Haticecim, 3-4 sene önce ben de senin gibi bundan şüphelenmiştim. Herşeyi dikkatli yapmama karşın, enfeksiyondan bir türlü kurtulamıyordum. Tam ben bu dertle uğraşırken, başka marka sonda (Lofric'ti, Easy Cat) kullanmaya başladım. Ve enfeksiyon olmamaya başladı!
Doktoruma sorduğumda, çok düşük bir ihtimal bile olsa, alerjik bir durum olabileceğini söyledi. Yani kullandığım sonda ile vücudum arasındaki bir uyuşmazlık...
Sonra bu alerji işi kafama yatmadı ve şuna karar verdim: Önceden kullandığım sonda yumuşak bir üründü. TAK yapmak için sondanın yarısından itibaren parmağımla dokunup, itmek zorunda kalıyordum. Bu da elimden sondaya mikrop bulaşmasına ve enfeksiyona sebep oluyordu.
Bunun yanı sıra, yumuşak sondayı itmek daha bir kontrolsüzdür. Yani sondayı iterken sonda mesane çeperine geldiğinde, içerde bükülüp, tahrişe sebep olabilir. Ve tahriş de enfeksiyona...
Enfeksiyondan korunmak için benim altın kurallarım:
1- Temizliğe önem ver. Her TAK'ta, parmakları ve sondanın giriş bölgesini batikon vb. temizleyici solüsyonlarla temizle.
2- Her ne olursa olsun 5-6 saatte bir TAK yap. Uzun süre mesanede biriken idrar, enfeksiyon için uygun bir ortam demektir.
3- Günde en az 2-3 litre su iç.
4- Çay, kahve, kola vb. içeceklerden uzak dur.
5- Haftada 3-4 tane C vitamini iç (Ben,
%100 doğal olan SOLGAR marka vitamin kullanıyorum). Malum, vitaminin fazlası idrarla atılıyor. Bu da mesanede biriken idrarın, kristalize olmasına sebep oluyor. Ve böylesi ortamlarda bakterinin üremesi -ve enfeksiyon oluşması- zordur.
6- Enfeksiyon olduğunda mutlaka İdrar Kültürü yaptırın. Böylece üreyen bakteriyi tespit etme ve en uygun antibiyotiği seçebilme şansınız olur. Ayrıca, özellikle sık enfeksiyon durumlarında hep aynı bakterinin üreyip üremediğini tespit etmek de yol gösterici olabilir. Örneğin bende sık enfeksiyon olduğunda bir de baktık ki, sürekli aynı bakteri! Ve bu bakteri elimizden bulaşırmış. Hemen el temizliğine daha bir dikkat etmeye başladım tabii.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar