Merhaba zorbay,
Emeğin için çok teşekkürler. Bu konuda herkes olabildiğince elinden geleni yapıyor. Çok daha önceden bu konuda bir sonuç alınabilmiş olması gerekirdi aslında. Bu konuyla ilgili benim en çok üzüldüğüm nokta şudur; İlla ki sol kol engelliler ÖTV'den muaf olsun demiyorum, olmasın gerekirse ancak kanunda mevcut olan ayrımcılık ve haksızlık beni rahatsız ediyor. Üstelik bunu herbirimiz defalarca kere dile getirmemize rağmen. Bu konuyu ilgili mercilerdeki ilgili yetkililer de biliyor olmasına rağmen bir düzenleme yapılamaması çok üzücü.
Konuyla ilgili daha önce Posta gazetesi yazarı Yavuz Kocaömer'e yazmıştım. Sağolsun kendisi de bize destek olmak için konuyu köşesinde yayınlamıştı. Dediğim gibi birçok kanaldan bu konu dile getirilmiş durumdadır. Benim inancım hala tam, bu konuda olumlu bir sonuç alacağımıza inanıyorum.
Bu konu forumda "Sol kol ampute olup, ÖTV indiriminden faydalanmak için dava açan var mı?" konusu altında da takip ediliyor. Bu konunun altında en son bir paylaşım yapıldı. Aşağıda iletiyorum. Bence öncelikli olarak bu önergenin sonucunu beklemekte fayda var. Bu önergenin sonucuna göre farklı yollarla başvuruda bulunulabilir elbette. TBMM'nin sitesinden önergenin sonucunu hep birlikte takip edelim. İnşallah bu kez güzel haberler alırız. İnşallah bu konuda mağdur olan herkes için 2015 yılı olumlu sonuç alacağımız bir yıl olur. Bu vesile ile hepinizin yeni yılını kutlarım. Hepimiz için engellerin aşıldığı bir yıl olması dileğimle.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek tarafından
yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 09.12.2014
| Umut Oran İstanbul Milletvekili
|
Bana ulaşan
engelli bir yurttaşımız sol kolu olmadığını yüzde 60 bedensel engelli olmasına rağmen yurt içinden ÖTV muafiyeti ile motorlu araç alamadığını, ancak yurtdışından bu şekilde ÖTV’siz araç ithal edilebildiğini belirtmektedir.
Bu kapsamda;
1. Gümrük Teşkilatı ile Gelirler Genel Müdürlüğü’nün bu konuda birbiriyle çelişen uygulamaları var mıdır? Vatandaşımızın bu şikâyeti nereden kaynaklanmaktadır?
2.
Sol kolu olmayan, yüzde 60 engelli bir vatandaşımız da neden “bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından
beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiş” araç sahibi olamamaktadır?
3. Gelirler Genel Müdürlüğü’nün, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2. Maddesinin uygulanmasına dair genelgesinde yer alan, “
Ancak, hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın kullanılabilecek olan araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, özel koltuk takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek araçlar için söz konusu istisnanın uygulanması mümkün değildir” ibaresi sorun yaratmıyor mu? Bu konuda bakanlığınıza ulaşan şikâyetler yok mu, bu durumu çözmek için hangi adımları atacaksınız?
4. Son 10 yıl içerisinde bu şekilde ÖTV istisnası ile araç satın alan engelli yurttaşlarımızın sayısı kaçtır? Bu şekilde istisna edilen ÖTV miktarlarının yıllara göre toplam meblağı kaç TL’dir?