Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Yaşam] Sakat doğmaktansa hiç doğmamak (mı?)!

KriZaNteM

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar haftasonu özel bi kanalın haber programını izlerken bir haber dikkatimi çekti.

Çoğul gebeliklerde doğacak çocukların bir veya bir kaçında özürlü doğma olasılığı varsa, tespit edilen o bebeklerin kalbinden verilen bir zehirle anne karnında öldürüldüğünü anlatıyordu doktor. Bebeklerin ense kalınlıklarından özürlü doğma riskini anlayabildiklerini, ve ense eni en kalın olan bebeği ya da bebekleri zehir enjekte ederek anne karnında öldürüyorlar, ancak almıyorlar(-mış).

Bebeğin özürlü doğacağına dair kesin teşhis konduğuyla ilgili birşey duyamadım. Ancak riskten bahsediliyodu ve doktor hanım eğer almazsak ilerde bebek özürlü doğarsa "keşke beni yaşatmasaydınız " diyebilir gibi bir ifade kullandı.

Ben önce kendime sordum hiç böyle dedimmi diye. Dememişim şükürler olsun :D . Sonra da merak ettim acaba bizlerin arasında böyle düşünenler varmıdır?

Dünyaya bir engelli olarak gelmektense hiç gelmemeyi, yaşadıklarımı yaşamamayı, gördüklerimi görmemeyi tercih ederdim diyenler var mıdır acaba aramızda ?

bence öyle düşünmemek

bence öyle düşünmemek gerekir herşey allahın takdiridir sağlam doğupta sakatta kalınabiliyor imtihan dünyasında herşeye alışmalıyız bence

ARKADAŞLAR KİMİMİZ DOĞUŞTAN KİMİMİZ SONRADAN ŞUAN ENGELLİ DURUMDAYIZ. ARTIK TIP GELİŞİYOR BU GELİŞMELER İÇİNDE EĞER BÖYLE BİR TEŞHİS VARSA NEDEN KULLANMAYALIM. HERKEZİN ENGELLİ DURUMU FARKLI KİMSE KİMSENİN ÇEKTİĞİ SIKINTILARI BİLEMEZ. GİDEREK ZORLAŞAN HAYAT ŞARTLARINDA BİRDE DAHA DOĞMADAN HAYATA 1-0 YENİK BAŞLAMAK HEM BAKACAK OLAN ANA BABALAR İÇİN HEMDE O KİŞİ İÇİN ÇOK ZORDUR. ANCAK SAĞLIKLI DOĞDUKTAN SONRA İLERİKİ YAŞAMIMIZDA BAŞIMIZA GELEN VE EN ÖNEMLİSİDE KARŞI KOYAMADIĞIMIZ HERHANGİ BİR OLAYDAN DOLAYI MAĞDUR OLUP ENGELLİ OLDUYSAK O BAŞKA BİRŞEYDİR(ALLAHTANDIR)..
SONUÇ OLARAK BEN OLSAM BENDE DOĞMASINA İZİN VERMEZDİM ÇÜNKÜ HEM ÇOCUĞA HEMDE KENDİME YAŞAMI ZEHİR ETMİŞ OLURDUM...

Sakat olmadığı halde Keşke doğmasaymışım diyen onca insanda var.

İSYAN ETMEK BİZİM GİBİ GURURLU VE HAYATLARINDA BAŞARILI İNSANLARA YAKIŞMAZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM.....!!!!

SAĞLIKLI YA DA ENGELLİ DİYE BİR AYRIM SÖZKONUSU DEĞİL İNSANIN YAŞAMA AZMİ YETER... :D

HİÇ BİR ZAMAN İSYAN ETMEDİM AKSİNE KENDİMLE GURUR DUYUYORUM BAŞARILI AZİMLİ AYAKLARI ÜZERİNE SAĞLAM BASAN BİRİYİM ÇOK ŞÜKÜR
VE HİÇ BİR DOKTORUN VEYA AİLENİN BÖYLE BİR UYGULAMAYA HAKKI YOK

slm

Sanmıyorumki kimse çocukluk ve ilk gençlik yıllarında bu pismanlıgı yasamamıs olmasın...

Simdi mantıgımız öne çıktıgı için sanırım isyan ve pismanlık duymuyoruz..

Ama bu ilk evreler tahminimce herkesin zor geçmistir.. Benim sahsen zor geçti.. En büyük hayalim olan folklore katılamadım.. Beden egitimlerinde kösede oturmak zorunda kaldım...

Dogustan olunca gerçekten diyor insan ben sormusumdur anneme... Neden benidoğurdun... Babamı hep içimden sorgulamısımdır.. Tedavisi mümkün oldugu halde niye geciktiniz diye...

İsyan ve sorgulamak birbirinize tamamen zıt gibi gözüksede sanırım en yakın kavramlar birbirine yada benim hayatımda...

Yinede su anki aklım olsa imis...Toyluk zamanlarına denk geliyor sanırım o zamanlar...Sükr ederdim.. Çünkü burda birbirinden degerli kendim gibi olan bir çok dost edindim...

Yarınlara gelecek güzel günlere umutla bakmak dilegiyle...

Cigdemy' Alıntı:
Sakat olmadığı halde Keşke doğmasaymışım diyen onca insanda var.

çiğdem çok haklısın.
sağlam ya da engelli her insanın yaşama hakkı olduğunu düşünüyorum.

:eek: Merhaba İyi Akşamlar Arkadaşlar

:) Ben 13 yaşımda trafik kazası geçirmiştim.
Hiç demedim keşke kaza geçirmeseydim diye.

Hayat her şeye rağmen güzel ...
Mutluluk insanın içinde ...

$u $ekilde bir durum var.
Mesela, kiz cocugum olursa kotu bir miras birakacagim, bu takdirde kiz cocugum bana bir gun gelip de "keske dogmasaydim" dediginde hissedeceklerimi yazarsam sanirim forumdan banlanirim.. ( OB yapmazsin degil mi azizim boyle birsey? ") )
Ama ben "keske dogmasaydim" dedim mi? cok.. o zaman zevk almiyordum yasamdan..
Sonra yagmur yagdi bir gun ve yagmurda islandim..
Artik demiyorum bu cumleyi.. Iyi ki islanmisim..
")

Saygilarimla
Christian

Yaşamak her durumda mükafat değildir.
neden olsun ki?
Bazen ölüp gitmek en iyisi ,sakatlıkta bu durumlardan birisi.
sakat kalıcağımı bilseydim asla doğmak istemezdim.
Sakat kaldıktan sonra da ruhsuz yaşıyorum zaten..
ölünce şimdi ben yaşadım mı diyeceğim?
sıkıntı çekçek çek nolucak sonra!
yine ölüceksin hiç olmazsa erken öl,mantığı daha doğru gibi geliyor bana..

Sakat olarak yaşamak ,mat,soluk ,renksiz hepsi aynı anlamda işte öyle boş bir hayat..

ikinci baharım, benim güzel sakatım sen doğmasaydın ben harika bir dosttan mahruum kalacaktım...
güzel şirin sakatım sen doğmasaydın ben kimi sevecktim?
benim tatlı sakatım seni çok seviyorum:
iyi ki dogdun.
kusura bakma burda bencillik yapıyorum ama umurumda degil.
seni doguran anneye şükür!
annene tsklerimi ilet lütfen... ve saygılarımı...
şuna bak dogmasaymış da filan falan...
delilik damarım tutacak bak ona göre:)))

not: canım benim şaka filan bir yana mutlu olman için neler veremzdim...
dilerim o beklentin gerçekleşir. hayırlısıyla... hep mutlu olasın hep....

Sevgili ilaydacım,
3 yerde yazında bana sakat demişsin..
:x :x :x :evil:

İleyda ve ikinci bahar siz çok yaşayın emi!!!!!

