Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Yaşam] 'Artık sakat biriyle arkadaşlık yapman doğru değil' diyen ailesi yüzünde biten dostluk

Konular
20
Reaksiyonlar
0
Ben sağlam arkadaş edinmekten çok korkarım, Neden biliyormusunuz?

Benim sedat adında çok samimi bir arkadaşım vardı.
Liseye kadar onunla okudum. Okadar iyi anlaşıyorduk ki anlatamam.
Bi çok konuyu oturur.SAbahlara kadar konuştuğumuz olurdu.
Benim diğer yarım diyebilirdim adeta. Bende ona inanırmısınız? O kadar çok şeyi paylaştım ki; benim çok iyi bilgisayar bilgi birikimim var.Ona o konuyu okadr iyi öğrettim ki .bi çok şeyi öğretmek istiyordum. herşeyimiz beraberdi yani.Sedat arkadaşıma en güzel şekilde öğretiyordum.Hayatta ne güzel bişey varsa,hep sedatla paylaşırdm.
4,5 yıl beraber geçirdik, az bi zaman değil.AMa geçen hafta olan oldu.

En iyi arkadaşım benden kaçıyor sokakta beni gördüğü zaman,duvar kenarlarına saklanıyordu.Çağırdım "sedat gelsene buraya",sedat kaçar adımlarla" işim var",diyip sürekli giderdi.Bu sefer ısrarla "Sedat gel buraya" dedim.Onca senem senle beraber geçti hiç mi hakkım yok bana neden bu derece soğukluğunun sebebini söylemeye.

Mırın kırın etti işte yok bişey felan sedat lütfen dedim.
En sonunda söyledi,dedi ki bak kardeşim,ben senle zaman geçirmeyi çok isterdim.Hatta hiç kimsede bulamadığım bi çok şeyi sende buluyordum.Ama ailem bana söylediği söz üzerine ister istemez senle ilişkimi kesmek zorundayım,Ailem bana diyor,"Oğlum şimdi ye kadar yaşın küçüktü söylemiyorduk,ama şimdi sen büyüdün bırak artık bu arkadaşını,o engelli senle aynı şartlarda değil, bu yüzden çevrenindeki inanlarda senden soğuması başlar".dediler.SEdat artık adeta beni öldürse inan ki bişey demezdim o sözler üzerine.Öğle bir ağlayasım geldi ki ne yapcağımı şaşırdım.Ve hiç bozuntuya vermeden.Haklısın sedat ailen doğru diyor.Sen onların sözünden çıkma diyip.konuşmuyoruz sedatla.

Bu sebeble artık bir arkadaş zor edinirim bu olaydan sonra.

Haydaaaaaa :?: :?: Ne alakası var arkadaşım yahuuu :roll: Koskoca bir kasada çürük bir elma var diye kasa çöpe mi atılır :?: Olmadı şimdi.En azından duygularını anlamaya çalışıyorum ama,sizin en son yazdığınız kelimeler gerçekten çok üzücü ve bence düşünülüpte söylenecek şeyler değil. :wink:

Gerçekden üzücü bi olay ama sevgili sunburn da dediği gibi kasadaki 1 tane çürük elma için hepsinide atacak değilsindir inş :!: belkide böylesi daha iyi oldu hiç değilse dostum arkadaşım dediğin kişiyi tanımış oldun.Benimde başıma böyle olay geldiği için sizi çok iyi anlayabiliyorum,kaza yapmadan önce okadar yakın olduğumuz yiyip içtiğimiz arkadaşlarımdan 1 tanesiyle bile görüşmüyorum şuanda.Yolları açık olsun mutlu olsunlar yeter.Ne demişler " bana arkadaşını söyle,sana kim olduğunu söyliyeyim "

Evet, ailelerin böylesi tutumları var sahiden de. Ama, belli bi yaşı aşan çocuklarının sakatlığı olan biriyle arkadaşlık etmesin yasaklamanın gerekçesi ne olabilir, ya da bu ergin kişi ailesinin sözüyle bi arkadaşlığı nasıl bitirir bunu sahiden de anlayamıyorum.
Anlayan varsa, yani "görüşme" diyen ailenin ne düşünerek bunu istediğini ya da çocuğun bu isteği nasıl kabullendiğini anlayan varsa yazsın lütfen.

En doğrusu , evet arkadaşım haklısın benimde o yönde eğilimim var.En doğrusuda senin dediğindir.

