Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni H sınıfı (B sınıfı gözüküyor) ehliyet için verilen kodlar ve araç kullanım hakkı

bugraloji

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar selamlar

Annem %67 engelli ve H sınıfı ehliyeti için sürücü kursuna gitti ve sınavları geçerek ehliyet kazanmaya hak kazandı. Bugün gittik almaya ve geçici belge verdiler ; 15 gün sonra orjinali gelecekmiş fakat bir sıkıntı var ;

Geçici belgede ; kısıtlamalar adı altında ;

Sürücü : sınıf( B-10.04 20.01 ) yazıyor.

Bunun anlamı nedir? Annemden başka biri kullanamaz mı arabayı ? Bu kodlarla ilgili araştırma yaptım ve kodlarda ;

10.04 : Uyarlanmış Vites kolu
20.01 : Uyarlanmış Fren pedalı

yazıyor.. Bu kısıtlamalarla ben oğlu olarak bu aracı kullanabilir miyim? Ya da babam ? Ya da herkes kullanabilir mi?

Bilgisi olan yardımcı olursa çok çok çok sevinirim ; araç sipariş edicektik hafta sonu fakat bu olay açıkçası moralimizi çok bozdu, sadece otomatik vitesle işi hallederiz diye düşünüyorduk. Yardımlarınızı bekliyorum.

Öncelikle aracınızı hayırlı olsun. benim bildiğim ozel tertibatlı aracı sadece aracın sahibi kullanır. Başkası kullanamaz özel tertibatlıdır çünkü ve o kişiye özel modifiye edilmiştir. Hatta sağlam olup da yakınının özel tertibatlı aracını kullandı diye ceza yiyen bir arkadaşın yazısı vardı forumda.
Ayrıca rapor sürecinden biraz bahseder misiniz? Nasıl rapor aldınız, anneniz raporu alırken ne süreçlerden geçti? Devlet hastanesinde hangi doktorlara muayene olundu? H sınıfı kalktı malum artık heyet il sağlık mad. de oluyor. Rica etsem bilgilendirir misiniz?

sol ayağında protez var. Ayrıca romatizma hastası, bir kaç doktor muayene ettikten sonra devlet hastanesinde heyet karşısına çıktı ve raporu aldı. Sürücü kursunda bu raporlar otomatik vitesli kullanabilir sizde kullanabilirsiniz diye söylenmişti fakat bu olay çıkınca kendilerini aradığımız da kem küm edip sustular ; cevap veremediler. Açıkçası arabayı annemden çok ben kullanıcaktım fakat böyle bir olay olursa onca uğraş çaba para boşa gitmiş olacak. Annem-babam-ben ; arabayı kullanacak sadece biziz fakat bu özel tertibat vs. olunca başkası kullanamıyorsa dediğim gibi bizim iş yattı. Bunun bir yolu yokmudur? Tekrar rapor alabilme ihtimali var mıdır otomatik vites için? Sonuçta ehliyet alırken otomatik vites araç kullandı özel tertibat vs. yoktu ?

Rapora itiraz edebilirsiniz. Bunu il sağlık müdürlüğü aracılığıyla yapacaksınız. Fakat biraz uzun sürebilir. İl sağlık mad. sizi başka bir hastaneye sevk edecektir. Eski rapordan farklı bir karar alındığı taktirde bu sefer hakem hastane devreye girecektir. Hakem hastane iki raporu değerlendirip bir karara varır.
Ayrıca benim bildiğim heyet artık devlet hastanesinde olmuyor. İl sağlık müdürlüğündeki komisyon karar veriyor nasıl bir aracın uygun olacağına. Yine o kodları il sağlık mad. yazıyor. Ve devlet hastanesindeki doktorlar sadece özel tertibat gerekip gerekmediğine karar veriyorlar diye biliyorum. Sizde böyle olmadı mı?

bugraloji
17 Nisan 2015 tarihinde yayınlanan son yönetmelik ile özel tertibatlı aracın, tertibat nedeniyle teknik donanımında değişiklik olmaması şartıyla 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından birinin kullanmasına izin verilmiştir.
Yapacağınız şey; ilinizdeki TSE ye aracınızla gidip teknink donanımda değişiklik olmadığına dair rapor alıp trafik tescile vermek.

Ufukalp

Buradaki biri 3. dereceye kadar olan yakınlarından herhangi biri mi, yoksa ruhsatta yetkilendirilen sadece bir kişi mi?

h. sınıfı için geçerli engel durumu na göre olan tüm kodları nereden bulabilirizz

Yeni uygulama çıkmadan önce H sınıfı ehliyet için kursa yazılmıştım direksiyondan kalıyorum şimdi versem H sınıfı mı B mi olacak ehliyet bilgisi olan var mı

Ayşe hn direksiyon sınavından geçtiğinizde ehliyetiniz B sınıfı ama engel durumuna gore ko du olacak

dipteyim
İşte onda sıkıntı var.
Kimi trafik tescil şubesi bunu her hangi biri diye yorumlayıp ruhsata 3.dereceye kadar hısımlar yazarken kimi şube de 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar arasından sadece bir kişinin ismini vermenizi istiyor ve ruhsata bu ismi işliyorlar.Zaten düzgün işlese şaşardım.
ekinos
O kodlar sizin kullanabileceğiniz araçları belirleyecek, ve uygun kodlar ötv muafiyetinde H sınıfı ehliyet şartını larşılayacak.

Ben işitme engelliyim araç indirimi yok ve heyet raporu alıp kursa vermiştim tekrar mı alacam

Ufukalp

dostum şimdi biz bu arabayı bu ehliyet üzerinden ekstra tertibat vs. olmadan ruhsata işletebilir miyiz?

Terbitat olmadan annemin kullanması yasak , fakat ben oğlu olarak normal otomatik şekilde kullanabilirim ; dediğim gibi merak ettiğim nokta ; arabayı normal şekilde bu ehliyetle satın alıp, ruhsata işlettirip normal şekilde kullanabilir miyiz? Ötv indirimi olacak şekilde..

Pek olacağını zannetmiyorum ama, resmen işkence yapılan. Kadın arabayı öğrendi, sınavlardan geçti, üstelik bunu normal otomatik bir araçla yaptı fakat araba alınca illa ki özel tertibat olacak.. Lanet olsun ÖTV indirimine deyip gidip daha düşük model alıcaz artık..

Raporda ve ehliyette tertibat varsa tertibatsız bir aracı ötv muafiyetiyle alamazsınız.

@ekinos
Henüz ehliyetinizi almadıysanız zaten yeni tip ehliyet verilecek size, tekrar rapora gerek yok.
Yok ehliyetinizi 2016 yılından önce zaten almış ve o zamanlar kursa verdiğiniz raporu kastediyorsanız evet değişim için tekrar rapor alacaksınız.

ufukalp ehliyeti almadım direksiyondan kalıyorum kursa rapor çıkarttrıp vermiştim.

Ufukalp merhaba B sınıfı ehliyetimi H sınıfına çevirmek amacıyla 2015 Kasımnda H SINIFI EHLİYET alır-Özel Tertibatlı araç olarak Engelli raporu çıkardım.Akabinde ivedikle sürücü kursuna kaydolup,ilk direksiyon sınavını geçtim ve sertifikamı aldım.Lakin trafikte emniyetteki görevli boşuna şimdi(Aralık-2015) alma dedi.1 Ocaktan sonra gel zaten senin kazanılmış hak ehliyetini yenileriz bir daha değiştirmek zorunda kalmazsın diye yönlendirdi.
Şimdi ne yapmam gerek bilginiz var mı?Emniyete götürsem yardımcı olurlar mı?

Cevabınız için çok teşekkür ederim açıkçası yukarıda eksik bilgi vermiştim.Hafta başı trafiğe gittiğimde memurlar yönetmelik değişti Aile hekimine git seni yeniden hastaneye sevk etçek rapor değişçek dediler.Aile Hekimim beni raporu aldığım hastaneye sevk etti.Dün gittiğimde artık bizde yetki yok Beşiktaş ilçesinde bulunan X hastanesine gitmelisiniz diye yönlendirdiler.Bu sabah o hastaneye de gittim ve bizimle hiç alakası yok.H sınıfı vermeye yetkili bir eğitim-araştırma hastanesine gitmelisiniz diyerek dün beni kendilerine gönderen hastane adını telaffuz edip, oraya gitmemi istediler.:)
Hülasa; hiç bir kimsenin hiç kimseden haberi yok.Sağlık Bakanlığı'nın;ACİL olarak geçen ''Sürücü Sağlık Raporu konulu tebliğini okuttuğumda çok ayrıntılı bilemiyoruz diyerek kibarca gönderiyorlar OturanBoğa.
Ya bir kaç ay bekleyeceğim yada emniyetten veya Sağlık Bakanlığından bir yetkiliye ulaşmaya çalışçağım sanırım.

