Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Travmatik Beyin Hasarı (TBI) ve psikiyatrik tanılar ile erişkin engelli raporu alınır mı?

Penumbra_

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

26 yaşındayım. 2007 yılında bir binanın çatı katından mermer düşmesi sonucu şiddetli kafa travması geçirdim ve tüm eğitim/yaşam sürecim etkilendi. O dönem hastanede yatışım, ameliyatlarım, yoğun bakım sürecim oldu , sonrasında da kranioplasti , enfeksiyon tedavisi derken uzun bir süreç yaşadım. Bana o dönemde engelli raporu düzenlenebileceği söylenmiş ama dönemin şartları nedeniyle raporu fiilen alamamışız. Hastaneden taburcu olduktan sonra bu şikayetlerden dolayı hiç hastaneye başvurmadık , strestendir geçer diyerek. travma sonrası fizik tedavi(Polietilen Mold - PAFO , Kurşun ağırlık 2,5kg , Sağ hemiparezi G81.9 ve düşük ayak teşhisi ile 1 adet moll dolt cihazı yapılması uygundur sağlık kurulu raporu, 8 aylık fizik tedavi süreci) aldığıma dair belgeler var. 2022 tarihli askerlik işlemleri sırasında TSK Sağlık Kurulu Raporu Madde 14.D.2 olarak askerliğe elverişli değildir belgesi var. onun dışında 2010 senesinden beri nöroloji, beyin cerrahisi ,psikiyatri branşlarından hastalığıma dair bir rapor yok.

Son dönemlerde sınav hazırlığı yaparken yaşadığım odaklanma problemleri ve matematiksel işlemler sırasında dayanılmaz baş ağrısı çektiğim için hastaneye başvurdum. Bu şikayetler günlük hayatımı ve eğitimimi ciddi şekilde etkiliyor.

Tıbbi özetim şu şekilde;

İlk epikrizlerde; GKS:8 , bilinç kapalı , sol frontal çökme fraktürü, dura-beyin laserasyonu, acil operasyon , yoğun bakım yatışı ve sonrasında motor afazi yazıyor.
Sonraki yıllarda kraniyektomi defekti, enfeksiyon, kranyoplasti, ve ardından çok sayıda BT/MR'da sol frontal ağırlıklı, daha sonra bifrontal/frontoparietal kronik ensefalomalazi ve gliozis saptandı. Şu an en belirgin şikayetlerim ; Kronik baş ağrısı sürekli var, belirli bir konuya odaklandıktan sonra baş ağrım daha da artıyor. Dikkat, organizasyon, planlama sorunları, unutkanlıktan çok yürütücü işlev bozukluğu. Anksiyete, depresif duygu durum, sosyal ortamlarda ciddi zorluk, içe çekilme.
Psikiyatri başvurumda F06.9 , F90.0 , F06.3 tanıları kondu ve Abizol , Atarax , Selectra 50mg, Duxet 60mg , Ritalin 10mg , Medikinet 20mg , Rexapin 5mg reçete edildi.
Asıl sorunum; yakın zamanda erişkin engelli sağlık kurulu raporuna başvurdum. Bana Nöroloji : Tablo 4.1: %20 , Tablo 4.2a(dominant): %10 oranlarını verdi. Deri ve Zührevi Hastalıkları : skar izlerinden %10 oranını verdi. Toplam olarak %35 engelli raporu oranı elde ediyorum ama %40 ve üzerini elde edemedim.

Benim durumumun esas olarak beyin cerrahisini ilgilendirdiğini düşünüyorum. Kraniotomi, kranyoplasti, dura-beyin laserasyonu, kronik ensefalomalazi ve gliozis gibi bulgularım olmasına rağmen beyin cerrahisi branşından oran verilemeyeceği söylendi.

Ayrıca fizik tedavi ve rehabilitasyon ile nöroloji branşları aynı tabloyu (motor fonksiyon kaybı/hemiplezi) kullandıkları için aynı anda oran verememişler. yani fizik tedavi oran verirse nöroloji veremiyor ya da tam tersi.