Sadece nedeni, benden birşey alamadıklarını düşündükleri için,başka birisiyle gezmelerini dolaşmalarını isterler.
Daha fazla bilgisi olan bir kişiyle olmalarını isterler.
Engelli bir insandan bişey gelmiyeceğini düşündükleri için bırakmalarını isterler.Ama inanın ki benim yaşantımda benden daha fazla bilgiye sahip olduklarını sanmıyorum kesinlikle

Kedime bilgili bir kişi olarak saymıyorum .Ama beyinde hep engelli okumamış ve bişey bilmez diye akla yerleştiği için ağzınla kuş tutsan farketmiyor böyle insanlar için..

Burda yazıyorum çünkü başka bir kişi aynı şeyi yapmaması için bu yazıyı okuyanlar başkalarına benim olayımı anlatıp bilinçlendirmek gerekir diye düşündüğüm için yazıyorum.
Biz sağlam insanlara rahat yaklaşamıyoruz, sağlam olan bir insan sağlam olana anlatırsa daha etkili olacağını düşündüğüm için söylüyorum.
Benim amacım sadece iii olmak ve çevremdekileride iyi etmek.

bende çok konuştum galiba :D hehee neyse grş herkes iyi akşamlar.

Sakatlığımla ilgili çok şey yaşadım çok şey duydum ama bu nedir yahu bu nedir, hiç bir açıklamayı aklım almayacak bu konuda.
İnsan kimliğinden çıkıp başka bir varlığa dönüşenler bunlar.
Nasıl bir evlat yetiştirmektir bu, böyleleri anne baba olmasın ya olmasın.

beyinsiz bir birey beyinsiz bir aile sakatlik bu iste... bu sakat
beyinliler aramizda nefes aliyor maalesef ot bile olamayaca kadar
insancik bunlar... seye gelirsek ben korkarim engelsiz arkadas edinmekten
demisin yapma bunu kardesim benim arkadaslarimin buyuk cogunlugu
engelsizdir kendinizi sinirlamayin bizim onlardan bir farkimiz yok...
gercek dost arkadas engelli engelsiz fark etmez bulmak zordur
seni dinleyecek anlayacak insan hepimiz insaniz bulmak zor....

Sevgili maviseyyah,açıkçası çok şaşırdım yazınızı okuyunca,bu tarz bir yaklaşımın hiçbir mantıklı açıklaması olamaz,aileler birtakım saplantılı fikirlerle karşı çıkabiliyor dostluklara,bu benim de sıkça karşılaştığım bir durum.Benim ailem de fikri yönden onaylamadıkları arkadaşlarıma müdahale etmek isterdi.Böyle bir gerekçeyi ise ilk kez sizden duydum ve inanmakta güçlük yaşıyorum.Sanırım henüz yaşlarınız çok küçük yoksa arkadaşınız da ailesine itirazda bulunabilirdi.Ben sevdiklerime müdahale konusunda ailemi hiçbir zaman dikkate almadım.Sonunda da ben kazandım hep.Arkadaşlık,dostluk,aşk vb.ilişkilere aileler de dahil hiçkimsenin karışma hakkı olmamalı
Benim en yakın dostum,hatta dosttan da öte gerekse canımı bile hiç düşünmeden feda edeceğim insan da engelli.Engel durumunun bizim aramızda olumlu ya da olumsuz hiçbir etkisi olmamıştı yakın bir zamana kadar ama bu aralar ben de tam tersi nedenle üzgünüm.Dostum şimdilerde engelli arkadaşları ile çok daha mutlu,hatta bazen benim onları anlayamayacağımı falan düşünüyor,ben de saygı duyuyorum o nasıl,kiminle mutluysa onunla yakınlaşsın diyorum ama elbette ki üzücü dostluklara önyargıların yansıması.Üzücü ama insanın içinin rahat olması da güzel şey,eğer dostluğa engeller koyan taraf ben olsaydım kendimi suçlardım diye düşünmekteyim.
Lütfen siz de üzülmeyin,sizin dostunuz da elbet ailesine kararlarını kabul ettirmeyi başaracaktır.Eğer uzak durmak aynı zamanda kendi seçimiyse o durumda da sizin kabullenmeniz daha kolay olur:maalesef sevgiler çoğu kez ayna misali değil,yani yansımasını aynı biçimde alamıyorsunuz,ne tür bir diyalog olursa olsun sevmek sevilmeme riskini de göze almak aynı zamanda.Leo Buscaglia diyor ya''Birini sadece beni seviyor diye sevmem,ben sevmek istediğim için severim.Yoksa bu sevgi değil değiş tokuş olur''

Bu tarz olaylarla engelliler çok karşılaşıyor sanırım.Küçükken bu ve buna benzer birkaç olayla bende karşılaşmıştım.Ama 10 arkadaş içinde 1 kişi sadece.Çocuk sakatlığım ona geçecek diye elimi sıkmamıştı :lol: :lol: Ama çocuğun suçu yoktu.Aile ne verirse onu alıyor.Üzücü bir olay ama insan olarak verdiğin şeyleri ilerde anlıyacaktır eminim..

Haklısın mantıken ama ben kendi düşünceme karşı çıkamıyorum.Ne kadar karşılık beklemiyordum desemde illa karşılık bekliyordum.En azından bu derece üzüntü yaşatıp gitmemeliydi diye düşünyorum.Ama elimden bişey gelmez olan oldu biten bitti.Önemli olan elimden gediği kadar ikincisini tekrarlamamak.

su menfaat dunyasında dost tabırı cok kullanılsadahakıkı dostluk cok nadırdır aılesının yaklasımı hanı kucuk ınsancılar basıt dusunceler tamamda su arkadasım dedıgın nanede kaypak bı ınsanmıskı boyle soyleyebılmıs ne ayıp ne kısılıksız bırıymıs
sız hıc gocunmayın oyle bı asalak ne kadar erken gıderse o kadar ıyıdır dunya onun uzerıne kurulmamısya

sevgili Maviseyyah bence bu insan için üzülmene değmez baksana ne kadar düşüncesiz ve başkaları tarafından yönlendirilen birisiymiş. Böyle birisi için üzülmeye değmez bence...

istesemde istemesemde üzülmemem gerek.şimdi kendi kendime soruyorum ben 5 seneyi boşamı geçirdim.Ben bişey sedat'a hakkaten vermedim mi? Belk olay yeni daha biraz alışmam gerek.

slm mavi
Hayatın başındasın sakatda olsa sağlamda bu karakter meselesi .
Hiç üzülme desem yalan olur üzülürsün ama diğer yönüyle, karakter - kişilik ilerleyen zamanlarda göreceksin çeşit çeşit insanları
hainlikleri ihanetleri bunların yanında dostlukları fedakarlıkları en yakınında bile ...
Önemli olan sensin bunu hiç unutma
gelip geçici dostluklar hiç unutulmayanlar bunları ilerleyen yaşlarda eleyeceksin öğreneceksin .
Hayatında mutluluklar... :)

Yoo çocuğu şimdi sigara içmeye başlayacak,artı takıldığı kişiler onu daha kötü yerlere sürükliyeceği kesin.Ailesi acaba oğlu için iyimi etti kötü mü etti.
Benimle beraber olsa şimdi bilgisayar teknisyenliği olarak her yerde iş yapacaktı.

Şuanda bizim biraz maddi sıkıntılarımız var, onları halledebilirsek yada bir yerden para bulursak,bilgisayar yazılımda iş yapmaya çalışacağım.
Untmamamız gerek ki ben hastayım güçsüz olduğum anlamına gelmez.
İmkanım olsa sağlam birisinden daha iş yapar potansiyelim var.
YArdım konusuna gelince doğru bize belki ufak yardımlar yaparlar.Ama kim yardımsız bu gününe gelmiş ki,sağlıklı bir kişi bile yolda kaldığı zaman yada bişey olduğu zaman yardım istemiyor mu? Biz hep muhtaç değiliz sadece başlangıçta kendimiz yapamayız odur.

Tek hedefim açıkilöğretim lisesini dışardan bitirip,yazılım uzmanlığında ilerlemek ondan sonra o aileyi görmek isterim,biz zamanlar oğulları benimle gezdiği için üzülmelerimi gerkirdi yoksa sevinmeleri mi?

ithal_kundura' Alıntı:
iyi tamam söyleyim çok basit. şimdi aile haklı niye? sakattan arkadaş olmaz sakat yardıma muhtaçtır ha bire senden yardım ister bak çocuğum sen büyüdün git kendine iş güç sahibi bir arkadaş bul

yarın übürgün sana faydası dokunur ekmek yersin

sakatla vaktini tüketme... olay bu işte

Sen kendini çok aciz görüyorsun kardeşim,öyle demiyecen işte

Şayet ben son nefesimi vermeyene kadar her çabayı gösteririm.Güçsüz değilim sadece imkansızım tek sorun burda,bu da biterse Allah'ın izniyle bi çok sorunum çözülür,benden ayrılan kişiye üzülmem o özülsün benim gibi birisinden ayrıldığı için.BU konuyu önemli tutuyorum çünkü biz yardıma muhtaç değiliz,sadece başlangıçta bişey yapamıyoruz.

