Engel denince ilk akla gelen fiziksel engellerdir. Oysa ki doğrudan görülmeyen !! ancak gerçek engel sahiplerini hiç ya konuşulmaz ya da konuşulsa da gerçek anlamda tanımlanmaz. Bu güne kadar hep Serebral Palsi ile iç içe yaşamış bir anne olarak biraz da OTİZM tanımlansın istiyorum. En az diğer engel grupları kadar uğraş isteyen ve sonuçları diğer engel grupları gibi hemen görülemeyen otizm bir sosyal engelliliktir. Otistik çocuklar ne zihinsel engelli ne de şımarıktır. Hatta yapılan bir araştırmada engel grupları içinde aileyi en çok yıpratan engelin otizm olduğu görülmesi de bundandır. Toplumun tanımlayamadığı bir rahatsızlıktır. Hemen zihinsel engelli diye geçiştirir insanlar ancak bu çocuklar zihinsel engelli değildir çoğunlukla. Sadece konuşma prablemi ve sosyal engelleri olduğu için öyle görünürler.
Size bir şey itiraf edeyim hem SP li hem otistik bir çocuk annesi olarak ; SP li bireylere toplumumuz acımayla karışık yardım ediyor ( İstenen bu değil tabi ki ama yine de toplum kısmen yardımcıdır ) Ama otistik bireylere toplum yardım etmek istemiyor. Bu içinde bulunduğumuz çıkmazı daha da karmaşık hale getiriyor. Bir de iki engeli varsa çocuğun gerisini siz düşünün. Biraz da farklı engel grupları için var olalım diyorum.
Sevgiyle kalın...
Size bir şey itiraf edeyim hem SP li hem otistik bir çocuk annesi olarak ; SP li bireylere toplumumuz acımayla karışık yardım ediyor ( İstenen bu değil tabi ki ama yine de toplum kısmen yardımcıdır ) Ama otistik bireylere toplum yardım etmek istemiyor. Bu içinde bulunduğumuz çıkmazı daha da karmaşık hale getiriyor. Bir de iki engeli varsa çocuğun gerisini siz düşünün. Biraz da farklı engel grupları için var olalım diyorum.
Sevgiyle kalın...