Nöropsikolojik test yaptırmam oran değerlendirmesine katkı sağlar mı?
Beyin cerrahisinden oran verilmemesi yönetmelik açısından normal midir?
Fizik tedavi ile nöroloji aynı tabloyu kullanıyorsa hangi branştan değerlendirme almak daha doğru olur?
2010 yılından beri bu şikâyetlerim nedeniyle hastaneye başvurmamış olmam oran değerlendirmesini olumsuz etkiler mi?
Beyin görüntülemelerinde ensefalomalazi ve gliozis bulunması, travmanın kalıcı etkilerini göstermeye yardımcı olur mu?
Beyin cerrahisi epikrizi, nöroloji ve psikiyatri raporları, MR/BT sonuçları, askerlik muafiyet belgeleri ve kullandığım ilaçlara ilişkin belgeler yeterli olur mu?
Sadece askerlik muafiyet belgesiyle ve son dönem baş ağrısı başvurusuyla başvuru yapmak yeterli mi?
2010 senesinden beri hastaneye başvuru olmaması oranı düşürür mü? süre geçti ,düzelmiş kabul edilir mi diye endişeleniyorum.

Benim en büyük tereddüdüm,travmanın üzerinden çok zaman geçmiş olması ve 2010 yılından beri hastaneye bu şikayetlerden dolayı başvuru olmaması. Ama görüntülerde hâlâ belirgin ensefalomalazi ve gliozis var, günlük hayatımda ciddi işlev kaybı yaşıyorum. Özellikle sınav hazırlığı ve zihinsel aktivite gerektiren durumlarda dayanılmaz baş ağrısı çekiyorum.

Bu konuda tecrübesi olanlardan, özellikle beyin cerrahisinden oran alınamaması normal mi, fizik tedavi mi nöroloji mi tercih edilmeli. 2010 yılından beri başvuru olmaması sorun olur mu , %35 oranından %40 ve üzerine nasıl çıkılabilir, nöropsikolojik test etkili olur mu sorularına yanıtlarınızı beklemekteyim .

İlginiz ve desteğiniz için şimdiden teşekkürler.

Dostum sorduğun soruların çoğu uzmanlık gerektiren sorular ve forumda bildiğim kadarıyla doktor yok. Yani sana tavsiyem bulunduğun yerdeki hastanenin heyetinden randevu alman ve sekreterlikte sana hangi doktorları görmen gerektiğini söylerler. Elindeki sağlık kayıtlarını da yanında götürebilirsin ama onlar işe yaramaz neden yaramaz dersen hastane bir başka hastanedeki tedavi geçmişinizi heyetin yazı işlerinden talep eder. O hastane diğer hastaneye yazı yazar ve tüm geçmişinizi göndermesini talep eder. Eğer dijitalde kayıtlarınız yoksa, E nabız geçmişiniz boşsa elinizdeki evrakları ciddiye alıp bakarlar mı ben bu konuyu bilmiyorum.

Niye derseniz, sahte evrak şüphesi olabiliyor o yüzden elden verilen evraka çok itibar etmezler

Site Tasarım Tercihleriniz

Bu ekrandaki seçimler aracılığıyla forum tasarımını kişiselleştirebilirsiniz.

Yandaki renk seçeneklerinden birisini tercih ederek forum görünümünü kişiselleştirebilirsiniz.

Geniş Ekran görünümü: Aç/Kapat

Bu ayarla Geniş ya da Dar ekran görünümünü tercih edebilirsiniz.

Forum liste seçimi: İki Bloklu/Tekli

Ana sayfadaki forum görünümünü İki Bloklu ya da tek satırlı tasarımla kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Forum arkaplan resimlerini: Kapat/Aç

Forum arkaplanına eklenen görseller varsa, bu görselleri buradan kaldırabilirsiniz.

Ana Sayfa Yan Paneli: Kapat/Aç

Forum ana sayfasının daha sade görünmesini isterseniz Yan Paneli (Sidebar) kapatmayı tercih edebilirsiniz. Yan Panel kapatıldığında, paneli yeniden açmak için sayfanın en üstündeki kullanıcı adınızın solunda yer alan Site Tasarım Tercihleriniz'e tıklayarak tercihinizi değiştirebilirsiniz.

Yan Panel akışkanlığı: Aç/Kapat

Bu ayarla forum ana sayfasını aşağıya/yukarıya kaydırırken ekranın sağında yer alan Yan Panelin (Sidebar) akışkan özelliğine bürünerek ekranda sabit kalmasını tercih edebilirsiniz.

Yumuşak köşe özelliğini: Kapat/Aç

Bu ayarla, tasarımdaki köşeleri Yumuşak ya da Keskin görünümlü olarak tercih edebilirsiniz.

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Geri
Üst Alt