Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergisiz otomobil almak için sakatlık oranı önemli mi?

OturanBoğa

Yönetici
Konular
674
Reaksiyonlar
587
"ÖTV muafiyetli 0 km araç alabilmek için sakatlık oranının %40 ve üzerinde olması şart mı" diye çok sık soruluyor. Çoğu zaman vergi dairelerindeki memurlar ve otomobil bayiileri yanlış yönlendiriyor...

Bu konuya bir kez daha açıklık getireyim: Raporda "özel donanımlı araç kullanabilir" yazdığı sürece, yüzdelik oranın hiç hiç hiç hiç bir önemi yoktur. Bu ibarenin olduğu raporu alan kişi, ÖTV ödemeden sıfır km araç alır.
Sonucunda uygun donanımı da taktırdığında, aracını keyfince kullanır.

İstanbul Vergi Dairesi'nin konuyla ilgili değerlendirmesi:

[...] Diğer taraftan, 7 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği’nde yapılan açıklamalara göre sakatlık derecesi %90 ve daha fazlası ile %90’ın altında olan malul ve engellilerin ÖTV istisnasından yararlanmak üzere araç iktisaplarında uyulması gerekli şartlar açıklanmış olup, özürlülük derecesiyle ilgili herhangi bir alt sınırdan söz edilmemiştir.

Bu durumda, ÖTV istisnasından yararlanmak isteyen engellilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak ÖTV mükellefleri tarafından verilecek ÖTV beyannamesine 18.03.1998 tarihli ve 23290 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporlarının eklenmesi yeterli olacaktır.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Evet ben buraya sorularımı yazacaktım ama gerek kalmadı işimi hallettim gibi görünüyor :) Benim derdim OTV indiriminden faydalanmaktı ama bir şartla denmişti engel oranınız %40 olacak diye.. 1 yıl uğraştım ama başarılı olamadım.Ta ki buraya gelene kadar :) Sayın OturanBoğa abimiz yönlendirdi beni buraya ve sonuç süper oldu :D bu cumle benim işimi kolaylaştırdı ;

...''[...] Diğer taraftan, 7 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği’nde yapılan açıklamalara göre sakatlık derecesi %90 ve daha fazlası ile %90’ın altında olan malul ve engellilerin ÖTV istisnasından yararlanmak üzere araç iktisaplarında uyulması gerekli şartlar açıklanmış olup, özürlülük derecesiyle ilgili herhangi bir alt sınırdan söz edilmemiştir. ''

İstanbul vergi dairesinin yazısını alıp yetkili yerlere başvurdum.İlk başta oran lazım denilince yalvardım vergi dairesine sorun diye .. Tam 1 hafta surdu cabalarım sonunda bugun güzel haberi aldım :) OTV ındırımınden yararlanmak için engel oranına gerek yokmuş.. Raporda h sınıfı ehliyet ve ozel tertibatlı arac kullanabilir yazısı yeter dendi ve yolladım raporu kabul edildi.Simdi mutluluktan ucuyorum, Sayın OturanBoğa abime ne kadar teşekkur etsem azdır :))

Alıntı

"Ayrıca Özel Tüketim Vergisi Kanununda, özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı (sakatlık derecesi) %90 ve daha fazla olan özürlülerin bazı taşıt araçlarını "özel tertibat veya mekanik ilave yaptırılması şartı" olmaksızın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden satın alabilmelerine imkân sağlanmıştır."

Burada çok detaylı bilgilendirmeler var.Konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin okumasını önemle tavsiye ederim...

Bursa Vergi Dairesi Baskanligi

Pratik Bilgiler
Engellilerde Vergi İndirimi

Ben dün H sınıfı için rapor aldım sadece vertebra opere-parapleji değerlendirilmiş, %80 oran yazmışlar. Bu ehliyet almam için eyterli ancak ileride bu oran başıma sorun olur mu çünkü eksik oran yazılmış.

dp1y3.jpg

Kan hastalığı

Benim de bir kan hastalığım var. Hareket ve iskelet sistemimde bir şey bulunmamasına rağmen raporum %80.
Ancak araba galerileriyle konuştuğum zaman %90 oran istediklerini öğrendim.
Şimdi bu işte yanlış anladığım birşey mi var?
Listelerde ve maliyenin sitesinde %80 ötv için yeterli diye bir ibare var.

%90 altındakiler sadece ortopedik engelli olanlar faydalanır,

% 1 olan bile alır arkadaşım.ortopedik engelli olanlar için oran farketmiyor.
ama ortopedik engelli olmayanlar için % 90 ve üstü olması gerekiyor.
bu kadar net
neden kafanız karışıyor.

sol ayak engellilerde araca herhangi bir donanım eklemeye gerek kalmadan normal otomatik vites alabiliyor.engel oranı önemli değil.tek aranan h sınıfı ehliyet ve otomatik vitesli araç kullanabilir raporu.

OturanBoğa;

Sevgili Reis
p psikolojik tabanlı raporum var.
ÖTV indiriminden faydalanabilirmiyim ve/veya MTV den muaf olabilirmiyim.
Ve ayrıca B sınıfı ehliyetimi H sınıfına çevirebilirmiyim?

kazazede

ortopedik özürlüyüm ( sağ kol dirsek altı yok ) bende araç almak istiyorum oranım %50 raporumda araç kullanabilir ibaresimi olması gerekiyor benim şuan ki raporumda bu ibare yok tekrar rapor çıkartmam mı gerek

Evet raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir yazması gerekir.ayrıca ötv den muaf olur yazısınıda yazdırmalısın rapora.EĞER EHLİYETİN YOKSA H SINIF EHLİYET ALIR İFADESİNİDE YAZDIR Kİ BİR DAHA RAPORLARLA UĞRAŞMAYASIN.

peki araçı benim adıma alıp başkasına kullandır sam yenede bunlar şartmı

arkadaşım yüzde 90 ve üstü rapor alırsan 3.dereceye kadar akrabakarın yada noterden atayacağın bir söför kullanabilir.yüzde 90 altı raporlu olarak alacağın arabayı senden başka hiçi ama hiç kimse kullanamaz. eğer allah korusun araban kazaya karışırsa ve söför sen değilde bi başkası olursa, yada polis çevirirde yakalarsa aracı alırken almadıkları ötv yi ve ödemediğin mtv yi geri alırlar

% 90 ve üzeri oranla alınmışsa yada sol ayak engeliyle otomatik vitesli alınmışsa bu aracı herkes kullanabilir.
% 90 ve altında oranla alınmış özel donanımlı araçları sadece sahibi ve sahibiyle aynı engele sahip, yani aynı özel donanımı kullanması gereken H sınıfı ehliyeti olan bir başka kişi kullanabilir başka kimse kullanamaz.
http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-hisimlar-otomobili-kimler-kullanabilir.html

merhaba,
benim % 45 engelli raporum var. süresiz. ama ehliyetim yok. geçen yıl benim adıma araç aldık. vergisinide ödüyoruz. raporumda araç yada h sınıfı ehliyet alabilir diye bi ibare yok. sadece özürlü kimlik kartı alacak yazıyo. bu raporla bende ötvden faydalanabiliyo muyum?
bugün ehliyet raporu için saglık ocagına gittim kalça çıkıgı var dedim ve rapor veremeyeceğini büyük bi hastaneye gitmemi söyledi doktor.. Ayrıca elimdeki rapor 2005 tarihli diye şubat 2013de vergi indirimi için tekrar heyete girmiştim. eyliyet için yeniden mi rapor alacam heyete girecem. bununla ilgili ne yapabilirim.

benim raporum yüzde 50 vergi indirmim yüzde kır 1 ama yüzde 50 olan raporumun aslını kaybettim araba alamzmıyım

arkadaşlar yüzdenin önemi yok önemli olan almış oldugunuz raporda h sınıfı ehliyet ve özel tertibatlı arac veya otamatik vites kulanır ibaresi olması yeterli bunlar yok ise ötv indirimli araç için %90 rapor gerek malesef her engelli indirimli veya h sınıfı ehliyet alamıyor ortapedik engeli olmadıgınız zaman vergi indiriminizin olması ötevesiz araç alabilir siniz demek degil

slm dğerli arkadaşlarım var olan E sınıf ehliyetimi tirafige teşlim ettim .bana uygun olan ehliyet hangiyse verin dedim .tirafik il saglık müdürlügune yazı yazdı onu normalde elden gödermezlerimiş ama bana elden verdiler herhalde hızlı ilerlesin diyemi yoksa başka nedendenmi bilemiyorum .ilsaglık müdürlügü hastaneye sevk etti.bana hastanede ortabediçi sordu E ehliyeti ne işe yarar ;) bende E EHLİYETİ olan bir vatandaş her araçı kullana bilir didim .soğ ayatta olan sıkıntıma göz önünde bülündurarak bana H sınıfı ehliyet ve özel donanımlı .bunlar uyğun görüldü. bende tekrar kursa muraçat etim yıne bastan başlayıp H sınıfı ehliyetimi aldım yanlız ehliyetimin uzerinde sadece H yazıyor yanı özel donanım diye birsey yok .budurumde sormak istedigim kardeslerim ben ötv yararlana bilirmiyim .araç alırsam vergisinden yararlana bilirmiyim ve son olarakta hangi araçları kullana bilirim teşekür ederim :)

Arkadaşlar 09-06-2010 da psikiyatri %80 KBB % 35 geneldede % 87 olarak aldıgımız raporumuzu yeniden % 90 yapabilmek için ÖTV indiriminden yararlanabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim.rapor oğluma ait otistik.Raporda süreklidir yazıyor yeniden aynı hastaneyemi başvurmam lazım yoksa başka bir hastaneye başrurabilirmiyim.rapor okmeydanı SSK dan alındı.
H sınıfı ehliyet alabilir
akülü araç kullanması gereklidir.
ortezi/protezi kullanması gereklidir.
tekerlekli sandalya kullanması gereklidir.
özel tertibatlı araç kullanabilir.
işitme cihazı kullanması gereklidir.
yardımcı cihaz kullanması gereklidir.
sakatlık indirimi
işi giriş.
BUNLARIN KARŞISINDA DEGERLENDİRİLMEDİ YAZIYOR.
2022 sayılı yasa
özürlü kimlik kartı almak için
ağır özürlülük oranı
özel eğitim amaçlı değerlendirilmesi uygundur.
çok amaçlı
BU ŞIKLARIN KARŞISINDADA EVET YAZIYOR.

YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.TEŞEKKÜRLER ŞİMDİDEN

kader1 ben de sağ bacaktan engelliyim , ehliyetimi aldım bende de durumumla ilgili bir şey yazmıyor ehliyette.
Ötv indirimi için alacağınız raporda özel tertibatlı araç kullanabilir yazıp , kullanılacak tertibatı belirtmeleri yeterli .

tşk edrim DANUA arkadaşım . ben :)
araç alirken işallah bilgilerini benimle paylaşırsın.şimdi bir sorum daha olacak benim ehliyetim H sınıfı normal otomobili kullanıyorum tırafikte çezası varmı :confused:

büyük ihtimal cezası vardır aldıgınız raporda tertibatlı yazıyor sa normal araç kullandırmazlar

mrb.

mrb. benim babam 67 yaşında, sağır dilsiz ve bir gözü göz tansiyonu nedeniyle artık görmüyor. hastaneye ötv, mtv v.s muaf olmak için heyet raporuna başvurdum. heyet raporunda sağır dilsiz olduğundan %68, gözden %32 vermişler, ancak toplamda %80 yazmışlar ve sürekli olduğunu belirtmişler. başka da hiçbirşey belirtmemişler.
Şimdi soracak olduğum husus şu,
1.
bu oranlar hesaplandığında %79 olarak hesaplanması gerekiyordu.
2. babam 60 yaşın üzerinde olduğu için %10 hesaplanıp toplam özür oranının %89 olarak hesaplanması gerekiyordu.
Bu duruma babam için psikologdan % küçük bir oran aldığımda sanırım %90'ı tamamlayabiliriz.
Şimdi bu durumu nasıl düzeltebilirim. hem psikilogdan ek özür oranı almam hem de yaşlılık oranını ekletme durumu nasıl olabilir.
Bilen arkadaşlardan cevap bekliyorum.
Şimdiden tşk ederim.
Bu arada bu raporu babam adına alacağım araç için kullanacağım ve bu oran dışında raporda yazılması gereken başka bir husus var mıdır.

Üst Alt