kullanması yasaktır diye özellikle belirtilmiş

bu sebeple bu aracı araç sahibinden başkası kullanamaz hatta aynı sakatlık gurubundaki başka kişilerin kullanmasıda bu ruhsata göre yasak

ensar benim ruhsatımdaki ifade şöyle:
İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır.
bunun hakkındaki düşünceleriniz?

Üst Alt