Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt dışından getirilen araçların 5 yılda satılabileceğine dair mahkeme kararı..?

yağcı niyazi

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Yurt dışından getirilen araçların 5 yıldan sonra satılabilineceği hakkında yeni bir değişiklik veya mahkeme kararı duyan varmı bilgilerinizi rica ediyorum

5 yıldan sonra satılmasının önünde bir engel olduğunu düşünmüyorum. Zira bir arkadaşım yurtdışından getirdiği BMW marka aracını 5.5 yıl sonra Türkiyede herhangi bir bedel ödemeden sattı. Satış olayı 1.5 yıl önce gerçekleşmişti. Şimdi şartlar değişti mi bu konuda bilgim yok...

yurt dışı araçları

yurt dışından getirilen araçlar 10 yıl dolunca normal vatandaşa satılabiliyor aynı şartlardaki özürlü birine 3 yıl dolunca gümrükten devredebiliyorsun budurumlardan bir değişiklik oldumu bukonuda bilgisi olanların cevabını bekliyorun sayın oturan boğa

arkadaşım forumda okumuştum.konyada bu konuyla ilgili dava açılmış.kazanılmış.gümrük mahkemeye itiraz etmiş.sonuca göre gümrük karar verecekmiş.bende 2007 yılında araç almıştım şimdi bende sonucu bekliyorum.inşallah olumlu karar çıkarda araç elimizde kalmaz.ayrıca 1997 opel astra marka araca 5 yıl doldu.nekadar ve hangi vergiler çıkar.oturanboğa arkadaşım bu konyada açılan mahkemenin kararına nasıl ulaşırız.teşekürler.

Arkadaşlar, kazanılan davaya, gümrük müdürlüğü danıştayda itiraz etmişti. Danıştay bu başvuru ile ilgili YD RET kararı vermiş. Ne anlama geliyor?

Gümrük'Ün başvurusunu reddetmişse, önceki -bizim lehimize olan- karar geçerlidir demektir. O red kararını nereden biliyorsun Barış?

Danıştay dosya sorgulama yaptım. yukarıda çıkmadı ama tam olarak şöyle yazıyor...
Dosyaya Ait Bilgiler
Dosyanın Son Aşaması
( 27/05/2013 )
, Esastan Havale İçin Beklemede

Karar Sonucu
(06/06/2013)
YD RET

Arkadaşlar herkes sorgulama yapabilir. Uyaptan tc ile girip danıştay sorguya girin.[FONT=lucida grande] geldiği yer esa ve karar numarasından [/FONT] diyip Ankara bölge idare mahkemesi Ankara 6. vergi mahkemesi orada karar ve numaralar için : 2012/1403 esas no 2013/50 karar no tıklayın görün.

Barış, yukarıdaki resim linki çalışmıyor. yeniden ekran görüntüsü çekip ekler misin

arkadaşım anladığım kadarıyla idare mahkemesinin verdiği karara gümrük müdürlüğü yürütmenin durdurulması için itiraz etmiş.danıştay kabul etmemiş.eğer anladığım gibiyse 2009'da çıkan yönetmelikten önce araç alanlar 5 yılda serbest dolaşımda satış yapabilirler.inşallah anladığım gibidir.aracımı satarım bir dahada yurtdışından araç almaya tövbe ettim.kimsede bana kalırsa hiç bulaşmasın 10 yıl çok uzun süre bu konuyla ilgili gümrükten net bilgi alan olursa yazsında biran önce aracımı satayım.

Umarım öyledir. Nasıl net bir bilgi alacağız. Ben nakilhaneyi arıyorum telefona bakan bile yok ...

ben gümrüğü aradım davanın temizde olduğunu söylediler.sonuç a göre işlem yapacağız dediler.

Çıkmış galiba karar arkadaş in attığı link e bak. Gümrüğün itirazına red vermiş.anladığım kadarıyla

dava daha nasıl sonuçlanacakmış acaba...? Yürütmeyi durdurma talebini red etmişse,6. mahkemeyi haklı bulmuş.. Yok mu hukukçu arkadaşlar... Daha olmadı tek tek dava açıcaz ve danıştay kararını emsal göstereceğiz. Kazanırız. İdare her dava içinde 2bin tl masrafı göze almaz.. hukuki destek şart...