İkinci bahar bana kızarmısın bilmem, valla istersen kız, ama arka arkaya ikinizin yazısı öylesine hoş durmuş ki burda, ben çok güldüm, kelimenin tam anlamıyla koptum. :D :D :D

Valllaha bu forma bakar bakmaz sayenizde çok güldüm. Allah sizi de güldürsün emi siz çok yaşayın. Şimdi niye gülüyorsun demeyin emi..

Oya Hanım Neye Güldünüz sahi merak ettim.
Bahsettiğim habere mi, bu konuda doktor hanımın söylediklerine mi,
böyle bi gerçeğin var olduğuna mı, neye ?

Ben bu haberi dinlerken çok ürkmüş, şaşırmış ve
bu tür karar verebilen ailelerin olabildiğine, olabileceğine şaşmıştım.
Ve bu konuda gerçekten bir merak içindeyim.

Demek farklı olabiliyo insanların tepkileri :?

krizantem, oya tekin ve andante benle ikinci baharın yazısına güldüler. senin yazınla alakası yok. kusurra bakma geç yazdım ama. bizim yazımıza güldüler onlar:)
üzülme tamam mı boşuna...
sevgiler

1.ıncısı cogul gebelıklerde cocuklardan bırının ozurlu dogmasından degıl dıger cocukların da olmemesı ve gebelıkte dıger cocugunda saglıklı olması ıcın bır veya daha fazla cocuk secılıp alınıyor.. yanı beşiz doguracak bır anne ya 5 cocugunun hepsını feda edecek.. yada ıkı cocugu feda edıp 3 cocugu gayet saglıklı dogurur.

hakan bey siz ne düsünürdünüz ?
ben 5 cocugu feda edecegıme onun yerıne üç cocugun yaşamasına sans verırım. ? cunku televızyonda gecen sene altız doguracak bır anneye teklıf etmıslerdı 2 cocugunuzu alalım dıye eger takıp ettıysenız 2 cocugu alalım dıye kadın buna yanasmadı ve bebeklerın hepsı oldu...

2.si geldıgımızde mesella gecensene ıkı komsumuzun basına benzer durum geldı bir komsumuz hamıle oldugunu bılmeden rontgen cektırmıstı.. sonradan hamıle oldugunu ogrendıgınde doktorlara danısmıstı ve cocugun alınmasını yoksa % 51 ıhtımalle bebegın beyın ozurlu dogacagını rontgen ışınlarının buna yol actıgını soylemıslerdı.. ve cocugunu aldırdı.. İkincı bır komsumuz ıse 6 aylık hamıleyken cocugunun el ve ayakalrı olmadıgının ve iç organlarının da saglıklı olmadıgını soylemıslerdı.. ve oda aglaya aglaya bebegını aldırdı..

pekı hakan bey sız ne yapardınız ?

belkı bazı arkadaslar kızacak ama Allah kımseye gostermesın bende aldırdım. Size soruyorum yasama hakkı var dıye beyın ozurlu bır bebegı nasıl doguruyrsunuz sız oldukten sonra kım bakar eger kız cocugu ıse tek basına sokaga bıle salamazsınız.. he yanlıs anlasılmasın oyle dogar yada sonradan oyle olursa evlattır sırtımızda gezdırırız ama goz gore gore dogmamıs beyın ozurlu bır bebegı yasatmak ne kadar dogrudur..

ıkıncı hamılelıkte ıse ellerı ayakları ve bazı ıc organları olmayan bır bebegı bıle bıle bır omur boyu yataga bılerek baglamak dogrumu sızden sonra kımler sahıp cıkar... ama yıne soyluyorum bu sonradan olur veya dogum sırasında sakat kalırsa bır omur boyu sırtımda tasırım bır cok ınsanda bunu yapar...

arkadaslar bu konuda yazı yazarken cok duygulandım gozlerımden bayagı damla da bosalmadı degıl bu durumda kı aıleler geldı aklıma..

tesekkuerler KRİZTANEM boyle bır konuyu acıp bızlere yazı yazma ımkanı verdıgın ıcın ama sunu soylıyeyım bu konuda ben gulemıyorum gulememde :cry:

Ya sevgili arkadaşlar;

Gerçekten anlamakta bazen zorlanıyorum. Yazının kendisine değil,olay hakkında en ufak bir yorum yok orda dikkatinizi çekerim. Olay yani yazı hakkında fikrimi istiyorsanız ben asla ana rahmine düşmüş bir çocuğun alınmasından yana değilim. Bunu bir çok kez söyledim bir daha yazıyorum.

Orada güldüğüm konu çok daha farklı. İki üyenin yazışmaları hakkındadır ve çok açık bir şekilde belirtilmiştir de, bir kez daha bakın.

Bu sebeple gereksiz bir şekilde kafanızı yormuşsunuz ve bence üzülmüşsünüz .

KriZaNteM' Alıntı:
Oya Hanım Neye Güldünüz sahi merak ettim.
Bahsettiğim habere mi, bu konuda doktor hanımın söylediklerine mi,
böyle bi gerçeğin var olduğuna mı, neye ?

Ben bu haberi dinlerken çok ürkmüş, şaşırmış ve
bu tür karar verebilen ailelerin olabildiğine, olabileceğine şaşmıştım.
Ve bu konuda gerçekten bir merak içindeyim.

Demek farklı olabiliyo insanların tepkileri :?

E KriZaNteM ben sana ne diyeyim bilmiyorum. Hakketten şimdi bu yazdığına önce biraz gülmek istiyorum. Yahu kardeşim yazdığım mesajda gayet açık anlaşılır bir Türkçeyle İlayda ve ikincibahara güldüğümüz yazıyor. Onların kendi aralarında yaptığı yazışmaya güldüm. Bunu da en anlaşılır Türkçe ile yazdım. Ama siz nasıl bir Türkçe ile okudunuz işte onu bilmiyorum?

çok doğru ki engelli arkadaşların doğuştan ve ya sonra farketmez hayattaki zorluklarını yanlızca tahmin edebilirim bu yüzden yazacaklarımda kırıcı yerler varsa şimdiden özür dilerim
bu soru bana şunu hatırlattı eski yunanda spartada yeni doğan çocuklar şarapla yıkanırmış sebebi çocuk zayıfsa hastaysa hiç yaşamasın diye yada götürüp bir taşın altına bırakırlarmış sebebi hasta çocukların ilerde topluma yararlı olamayacağı burda yarardan kastedilen asker olamayacağı
ve bugün hala bu konu tartışılıyor bence asıl konu engelli doğan çocuğun yaşaması ve ya yaşamaması değil onun kendine has yetenkelrinden faydalanılması diğer kalabalıktan soyutlanmaması bu konuda en sert düşünceli hayata küskün engelli arkadaşların bile -böyle arkadaşların olduğuna inanmıyorum- yeni doğan güneş yüzlerini ısıttığında yaşamın ne kadar güzel olduğunu hissediyorlardır

kısa ve öz yazıyorum ben kendi adıma özürlü doğma riski var çocuğunuzun diyerek önceden bilgilendirilsem ,düşünmeden aldırırım.her ne kadar başımıza gelenler allahın taktiri olsada,aynı kaderi kendi çocuğuma bilerek yaşatmam.

Chiristian bi yanlış anlama var sanırım . Özellikle Kız çocuktan bahsetmişsin. Kız ya da Erkek değil Sakat bebekten bahsediyoruz.

Hiç bi zaman kesin fikir sahibi olamadım bu konuda ve olamıycam sanırım. yazıları okuyunca her alternatifte kendi başına mantıklı.

Anne kornına düşmüş ve yaşamak, dünyayı görmek için aday olmuşsa, o hakkı yaradan tanımışsa ona, O' nun lutfettiği şekilde yaşamalı bebek.

