Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşadığımız şehirde bulunmayan abim memur oldu. 2022 aylığım kesilecek mi?

muratoncebe0

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
3
Selam değerli arkadaşlarım abilerim
Ben 2 senedir 2022 engelli maaşı alıyorum. Zar zor kabul edildi. Abim bu dönem polis okulunu bitirdi pazartesi sigortası başladı ayrıca bizim şehrimizde yapmıyor görevi
Bugun sosyal yardımlaşmadan geldiler abiniz polis olmuş fln dediler kim çalışıyor fln diye bilgileri güncellediler. Zannımca engelli maaşım kesilecek. Abimin bana hiç bir para yararı olmaz çünkü o orda yasayacak birde en cok sıkıntı yasayacagım nokta aylık kesilince yeşilkartsız olacagım sosyal güvencem olmicak ilaçlarım için birsürü para ödemem gerekecek. Sizce bu durumda napmam lazım . Aylıgım kesilirse abimi benim için oturdugum şehire tayin ettirebilrimiyiz. Benim üzerime olan ötv muafiyetli aracı süren tek kişi o babam yada annemin ehliyeti yok hastaneye geitirp götürenim yok . Bi fikir verebilirmsiniz.

2024 de başlayan engelli maaşım bu sene abimin polisliğe başlamasıyla kesildi. Abim zaten başka bir ilde görev yapmakta ve ikametgahıda orada benimle aynı evde değil. Ardından biz başvuru icin gitdiğimizde sosyal yardımlaşmada yeşilkart basvurusunu yaparız ama engelli maaşı basvurusu olmaz dedi daha yeni gelir testi yapılmış dedi. 2 ay geçti ve bugün tekrar gittik başvuru için. Ordaki görevli kadın bize abisi evlenmeden asla maaş bağlanmaz başvuru yapmayın red gelir dedi. Böyle bi kanunmu var varsa ne kadar saçma abimin bana ne bi katkısı var zaten başka bir ilde yaşıyor. Aldıgı maaşı banamı gönderiyor. Bu konu hakkında bana yardımcı olursanız sevinirim sevgili arkadaşlar.

Engelli aylığı hane bazında belirlenir. Yani o hanede yaşayan birileri varsa hepsinin gelir dağılımına bakılır. Yıllar önce ben de başvurdum o zaman aile evinde kalıyordum babam çalışıyor diye çıkmadı bana. Hanende yaşayan maaş alan başka bir kişi var mı bu kriter de önemli. Abinin başka bir ilde yaşaması senin lehine olması lazım.

Son düzenleme:
@burak67 bir tek babam var oda asgari ücret alıyor. Bende hane bazlı oalrak biliyorum ama görevli kadın abisi evlenmeden başvuru yapmayın red gelir dedi. Abim evlenmeden bağlanmıcakmış.

@muratoncebe0 normal de üzerinizde araç olursa engelli maaşı bağlanmaz siz nasıl yaptınız umarım cezalı duruma düşmessiniz
Diğer konu abiniz siz nerede ikamet ediyorsanız araç orada bulunmak zorunda çevirmede sıkıntı yaşayabilir

@bilgeadam hocam benim o konuyu açarkenki sıkıntım farklıydı benim şuan ki sıkıntım engelli maşımın kesilip tekrar basvuruya almamaları ayrıca yanlış biliyorsunuz engellinin evinde 1 adet ötv muafiyetli aracı gelir kriterine engel değil

@muratoncebe0 kişi başı düşen 7800 civarı bir limit vardı aylık bağlanması için.Bir kişi eksilince bunun üstünemi çıktı yoksa abinizin maaşı olduğu için mi??

@NewDay hayır abim maaşlı memur oldugu için kesildi ama şuan ikametgahı çalıştığı yaşadığı şehirde ona ragmen tekrar maaş başvurumu almıyorlar

@muratoncebe0 Engelli adına araba alındığında 2022 sayılı kanun kapsamındaki engelli maaşı (engelli aylığı), aracın rayiç (piyasa) değerinin 120'de biri hane gelirine eklendiğinde kişi başı gelir sınırı aşılırsa kesilebilir.
Abiniz ikametgahını başka şehir e taşıdıysa gelire dahil olmaz aracınız dan dolayı gelir sınırı artmıştır engelli maaşı.Evdeki bir kişi hanedeki ikametgahını başka yere alırsa gelire dahil olurmu
Bir kişi haneden ikametgahını resmi olarak başka bir yere taşırsa, o kişinin gelirleri mevcut hanenin gelir hesabına dahil edilmez. Ancak bu durumun hane içindeki kişi başına düşen gelir dengesini değiştireceğini ve engelli maaşının devamlılığını doğrudan etkileyeceğini bilmeniz çok önemlidir.
Bu değişikliğin maaş durumuna etkisi iki farklı senaryoya göre şekillenir:
1. Ayrılan Kişinin Geliri Varsa (Çalışan, Emekli vb.)
Eğer haneden ayrılan ve ikametgahını taşıyan kişi yüksek bir gelire sahipse, o hane gelirinden çıkacağı için evde kalanların kişi başına düşen ortalama geliri düşecektir. Bu durum, gelir sınırını aşma riski taşıyan haneler için engelli maaşının kesilmesini önleyebilir ya da maaşın bağlanmasını kolaylaştırabilir.
2. Ayrılan Kişinin Geliri Yoksa veya Çok Düşükse
Eğer ayrılan kişinin hiçbir geliri yoksa, hanenin toplam geliri değişmezken hanedeki kişi sayısı azalacaktır. Bu durum, mevcut toplam gelirin daha az kişiye bölünmesine yol açar.
• Örnek: Toplam geliri 25.000 TL olan 4 kişilik bir ailede kişi başına düşen gelir 6.250 TL iken; geliri olmayan 1 kişi evden ayrıldığında aynı gelir 3 kişiye bölünür ve kişi başı gelir 8.333 TL'ye yükselir.
• Eğer bu yükseliş resmi sınırları aşarsa, engelli maaşının kesilmesine neden olabilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar
• Resmi Bildirim Zorunluluğu: Hanedeki kişi sayısı değişikliklerini en geç 1 ay içinde maaşın bağlı olduğu Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfı'na (SYDV) bildirmek zorundasınız. Vakıf, hane durumunu ve kişi başına düşen güncel geliri yeniden hesaplayacaktır. Bildirim yapılmazsa ve sistem üzerinden tespit edilirse usulsüzlük nedeniyle maaş kesilebilir ya da geriye dönük borç çıkarılabilir.
• Fiili Yaşam Durumu: İkametgahını kağıt üzerinde başka yere alıp fiilen hala aynı evde yaşamaya devam eden kişilerin durumu vakıf denetimlerinde (ev ziyaretlerinde) tespit edilirse yasal yaptırımlar uygulanır ve maaş kesilir. Ayrılan kişinin gerçekten o evden taşınmış olması gerekir.
Sonuç Aracınız geliri aşmıştır yada bir kişi evden ayrıldığı için gelir seviyeniz aşılmıştır

Son düzenleme:

Site Tasarım Tercihleriniz

Bu ekrandaki seçimler aracılığıyla forum tasarımını kişiselleştirebilirsiniz.

Yandaki renk seçeneklerinden birisini tercih ederek forum görünümünü kişiselleştirebilirsiniz.

Geniş Ekran görünümü: Aç/Kapat

Bu ayarla Geniş ya da Dar ekran görünümünü tercih edebilirsiniz.

Forum liste seçimi: İki Bloklu/Tekli

Ana sayfadaki forum görünümünü İki Bloklu ya da tek satırlı tasarımla kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Forum arkaplan resimlerini: Kapat/Aç

Forum arkaplanına eklenen görseller varsa, bu görselleri buradan kaldırabilirsiniz.

Ana Sayfa Yan Paneli: Kapat/Aç

Forum ana sayfasının daha sade görünmesini isterseniz Yan Paneli (Sidebar) kapatmayı tercih edebilirsiniz. Yan Panel kapatıldığında, paneli yeniden açmak için sayfanın en üstündeki kullanıcı adınızın solunda yer alan Site Tasarım Tercihleriniz'e tıklayarak tercihinizi değiştirebilirsiniz.

Yan Panel akışkanlığı: Aç/Kapat

Bu ayarla forum ana sayfasını aşağıya/yukarıya kaydırırken ekranın sağında yer alan Yan Panelin (Sidebar) akışkan özelliğine bürünerek ekranda sabit kalmasını tercih edebilirsiniz.

Yumuşak köşe özelliğini: Kapat/Aç

Bu ayarla, tasarımdaki köşeleri Yumuşak ya da Keskin görünümlü olarak tercih edebilirsiniz.

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Geri
Üst Alt