Arkadaşlar süreçi hızlandırmak için tek tek dava açalım. Kaybedecek birşeyimiz yok. Davayı kazanmamız kesin. Ben Bayramdan sonraki hafta bir avukat bulup işlemleri başlatacağım. Sizlerde dava açın. Dediğim gibi kaybedecek birşeyimiz yok.

Davayı biz kazanırsak mahkeme masraflarını ve avukat parasını gumrukmu ödüyor.

Evet tüm masrafları, tuttuğun avukat ücretine kadar gümrük ödeyecek. Danıştay ret verdiği için dava da çabuk biter. diyeb düşünmekteyim. Ama forumda eskisi gibi yardımcı olan kalmamış. Avukat ile bir görüşme yapmak şart.

Ben düşünüyor um. Gümrük le gorusdum danisdaydan daha dava sonuçlanmadigini söylüyor.

Araçların Devir ve Satışı

Gümrük Vergisinden Muafiyet ve İstisna Tanınacak Haller Hakkında Karar gereğince, gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilen eşya, gümrüğün izni olmadan ve gümrük vergileri alınmadan malul ve engelli olmayanlara ödünç verilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz.

Söz konusu eşya ve malzemeler muafiyetin veriliş amacına uygun kullanılmak ve ilgili gümrük müdürlüğünden izin alınmak kaydıyla muafiyet hakkı tanınmış başka bir kurum veya kuruluşa ödünç verilir, kiralanır, devredilir veya satılırsa gümrük vergileri aranmaz.

Malûl veya engelli kişiler; mülkiyetlerinde gümrük vergisi ödemeden ithal edilmiş özel tertibatlı otomobil, minibüs ve motosiklet kayıtlı olduğu sürece ve bunların fiili ithal tarihinden itibaren 5 (beş) yıl geçmedikçe, bu taşıtları satamaz ve yeniden aynı şekilde muaf olarak otomobil, minibüs ve motosiklet ithal edemezler.

Özel olarak dizayn edilmiş aracı devralacak kişinin sakatlığının farklı olması halinde, devredilecek taşıtın Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edilmesi ve devri alacak kişinin sakatlığına uygun olarak aracın anılan Gümrük İdaresi’nin gözetimi altında dizayn edilmesi gerekmektedir.

Arkadaşlar ; Yukarıdaki yaznın link'ini yolluyorum.. Dikkat edersniz "
Malûl veya engelli kişiler; mülkiyetlerinde gümrük vergisi ödemeden ithal edilmiş özel tertibatlı otomobil, minibüs ve motosiklet kayıtlı olduğu sürece ve bunların fiili ithal tarihinden itibaren 5 (beş) yıl geçmedikçe, bu taşıtları satamaz ve yeniden aynı şekilde muaf olarak otomobil, minibüs ve motosiklet ithal edemezler." diyor.. Bu net ..
ÖZÜRLÜLERN GÜMRÜK VERGSZ ARAÇ THAL

bu dava ile ilgili bilgiedinme gümrük bakanlığına mail yolladım arkadaşlar biraz devleti sıkıştıralım bizde toplanıp ya da topluca yazı yazıp gönderelim

Ben yaklaşık 3 ay oldu dava açalı hiç bir ses yok bu dava kaç ay sürecek acaba

bilmem ama bende seneye açacağım 07.ekim.2009 bakanlar kuurlu kararından 2 ay önce aldım aracı aldığımda 5 yıl sonra satılıyor die aldım. ama şimdi işler değişmiş seneye 5 yılı dolduruyorum bende açacağım bi dava bakalım araç 99 model passat 2019 yılına kadar kullancakmışım? 10 yıl bir araca kim nasıl binsin :)

ya dün yine gümrüğü aradım nasıl bir iş bu danıştay dan bir haber gitmemiş gümrüğe. bizimi kekliyorlar nedir anlamadım.

arkadaşım yanlış hatırlamıyorsam 20-09-2013'de yd ret kararı verilmiş.mahkeme sonucu daha belli olmamış.sanırım 3 ay falan sürer.

Mahkeme karari belli olmadan bir ûst mahkemeye gidilmez zaten red katarini danistay verdi.ama gumruge hala cevap gitmedi.

arkadaşım mahkeme kararı derken danıştayı kastettim.yd verdiler.ama karar daha belli değil.yakında gümrüğe soran olmadımı.yeni aracı aldım.eskisini satacam.sonucu bekliyorum.

satan arkadaşla irtibata geçebilir miyim ? yardımcı olurmusunuz.

Üst Alt