Kas erimesi hastalığım ileride çıkar tedavisi ben ben hep umutluyum inan. :D

ithal_kundura' Alıntı:
iyi tamam söyleyim çok basit. şimdi aile haklı niye? sakattan arkadaş olmaz sakat yardıma muhtaçtır ha bire senden yardım ister bak çocuğum sen büyüdün git kendine iş güç sahibi bir arkadaş bul

yarın übürgün sana faydası dokunur ekmek yersin

sakatla vaktini tüketme... olay bu işte

Maviseyyah hayat bu işte hep birileri gelicek gidicek yaşantımıza her gelen bir şeyler öğreticek senin gelişmende bu öğretileni anlaman demek ,yaşlanınca anlıyacaksın bunu daha iyi , hep böyle umut dolu ol en güzeli bu .....

Kötü birşey tabe insan keşke tanımasaydım bile diyebilir böyle bi durumda kendini yalnız hissettikce aklına gelir hep. bunu atlatmanın tek yolu yeni arkadaşlar edinmek kendini yalnız hissetmemendir ama kendini kısıtlamamalısın. ben tekerlekli sandelyeyle yaşayan birisiyim bugune kadar hic engelli bir arkadaşım olmadı ve çok kişilikli sağlam dosluklarım var inşallah sana değer insanlar karşına çıkar bu sitedende arkadaş edinebilrisin bol bol yeni arkadaşlıklar dileğimle :)

O aile bence çok basit, zavallı ve beş para etmez bir aileymiş, insan birinin kalbinden ve beyninden hoşnut olunca onunla arkadaş olur, fiziksel özelliklerinden değil, onların veya çocuklarının başına bir kaza gelse ya da bir hastalık o zaman ne olacak sonuçta hepimiz etten kemikteniz,aciziz. İnsanlar haddini bilsin ve o senden değil sen öyle bir ailenin evladı olan zavallıdan uzak ol, daha değerli,daha aklı başında, daha dolu insanlarla arkadaş ol. Allah görelim neyler, neylerse güzel eyler...

Cevaplarınınızı okudum gerçekten çok güze yazmışsınızl özellikle en son cevabı çok beğedim.

Allah görelim neyler, neylerse güzel eyler... çok güzel bir söz.

bu nasıl bir zhniyettir yaa ben anlayamıyorum böyle aileleri ama rabbim herşeyi görüyor o herkesin hakkında hayırlısını versin.

Böyle bir şeyi benim mantığım almıyor.. Aile istedi diye insan en yakın arkadaşıyla bir çırpıda ailem istemiyor görüşmeyelim demez.. Yaşı çok küçük değil sanırım bu durumda mantığını kullanabilir bu arkadasın.. Demekki hala kendi kararlarını verebilecek, arkadaşlarını seçebilecek olgunluğa erişmemiş..
Benim hiç yaşamadığım bir şey bu güne kadar bir çok arkadaşım var ve engelli değil büyük çoğunluğu ama bana her zaman elinden gelen yardımı yapmışlardır.. Bende onlar için bir çok şey yapmışımdır.. Bence her insanın kendine göre bir üstünlüğü vardır ve her insandan öğreneceğimiz bir şeyler vardır hatta bir çocuktan bile.. Bunu engelli sana bir şey veremez diye ayırmak çok kötü..
Şimdi bu yazılarını okuyunca çok şaşırdım arkadaşım inan.. Yazık çok yazık hala böyle zihniyetler var demekki..

Çok saçma bir düşünce size bunu ileten arkadaşın bu konuda hiçbir günahı olduğunu düşünmüyorum,onu bu şekilde yönlendiren ailesine şunu demek isterdim, yarın toplum içine bügünkü fiziki görüntünüzle cıkacağınız ne mağlum.
O aileyı kültürsun ve insanlık sevgisinden yoksun görüyorum üstelikde o ailenın
kendisinede saygısı olduğunu tahmin etmiyorum.

Arkadaşım hayat bir sedat'la ibaret değil sen senliğini kaybetmediğin sürece
nice sedat'lar kazanırsın takma kafana hayat zordur ama kolaylaştırmakda bizim elimizdedir.

inan okudum sinir damarlarım zıpladı
bi arkadaşım karşıma geçip böyle konuşacak
kabahat sende bu açıklama cesaretini sen vermişin
kimseyi bu tarz karşımda konuşturmam

zaten o adamın dostluğu dostluk olsa bu düşünce yaklaşımında konuyu izah etmez
ezik adam mış o kadar karekter fukarası sosyal kişilik bozukluğu
aslında o çocuğu sakatlayacaksın bakalım ailesinin sana yaklaşımı nasıl olur
o zaman bak kader ci zihniyetle yaklaşırlar
sizin kaderiniz bir siz edebiyete kadar dostsunuz derler

HAYATTA TEK BİR DİLEĞİM VAR HAYATIMDAKİ TEK SAKATLIK AYAĞIMDAKİ SAKATLIK OLSUN
İNSAN ONURUNU ŞEREFLE YAŞADIKTAN SONRA ENGEL TANIMAZ
O ARKADAŞIN BEN İNSANIM DİYE VİCDANIYLA AYNA YA BAKSIN

KAYDE DEĞER BİR ŞEY BULAMAYACAKTIR EMİN OL

hep vakit buldukça yazdıklarınızı okuyacağım.

Merak etmesinler onlarada gün gelecek.durumumdan daha kötü olurlar istemem kötü olsun ama olur.

Arkadaş seçimi...

Doğrusu bu hikayede sedatın yalan söylediğine inanıyorum. Bence sedat bu arkadaşlıktan vazgeçmiş ve ailesi istememiş gibi davranmış olabilir. Bu sadece bir tahmin...

Ben kendimi bildim bileli engelliyim ve bir sürü arkadaşım oldu. Çoğu sağlıklı idi. Ben onlara sağlam yada normal demiyorum, bu durumda biz bozuk ve anormal mi oluyoruz? Ben kendimi sağlıksız veya engelli olarak tanımlıyorum. Neyse, hiçbir zaman sağlıklı veya sağlıksız olmasına göre arkadaşım olmadı. Hatta sağlıklı arkadaşlarım benim sağlıksız olduğumu unuttuklarını, kendileri gibi gördüklerini söylerler. Diyebilirim ki, hayatım boyunca, fiziksel durumum için, dostluğumu reddeden kimse olmadı. Yani ben neden hiç karşılaşmadım böyle şeylerle? Çok mu şanslıyım? Bence değil.. Hayatımızdaki olumsuzlukları, fiziksel durumumuza bağlamak ne kadar doğru? Mesela birisi bizimle arkadaş olmak istemediğinde, mutlaka engelli olduğumuz için mi istemiyordur?

Şapkamızı önümüze koyup tekrar düşünelim derim. Bizler kendimize saygı duymazsak, kendimizi onlardan farklı görmezsek, hatta onları bizden farklı veya şanslı görürsek, önce kendimize kızmalıyız bence.

Maviseyyah, sağlam biriyle arkadaşlık kurmaktan korkuyorum demişsin. Sedat gibi, arkadaşını fiziğine göre mi yoksa karakterine göre mi seçeceksin? Lütfen önce kendine güven. Emin ol, eğer ailesinin karşı çıktığı bir yalan değilse, birgün sedat bu yaptığından üzüntü duyacaktır. Sen içini ferah tut ve inandığın gibi yoluna devam et. İnsanlar hayatımıza girer, bazıları kalır, bazıları gider. Hayat böyle birşey, unutma.

benim konuştuğum bi manevi abim var nette.Bana dedi ki bak arkadaşım sen aslında çok avantajlısın.Bak biz sağlamız ama çevremizdeki kim iyi kim kötü tam anlamıyla bilmiyoruz.Ama sen çözmüşsün artık bi çok şeyi.SAğlam olupda yalan insanlarla beraber olduğunu düşünsene bu açıdan bakmak gerek.

Bende kendimi böyle avutuyorum.Yada böyle olmalı ki hayat çekilmez olmasın.

Ben çok konuşuyorum galiba hehee yazdıkça yıllarımın acısını bitiriyorum.Genç yaşımda eve bağlı kalmak ayrı bişey heleki bu olaylar insanı bitirir.O yüzden nasıl kendimi iyi hissediyorsam öle yapıyorum.Herkesede tavsiye ederim.

Demekki sedattan arkadaş olmazmış...!
Sevinmelisin..! bu şekil düşüncesi olan bir dostun yok artık....

Üst Alt