Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Üzerimizde 9 yıl önce yurtdışından gelen araç varken yeni bir araç alabilir miyiz?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu aracı alırken gümrük vergisinden muaf almıştım. Formda birisi şöyle yazmış, 5 yıl geçtikten sonra trden ötv siz araç alabilirsiniz. Sadece 1 tanesinin MTV sini ödersiniz. Demiş. Bayrakauto kimyadan.

Kkelebekk

Kafam yine iyice karıştı işlemler değişti diyenler var bu konuda net bilgiye sahip kimse yok mu?

konularda da hep farklı yorumlar bulunmakta kafam iyice karıştı

Ben 2009 yılında Türkiye'den %92 raporla (tertibatsız) araç aldım, 5 yıl geçen ay doldu şimdi ben aracı satıp yenilemek istiyorum.

Sırasıyla hangi işlemleri yapmalıyım? aracı normal engelli olmayan birine satacağım. maliyeden 5 yıl dolmuştur diye belge evrak her neyse onu alıp başka birşey yapmadan aracın devir satış işlerini yapabiliyormuyum? noter işlemleri yapmak gerekiyor mu?

bilgisiz kişilerce oraya buraya git demeden işlemleri öğrensem iyi olacak.

Ayrıca yeni araç alırken 2009 yılında almış olduğum sağlık raporunu kullanabilirmiyim? bunun içinde yeniden almak zorunda kaldım diyenler var, yoksa sil baştan heyet raporu almak mı zorundayım? engelim geçici değil daimi.

Cevap için şimdiden teşekkürler

arkadaşım alabilirsin.bende 2007 yılında ithal etmiştim.2013 kasım ayında aracı satmadan yurt içinden araç aldım.ama mtv'de birini tercih edeceksin.hatta bugün gittim eski aracı mtv den düşürdüm.yeni aracın mtv muaffiyetini yaptım.bimerden gelir idaresi başkanlığına yazdım ordan alabilirsin cevabı geldi.yurtdışından alman için 10 yıl geçmesi lazım.işi garantiye almak istiyorsan gib'e resmi başvuru yap.ordan sana cevap gelecektir.bu konuda kanunda yurt içi için hiç bir sıkıntı yok.trafik maliye 2 yıl öncesine kadar kesinlikle alamazsın diyorlardı.bunun için gib genelge yayınladı.alabilirsin diye.kanunen sakınca olsa maliye bana niye izin versin.bimerden gelen yazıyıda yarın ekleyeyim.

samet arkadaşım sondan başlayayım.2009 tarihli raporunla tekrar araç alabilirsin.(raporun sürekli ibaresi olması lazım.süreli raporlarda sıkıntı çıkar)ben 2007 tarihli raporla aldım.5 yıl dolunca tertibatsız aracı engelsiz birine noterden satabilirsin.maliyeden 5 yıl dolmuştur yazısı yeterli.

cahit gönen;

Bilgi için teşekkürler. maliyeden 5 yıl dolmuştur yazısı alınca oradan kaydım düşmüş mü oluyor? belki olur ya bir aksilik olur satılmaz mtv vergisiyle uğraşmayım.

Teşekkür ederim Cahit arkadaş. Bilgi kirliliğinde böyle aydınlatıcı doğru bilgi vermen çok güzel. Sağolasın.

bülent bey gib'e bimer üzerinden sordum.gelen alabilirsin yazısı üzerine işlemleri yaptım.sadece ithal alacaksan 10 yıl şartı var.maliyeye hem giderek hemde yazılı olarak alabilirsin yazısı aldım.gümrük sadece ithal araçların alım satımına karışabilir.yurtiçi tamamen maliyeye aittir.

bülent abi yarın yazıyı atayım.şuan işteyim.bugün forum üyesi bir arkadaş daha 10 yıl dolmadan aracı satmadan araç aldı.ismini vermemi kabul ederse onuda söylerim.farklı şehirlerdeki maliyeler bu işlemi yapıyor.yani benle alakalı bir işlem değil.bülent abi bu konudaki ısrarım.yıllarca kanuna aykırı alamazsın diye bizleri sıkıntıya soktular.bunu duyurarak mağdur durumdaki arkadaşlara yardımcı olmak.maliyenin yıllarca hatalı uygulama yaptı.araç alanlar mutlaka mtv terchini yapın.sisteme girdiklerinde 2 araç için mtv olmaz diyorlar.

bunu şimdi maillerin içinde buldum gümrüğün yazısı yarında maliye yazısını atacağım.
[FONT=Tahoma] T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü[/FONT]

[FONT=Tahoma]Tarih :25/09/2013
Sayı :17226
İlgi : 23/09/2013 tarihli başvurunuz.[/FONT]

[FONT=Tahoma]
Sayın Cahit GÖNEN,[/FONT]

[FONT=Tahoma]Mezkur dilekçenizincelenmiştir.[/FONT]
[FONT=Tahoma]2009/15481 sayılıBakanlar Kurulu Kararı eki "4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun BazıMaddelerinin Uygulanması Hakkında Karar"ın 107 nci maddesi uyarınca malulve sakatların kullanımına mahsus araçların fiili ithal tarihinden itibaren üçyıl geçmedikçe başka bir malul ve sakat olan bir kişiye; on yıl geçmedikçemalul ve sakat olmayan kişilere gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı,hibesi veya devri yapılamamaktadır. On yıl sonrasında ise söz konusu araçlarınsatışı veya devrinde gümrük vergileri (ÖTV dahil) aranmamaktadır.[/FONT]
[FONT=Tahoma]Dilekçenizdebahsettiğiniz üzere yurt içinden tekrar araç iktisap etmenize gümrük mevzuatıaçısından bir engel bulunmamakla birlikte bu konuda ÖTV Kanununun uygulayıcısıolan Maliye Bakanlığı'na başvurmanız yararınıza olacaktır[/FONT]

VAr ol kardeşim. Olumlu sonuçlar paylaşıldıkça olumsuz olanlar silinip gider zaten... Benim bu kadar ısrarcı olmamın nedeni de olumlu sonuçları daha görünür kılmak.

Sen yukarıdaki yazıdan sonda Maliye'ye yazıp "araç alabilir miyim yurt içinden" dedin mi?

Evet alabilirsiniz.ayni durum bendede oldu.GİB yazi aldim.interneti cepten kullandigim için yaziyi yukleyemedim.en kisa zamanda yuklerim

Yaziyi isteyenlere mail yada whatsapp la gonderebilirim

Yurtdisindan alınan araçlar için 5 yil sarti araniyor.5 yili doldurduktan sonra o araci satmadan turkiyeden ÖTVsiz arac alınabiliyor.bu konu için internetten maliyeye sorduğunuzda 3 hafta içinde cevap geliyor.
1 seri no lu ÖTV genel tebliginin (7.2.1) bölümünde 30/04/2010 tarihli ve 12 sira no lu ÖTV sirküler aciklamasinda gerekli şartlar aciklanmistir.
2 tane engelli aracin olunca 1 tanesi MTV den muaf olur.diğer aracin MTV sini odersin

Son düzenleme:
bülent abi yazının resmini çektim yüklemeyi wep sitesi kabul etmiyor isteyen olursa mail yada whatsapp ile gönderebilirim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt