Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol üst ekstremite rahatsızlığım var. 'Otomatik vitesli araç' ibaresi alabilir miyim?

AMORCAN

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Sol elden parmaklarım gelişmemiş özürlüyüm h ehliyetim var ve otomatik vitesli araç kllanır raporu almak istiyorum ama sizin belirttiginiz emniyet md.lügüne sol koldan elden özürlü olanlara herhangi bir tertibat istenmez yazısını bulamadım.ek 1 de yazmıyor.yardımmmm

Böyle bir yazı yok. Ama mantık basit: ille de donanım diye ısrar edenlere soruyoruz "nasıl bir donanım?". Bunun yanıtı yok. İşte onun için sol üst ekstremiteden sakatlığı olanlara "otmomatik vitesli araç kullanır, h ısnıfı sürücü olur" ibareli rapor verilir ve bu kişiler araç alımında vergi avantajında nyararlandırılmaz.

Not: Bu tür raporlar forumda var, ama bulamadım. Bulursam eklerim buraya.

Abi kayseri devlet vermiyor illa tertibat diyor ne yapmalıyım nereye şikayet edeyim h ehliyetim oldugu halde

Ben diyorum sadece otomatik vitesli araç kullanabilir diye ama onlar halen özel tertibatlı otomatik vitesli araç diye diretiyorlar şaştım kaldım bu işe bu insanların gözünde bizim hiç vatandaşlık haklarımız yok galiba ............yokmu alan bu şekilde rapor emsal gösterecek

OturanBoğa ABİM YOKMU BANA YARDIM ET NE OLUR

Bi sorar mısın lütfen, nasıl bir özel donanımmış o?!

Otomatik vites ibareli raporu ve ehliyeti bulunan bir çok arkadaşımız var sitede. Birileri burayı görüp yazarsa ve raporunun resmini eklerse çok yararlı olur..

Ama, Kayseri'de bu sorun hep oluyor. Oradakilere illallah dedirtiyorlar!

Sol üst ekstremiteden sakatlığı olup otomatik vites ibareli raporu ve ehliyeti bulunan arkadaşlarımız varsa buraya yazsın lütfen.

slm
ben h sınıfı ehliyetim var ve derecesi %15 sol dirsekte hareket kısırlıuğı yakjlaşık %40 kadar. vergi musafiyetinden yararlanmak için arabanın özel tertibat olması gerekiyo. ben makina mühendisi ilşe görüştüm ve istersen makina mühendisler odasından rapor yazalım dedi. bence makina mühendisinden yazı almak gerek eğer hala doktor aynı şey konusunda diretiyorsa ehliyeti doktara ver sonra kendi böyle bişey yaparsa seni haber versin..

Günaydın sanırım aşağıda ki yazı işinize yarayabilir.

[FONT=Tahoma]T.C.[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]​
[FONT=Tahoma]GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]​
[FONT=Tahoma]Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]​
[FONT=Tahoma](Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]​
[FONT=Tahoma] [/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]​
[FONT=Tahoma] [/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma]Sayı : B.07.1.GİB.4.06.17.01/[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma]12.09.2008*3345[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]​
[FONT=Tahoma]Konu : [/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma]…………………[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]​
[FONT=Tahoma]İlgi : ………………… tarihli dilekçeniz.[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma] İlgi sayılı dilekçenizde belirtilen hususlarla ilgili olarak Vergi Dairesi Başkanlığımız görüşü aşağıdaki gibidir. [/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma] 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/b maddesine göre, Kanuna ekli II Sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabidir. İlk iktisap aynı Kanunun 2/b maddesinde; “(II) sayılı listedeki mallardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır. [/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma] Diğer taraftan, Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7. maddesinin 2. bendinde “(II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; [/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma]a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından, [/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma]b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından, [/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma]Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı”nın özel tüketim vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma]Bu itibarla, dilekçeniz ekinde yer alan Sağlık Kurulu Raporunuzun incelenmesi sonucunda %40 oranında sağ kolunuzdan özürlü olduğunuz anlaşılmış olup, özürlülük oranınız ve özürlülük türünüz dikkate alındığında, anılan Kanunun 7/2-b bendi gereğince satın alacağınız araca sol kolunuza yönelik hareket ettirici tertibat yaptırmanız ve aracı bizzat kullanmanız halinde özel tüketim vergisi istisnasından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma]Bilgi edinilmesini rica ederim.[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]
[FONT=Tahoma] Vergi Dairesi Başkanı a.[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]​
[FONT=Tahoma] Gelir İdaresi Grup Müdür V.[/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]​

sayın arkadaşım sizin araçlara özel donanımlı tertibat projesi yapan yer vardır mutlaka...... ondan sadece sol taraftaki düzeneklerin sağ tarafta kullanılabilir proje raporu çizip verecek ......far sinyalerin sağ tarafta gösteren proje tertipatı......antepdeki proje ücretide 115 tl..

Benim sol kol üsxtremite;
raporumda "H sınıfı sürücü belgesi alır, otomatik vitesli, elle kumandalı özel donanımlı araç kullanır." yazıyor.
aldığım ehliyette ise, "oto. vites özürlü aracı" yazıyor.

ayıntaplı abi. makina mühendisi ile görüştüm. bana dedi sol tarafta sadece sinyal var ve direksiyonun yanında yani sen direksiyonu tuıtarken bile onu özel tertibat gerekmeden kullnırsın. yani benim şuan için özelk tertibat araca gerek kalmıyo demek istiyoç ben doktorla görüşsem %15 derece ile b sınıfı ehliyet alır raporu alsam olmazmı? ben kamyon yadan otobuüs ehliyeti işstemiyorum ki tam açılması durumu olsun. ayrıca kolumu 20 cm kadarda sol tarafa açabiliyorum direksiyona göre. aynı direksiyona oturduğumda sıkıntı yada zorlama olmuyor. makina mühendisi de zaten senin hakkın b sınıfı diyo almak istediğimde zaten b sınıfı.

slm Mevlüde hanım. ben zaten sol dirsekte kolumu istediğim gibi oynatabiliyorum. makina mühendisi de sana herhangi bi tertibat gerekmiyo diyo. eğer vites solda olsaydı sorun olursu ama sol tarafta sadece sinyal var ve direksiyonun hemen yanında direksiyonu rahat tutuyorum. bu durumda doktorun b sınıfı vermesi gerekmez mi? ayrıca ben askerden muafım illa askerden muaf diye b sınıfı alamazmıyım? yani şuan için bana özel tertibat gerekmiyo ama h ehliyetim var bunun b sınıfı değişmesi mümkün mü? doktor istese yapamaz mı?

Yukarıda Mevlüde arkadaşımızın aktardığı yazı doğru, fakat, orada da şöyle bir ayrıntı var: Sol üst ekstremiteden sakatlığı olan kişiler için nasıl bir "hareket ettirici donanım" olabilir? Maliye açısından hareket ettirici donanım iki şekilde oluyor*:
1- Gaz-fren modifikasyonu
2- Vites kolu modifikasyonu.

Daha önce de yazmıştım. Sol üst ekstremiteden sakatlığı olanların bu kapsama girebilmeleri için aklıma gelen tek donanım şu (bunu bugüne dek yaptıran kimse bilmiyorum):

1- Araç otomatik vitesli olacak.
2- Vites işlevi sol ayağa (ya da kafaya) alınacak.

Denemek lazım...

* b) Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

Sayin Bülent Bey bu durumu nasıl duzeltiriz ?
Basbakanlığa mektupmu yazmak lazım yada Saglık Bakanlığı'na mı?
Salık kurulu Baskanı na Bile gittim durumu etraflıca anlattım ama degiştirmedi. Kurul ne karar vermişse o diyor.
ona bir resmi belge olsada gösterip alsak su "otomatik vites arac" yazılı raporu.
Eminim bu konuda çok arkadasım madur durumdadır.

Benim sakatlığım sol üst extremiteden ve raporumda otomatik vitesli araç kullanır ibaresi var.emniyet genel müdürlüğünün sayın Oturanboğa'ya gönderdiği dilekçeyi ibraz ederek bu yazıyı raporuma yazdırdım ve daha sonra yine bu dilekçeyi ibraz ederek trafikte ehliyetime ve sisteme işlttim.
Daha sonra aldım bir otomatik vitesli araç gazladım.

mevlude;

Bu işe yaramaz çünkü bu dilekçe sol kolu engelli olmayanlar içindir....
Sol koldan engelli olanlarla ilgili dilekçe bende var oturanboğaya gonderiyorum
forma ekler artık
hastaneye o yazıyla gidin işiniz hallolur.

sol_kol_ehliyet_raporu1.jpg

sol_kol_ehliyet_raporu2.jpg

http://www.engelliler.biz/forum/oze...arsa-tum-otomatik-araclar-kullanilabilir.html
otomatikvitesliarac.jpg

" bülent abi " çok kafam karıştı benide bilgilendirirsen çok tşkr ederim. abi benim yüzde 60 özürlü raporum var. özrüm sol kolda. kolumu yukarıya hariç hareket ettirebiliyorum. elim ve parmaklarımda sorun yok. ben ötv den faydanabiliyomuyum.bunu sorucaktım.

Sol elden sakatlığı olanlar yurt içinden araç alımında vergi avantajından yararlanamıyor maalesef. Gerekçeleri de: "Hareket ettirici özel donanım olmadan araç kullanabiliyorlar"

Merhaba herkese,

Yeni uyeyim. Çok guzel bilgiler paylaşılmış. Benim de aynı konudan şu anda yeni ogrendim.

Sol ust ekstremitede okstetrik felç var. ISKURdan yuzde 60 engelli raporu almıştım zamanında. H grubu ehliyet için de basvurumu 6 ay once yapmıştım.

İlk seferinde Uskudar devlet hastanesine gittim. Oradaki ortopedist sanırım olumsuz yazdıgı için heyet h grubu ehliyet için sagık raporu vermedi. Çok acayip kızmıştım. elimde felç varken normal arac mı kullanacaktım yani? Sonrasında ozelden H grubu ehliyet için rapor aldım. Ehliyet sınavını da gectim. Ehliyetimi alıyorum.

Lakin araç almak için devlet hastanesinden rapor şartmış dogru mudur?

Ve bu nedenle Haydarpaşa Numuneden dün basvurdum. Ordan ISKUR için engelli raporumu almıştım. Oradaki ortopedist H grubuna uygundur, otomatik vitesli arac kullanabilir, ozel tertibatlı arac kullanmalıdır diye yazdı kendi bolumune raporda. Henuz heyete girmedim.

Şimdi Sayar Otomotiv (engelli aksamlarını yapan) şirketi aradım ve tum hayallerm alt ust oldu. Çunku ben bu zamana kadar vergi muafiyeti olacak diye dusunuyordum. Bana vergiden muaf degilsiniz dedi. Dogru mudur?

Sadece yurtdısından arac getirtirsem ötv odemiyormuşum :s boyle bir sacmalık olabilir mi?

Lutfen yardımcı olur musunuz bilgilernzle?

Tskler

Evet, doğrudur Sinan bey. Yurt içinden vergi istisnalı araç alamazsınız.

Üst Alt