Merhabalar,
Öncelikle çok geçmiş olsun. Ben de 2022 Şubat ayından bu yana transvers myelit hastasıyım. Bir covid sonrası bir hafta içerisinde çabuk yorulmalar, ayaklarımda karıncalanmalar başladı. Hastalığı buluncaya kadar çok doktor dolaştım. Nihayetinde Sakarya Üniversitesi Hastanesi nde Abdulkadir hocayla tanıştım ve MR sonucuna bakmadan direkt teşhisi koydu. Hissettiklerimi ben söylemeden anlatmaya başladı. Hızlıca yatış verdi ve 7 gün kortizon aldım. Sonrasında yürümeye başladım ama 10 gün sürmeden tekrar yorulmaya düşmeye başladım. Özellikle bacaklarımda çok fazla sızlama vardı. Sonra tekrar yatış ve 5 gün daha kortizon aldım. Bu esnada bacaklarımda kuvvet kalmamıştı ve yürüteç yardımıyla hareket etmeye başladım. Hergün 64 mg kortizon almaya başladım, bir ay sürmeden doktor plazma ferez önerdi. Tekrar yatış yaptık ve 5 gün boyunca plazma ferez uygulandı. Onun da pek işe yaradığını söyleyemem, zira bacaklarım o kadar güçsüzdü ki yürüteç ten tekerlekli sandalyeye geçtim. Bu arada fizik tedaviye başlamıştım ama hep sedyedeki hareketleri yapabiliyordum. Nöroloji doktorum sıradaki tedavi için siklofosfamid önerdi. Toplam 3000 mg ı 3 ayda hastanede aldım ve ilk 750 mg dan sonra tekrar yürütece geçtim. Tümünü bitirdikten sonra tek bastona geçtim ve araç ta kullanmaya başladım. Hala uzun süre ayakta duramıyorum, kısa mesafeleri gitmeye çalışıyorum. Gittiğim yerlerde ilk aradığım şey tuvaletin nerede olduğu... Maalesef tuvalet ciddi sıkıntı... Bir çok kez eve gelirken pantolonu ıslattığım oldu. Son çektirdiğim MR larda transvers myelitim geçti gözüküyor. Doktor, sinirlerde hasar bıraktığını söyledi, farklı nöroloji ve fizik tedavi doktorlarından artık bu duruma alışmam gerektiği, yaşam kalitesini arttırmak için mutlaka fizik tedaviye gitmem gerektiği söylendi. Sonuç olarak şuan fizik tedavi görüyorum, ürolojide bir takım tedaviler görüyorum, doktor TAK sondası kullanmam gerektiğini söyledi, bir kaç haftadır korkumdan gitmek istemiyorum fakat her halükarda bunun şart olduğunu, diğer türlü mesanede kalan bakiyenin enfeksiyona sebep olabileceği, uzun süre sonra da böbrek yetmezliğine kadar gidebileceği söylendi.
Şuan lyrica 300 mg dan günde iki kez alıyorum ve son zamanlarda yetmemeye başladı. Ayrıca duxet 60 mg günde bir tane alıyordum, kandaki ALT değerim çok yükseltiği için 30 mg a düşürdüm. Bazı doktorlar yardımcı tedavi için alfalipoik asit te yazıyorlar ama ben bir faydasını görmedim. Fizik için ayrıca magnezyum tableti kullanıyorum. Bacaklarımdaki sızlamaların biraz daha azaldığını görmek bile yeterli olacak diye düşünüyorum. Zira bazen o kadar çok sızlama oluyor ki yerimden kımıldamak istemiyorum. Diğer türlü bir çok işimi kendim yapabiliyorum, araç kullanabiliyorum, tek bastonla kısa mesafeleri alabiliyorum. % 40 engelli raporu aldım ve 1 yıl kontrollü emekli oldum.
Saygılar ve şifalar dilerim...