Yiğido Tayfun

Eğer elde edilmiş bir sürücü belgesi hakkınız varsa, bence yeni rapora gerek olmadan emniyet'te işi çözebilirler. Ama dediğiniz gibi, henüz çok yeni bir durum ve kimse ne yapacağını bilmiyoru...

Bülent Bey sanırım dediğiniz gibi biraz daha araştırıp,beklemeliyim.Teşekkürler.
Syg,..

Siz sertifikayı almış ama sürücü belgesini almamışsınız elinizde değiştirilmesi gereken bir sürücü belgesi yok.
Bence hak etmiş olduğunuz sertifikaya istinaden yeni tip sürücü belgesini rapora gerek olmadan vermeliler.
Keşke Aralık 2015 de memuru dinlemeyip ehliyetinizi H sınıfı olarak alsaydınız. Nasıl olsa 5 yıl süresi var 5 yıl kullanıp öyle değiştirebilirdiniz. Şu anda kimin neye dayanarak ne yaptığı tam bir muamma.

Bu haftasonu direksiyon sınavını geçtim çok şükür yeni kanundan önce raporumu çıkarttırıp vermiştim kursa yeni rapor almama gerek yok yani

merhaba,

neden bu kadar acele ediyorsunuz elinizde ehliyet var bekleyin biraz derim hiç kimse tam ne yapacak bilmiyor. benim elimde 3 rapor var ) 1 tanesi 2000 yılında biri 2014 yılında vergi indirimi ehliyet ve ehliyet içindi 2 yıllık deidler (sanki özrüm düzelecek ya) ankadar heyete gönderdi orası süresiz olarak yeni rapor verdi)) şimdi benim engelim sol el parmaklarım kısa allahıma şükür kullanabiliyorum. şimdi bu elim düzelmiyecek neden yeni rapor isteniyor bence yeni rapor rapor almış ama düzelecek kişilerden istesinler

Sevgili kaan-78

Bende senin gibi düşünenlerdenim.Benim de sol el dört parmak kesik.Yani iyileşme imkanım yok.Bu nedenle raporun da sürekli olarak belirtilen engelli arkadaşlardan yeniden rapor istenmemesi görüşündeyim.

@Muttalip Mutlucan

birde gidip uğraşıyoruz ben bekleyeceğim ve araba alabilirsem aldıktan sonra değiştirmeyi düşünüyorum

pardon sol el demiştim sağ el

arkadaşlar ben raporumu aldım 10.02 kodlu otomatik vites kullanabilir diye ancak bugün emniyete gittim tüm belgelerle birlikte emniyetin siteminde sıkıntı var engelli ehliyetleri ile ilgili son aşamada ehliyeti AB diye veriyor sadece B olarak vermiyor sistem onu düzeltmelerini bekliyorum.

FSHD1234 ehliyetini alırkan raporunu il sağlık müdürlüğü komisyonundan aldın değil mi ? aynı rapor ile ÖTV indiriminden de faydalanabiliyor musun vergi dairesine sordun mu ? imkanın var ise özel yerlerini kapatarak buradan veya OturanBoğa ( bülent bey )'e gönderip bizimle paylaşabilir misin acaba ?

gün içerisinde paylaşmaya çalışacağım kardeşim il sağlık müdürlüğü komisyonundan aldım evet 5 kişiydik toplamda yaklaşık 3 saat beklettiler bizi çünkü onlarda işi bilmiyor pek bu rapor sadece ehliyet için araba için yine hastaneden heyet raporu alman gerekiyor diye biliyorum.

FSHD1234 biliyorum ÖTV için büyük ihtimal ayrı rapor isteyecekler ama, umut fakirin ekmeğidir hesabı bir umut sordum :) gerçi aynı soruyu bimer'e de sordum ya bakalım ne cevap gelecek.

FSHD1234 yeni raporu alma sürecini biraz detaylı anlatabilir misin ?
nerey başvurdun ve sonraki aşamalar nasıl gelişti? tüm doktorların olduğu bir heyete mi girdin?
bende halihazırda H sınıfı ehliyet alabilir, otomotik vites araç kullanabilir raporu var. bunu yeni sisteme göre değiştirmem gerekmekte.

Üst Alt