Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SSK'dan 2305 iş günüm Bağ-kur'dan 4973 iş günüm var. Ne zaman emekli olabilirim?

43metin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
16.03.1961 yılı doğumlu, 11.07.1979 yılında SSK'lı olup 01.10.1987 yılından itibaren BAGKUR'lu olarak devam etmekteyim. 04.04.2000 yılında DİALİZE (böbrek yetmezliği) başladım ve o dönemde malullen emekli oldum. gerçi emekli olamak için 2 yıl uğraştırdı devletimiz ama sonunda olabildik.Ne var ki organ nakli olunca devlet emekliliğimi iptal etti!

Şimdi SSK gun sayım 2305 Bagkur gunum ise 13 yıl 9 ay 23 yani toplamda 4973 gunumde BAGKUR'dan var. SSK ve BAGKUR toplamım 7278 gundur ve halen BAGKUR primlerimi ödemekteyim. :confused:

Yeni yasaya göre emekli olabileceğimi araştırdım ama BAGKUR'a gittiğimde olamayacağımı söylüyorlar. Bagkur'daki yetkililere 5510 sayılı yasadaki mevzuaata göre sanırım emekli olabiliyorum diyorum onlar bizlere öyle bir tebligat gelmedi sizin en az 6 yılınız var deniliyor

bana yol gösterir misiniz yardımlarınızı bekliyorum saygılarımla.

METİN KARA - KUTAHYA

1)Engeliniz varmı derecesi kaç?
2)Hem malulen emekli oldum diyorsunuz hemde emekliye ayrılacağım diyorsunuz burda çelişki var tam olarak açıklarmısınız.

Emekliliğimin nakil olduktan sonra iptal edildiğini yazmayı unutmusum pardon. [FONT=&quot]13.03.2007 tarihinde emekliliğim durduruldu ve tekrar BAGKUR'lu olarak prim ödemeye başladım. Halen primlerimi düzenli ödüyorum.
[/FONT]

Halt etmiş size "emekli olamazsınız" diyenler!

5510 sayılı yasanın 28. maddesi Bağ-Kur'luların da erken emeklilik şartlarını düzenler:
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %60 ve daha çok olanlar: 15 yıl, 3960 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %50 – %59 arası olanlar: 16 yıl, 4320 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %40-%49 arası olanlar: 18 yıl, 4680 gün primle emekli olurlar.

Ve bu konudaki talimatlar da SGK Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan B.13.2.SGK.0.11.00.02 / 784243 Sayı ve 18.11.2008 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Tahsis Mevzuatına İlişkin Hükümleri konulu genelge ile verilmiştir.

Siz Bağ-Kur!a erken emeklilik için başvuracaksınız, sizi hastaneye sevk edecekler. Hastane rapor düzenleyip SGK'ya yollayacak, SGK Sağlık Kurulu raporu değerlendirecek, %40 ve üzeribde işgücü kaybınızı onaylarsa, 18 yıl sigortalılık ve 4680 gün prim şartını da sağladığınız için, emekliliğinizi onaylayacak. Bu kadar net.

İlginiz için çok teşekkür ederim ben yarın hemen gidiyorum emeklilik işleri için bu yazınızıda not aldım.

Değerli Beyefendi

Sayenizde bende gösterdiğiniz yolu denedim ve başvuruda bulundum ama bana mesleği komple bırakmam gerektiğini söylediler daha doğrusu biz bunu öyle biliyoruz dediler ve benim başvurumu ilk kez yapıyorlarmış onun için sistemi iyi bilmediklerini ama emekli olabilmeniz için sanırım işi devam ettirmemeniz gerekebilir dediler. Ben zaten 2000 yılında diyalize başlayınca kamyonum 1 yıl çalışmadı daha sonra bir şöför tutmaz zorunda kaldım ve o gün bu gündür kamyonumda şöför çalışıyor ve bende onun ssk sını ve kendi bağkurumuda yatırıyorum emekliliğimin olması durumunda tabikide bizim ekmek kapımız olan nakliyeciliği gidebildiğimiz kadar devam ettirmem lazım bilirsinizki ihtiyaçlar yetersiz kalıyor ve birde benim tedavi masraflarım kontrollerim zaten kazancımın yarısı direk buraya gidiyor diyebilirim allah bereket versin geçinmiyoruz.

Bağkurdan bana yazılı olarak verilen evrakta şu yazıyordu.

Söz konusu iddianın tespit edilmesi için 5510 saılı kanunun 28. maddesi gereğince sağlık urulu raporunun karar hanesine "Kara Genel Müdürlikçe verilecektir" ibaresi konularak düzenlenmesi gerekmektedir.

Siz çok iyi bildiğiniz için sizide rahatsız ediyoruz ama bilgilerinizden faydalanmak istiyorum. Ben emekliliğe başvurdum. 28. mad. nedir bilemiyorum. Sizce emekliliğimin kabulu için mesleği komple bırakmak mı gerekiyor. Yoksa buradakilerin gözden kaçırdığı birşeymi var. Zaten sizin verdiğini bilgilerle gittiğimde oradakiler şaşırdılar bizlere böle bir teblig gelmedi diyorlar nasıl çalışıyorlarsa sanırım haberleri yok.

Tekrar teşekkür ederim saylılarım...

siz maluliyetinizi öngörerek emekli olmayı düşünüyorsanız tabiiki işi bırakmanız gerekir rapor yüzdenize göre çlışamaz diye emekli olacaksınız...

ben bugun hastaneden rapor almak için başvuruda bulundum bağkur beni tekrar rapor için yönlendirdi raporumu aldıktan sonra onlarda 28. maddeyi bizler iyice araştıralım sende araştır yanlış yapmayalım dediler. sizce bu durumda ne gibi bir yol izlemeliyim.

5510 sayılı yasanın 28. maddesi için buraya tıklayabilirsiniz
Bu madde malulen değil, herkes gibi Yaşlılık emekliliğidir.

Malulen emekli olsanız çalışamazdınız. Ama yaşlılık emekliliği olduğu için, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edebilmeniz gerek (4b'li (yani bağkurlu) emeklilerin bu sosyal güvenlik destek primi emekli maaşlarından kesilir)

Bence en kötü ihtimalle emekliliğiniz sonuçlanana kadar çalışmanıza son verip, emeklilikten sonra yeniden (sosyal güvenlik destek primi ödeyerek) çalışmaya başlayabilirsiniz. Çalışmaya başladığınızda emekli maaşınızın kesilmeyip destek primi kesilmesini isteyeceksiniz. Bu konuyu ısrarla sorun. Çalışamamanız söz konusu değil. Kanuni dayanağınız da 5510 saylı yasanın "Yaşlılık aylığının başlangıcı, kesilmesi veya sosyal güvenlik destek primi ödenmesi"ni düzenleyen 30/c/b maddesidir.
b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi hariç olmak üzere [yani Tarımsal faaliyette bulunanlar hariç] diğer alt bentlerine tabi çalışmaya başlayanlardan aylıklarının kesilmemesi için yazılı istekte bulunanların yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlardan, almakta oldukları aylıklarının % 15’i oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir. Ancak kesilecek olan bu tutar, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalılara ilgili yılın Ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınabilecek sosyal güvenlik destek priminden fazla olamaz. Bu sigortalılardan ayrıca kısa vadeli sigorta kolları primi alınmaz. Sosyal güvenlik destek primine tabi olanların primleri, aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilir. Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş veya bildirilmiş süreler bu Kanuna göre malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödeme gün sayısına ilâve edilmez, 31 inci ve 36 ncı madde hükümlerine göre toptan ödeme yapılmaz.

çok teşekkürler ben şuanda sağlık kurulundan çıkacak (nakilliler için %40)raporu beklemekteyim. Rapordan sonra verdiğiniz bilgilerle bağkurla görüşeceğim. sanırız 28. maddenin yaşlılık nedeni ile emeklilik için "Karar Genel Müdürlüğüne" dilekçe vereceğiz.
saygılarımla...

Sayın Oturan Boğa

Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bende kurumuma başvuruda bulundum yukarıdaki yazmış olduğunuz ilgili maddeler gereğince %40 böbrek nakli raporuna istinaden BAĞKUR'dan işi terk etmeden kontrollu olarak 2 yılda bir olmak üzere emeklilik işlemi onaylamıştır. Bu bilginin herkese emsal temsil etmesini isteriz.
İlgilerinizden dolayı çok teşekkür ederiz.
Saygılarımla...

ek olarak destek primide maaşımızdan kesilecektir. (%10)

Üst Alt