Ama..
Yaşayacağı, yüzyüze kalacağı şeyler, içinde bulunacağı hayat şartları, imkanları, evlatlık edeceği anne- baba, yaşamak zorunda olacağı çevre (olumsuz olarak ) düşünülünce hiçbiriyle yüzleştirmemek en doğrusu gibi geliyo.

Fakat bunları ben ve benim durumumda olanlar, kendi ktendilerine ayakta durabilenler için düşünmüyorum. Bunları kendi hayatı hakkında, yaşadıkları hakkında hiç bir fikir sahibi olamayacak derecede engelli olanlar için düşünüyorum.

Ha! bu arada!!!
Amacım kimselere laf yetiştirip tatsızlık etmek değil ama dikkat ettinizse ben neye güldüğünü Andente' ye sorma ihtiyacı hissetmedim çünkü o isim blirtmiş sağolsun.

Ama Oya Hanım konuya direk "çok güldüm bu forumu okuyunca " cümlesiyle girdiğinden ve şahıs ismi vermediğinden :!: aklıma böyle bi soru takıldı.

Ve emin olun bende çok güvendiğim TÜRKÇE' M ile okudum yazdığınızı.

Türkçe dedikte..
Lİsedeki sevgili Edebiyat Öğretmenim Cevdet TONAY'ı (38 ) geçirdiği kalp krizi sonucu kaybettiğimizi öğrendim bu sabah.

Bu vesile ile kendisine ALLAH' tan RAHMET DİLİYORUM.

Sevgiyle...

İsim belirtmemiş olabilirim Andante isim belirtince tekrar belirtme gereği duymadım zaten arka arkaya yazdık ha haklısın belki forum deyince tüm haberi kapsadığını anladın ama benim böyle bir konuya kahkaha atmamı beklemenize de ben şaşırdım doğrusu. Her neyse uzatmayacağım sadece şunu söyleyeceğim diğer forumlarda bu konuyla alakalı yazdıklarımı okumanızı önereceğim.

engelli olduğunu bile bile bir çocuk dünya ya getirilmemesi lazım . çünkü hem çocuk hem ailesi büyük sıkıntılar yaşayacak . sonuçta ne olacak ? ızdırapla geçen boş bir hayat = 0 . önce tanrıyı sorgulamak lazım , madem yaratıyosun hata niye yapıyosun diyerekten .

Netbus ve Kalem bu konuda şaka yapılmaz sizi şiddetle kınıyorum lütfen sözlerimize dikkat edelim.Bu sözlerin asla tarafımdan kabul görmemiştir.
Bu hayatın kimlere neler kazandırıp kaybettiğini kimse bilemez.

Kimsenin yaşama hakkı elinden alınmamalı bence.. Allahın verdiği canı yine kendisi almalıdır buna biz karar veremeyiz..

ben engelliyimm
diyosunda önce engelin ne onuda yaz lütfen

benj bu durumda dogmak istemezdimm
ben c7 of
ama ben sonradan oldum kaz geçirdim trafik kazası

doguştan olanlar cevaplasa daha iyi olur ama oradaki soru bence agır özürlü birinin dogmak istermi istemezmi bilemiyorum ben istemezdim şahsenn

Ben engelimle yaşamayı seviyorum bununla beraber engelli olduğunu bile bile bir bebeğin dünyaya getirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Cenin kaç haftalıkken bu işleme tabi tutuluyor acaba onu merak ettim.

ensenin kalınlığı onun sakat olacağı ihtimalini yükseltiyor ama hangi bilimsel kanıtlar bunu doğrulamış onuda merak etim

cenin anne karnında 120. günde insan sıfatına kavuşur.bu işlem daha önce yapılıyorsa sorun yok çünkü CİNAYETE girmiyor ama 120 günden sonra yapılıyorsa bu tamamen cinayettir.

120. günde ceninin beyni ruhunu üretmeye başlamıştır arkadaşlar yani o bir insandır artık.

ben hayatımdan memnunum doğrusu mutluyum.

Üst Alt