Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol kolumdan engelliyim. ÖTV'siz araç talebim reddedildi!?

ibrahim34

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Nisan 2015 Güncel: http://www.engelliler.biz/forum/oze...iminda-vergi-avantajindan-yararlanabilir.html

sol kolumdan dolayı bu raporu aldım
bugun araç almak ıcın raporumla umranıye nakil vasıtalarına gittim

bana sol kolunuz oldugu için onay veremeyız dediler
ancak raporumda yazıyor bu yuzden rapor aldım dedım
yapamayız dedıler
yada ıst vergı dairesıne gıdın dedıler

konu hakkında bılgısı olan varmıdır

normal...
sol kol engellilere ÖTV.siz araç verilmiyor zaten.

Yasal olarak normal.
Yani yasa ne derse o yapılır. Memur ne yapsın gelene gidene evet veremez zaten. Yasal olarak red edilmiş.

Otomatik vites olması ise o da bir yasal durum. Ancak ÖTV.den faydalanması için öyle bir yasal hak yok.

Elbette herkes faydalansın isterim. Ama nedenr eddedildiğine gelince yasal olmadığı için red edilir.

o zaman neden yazıyorlar rapora oto vitesli araç h sınıfı ehlıyet

itiraz edebileceğimiz bir yer var mı

arkadaşlar her olayın kanunu farklıdır

1 ) ehliyet alabilmeni kanunu

2 ) araç kullanma prosodür kanunu

3 ) ötv kanunu

kimi hiç ehliyet alamaz kimi ehliyet alır ama sadece otomatik vites kullanır kimi de ötv den faydalanamaz . engelliler olarak şunu karıştırıyoruz zannediyoruzki engelliler ötv den muaf . muaf değiliz arkadaşlar . devlet diyorki engelliler ötv den muaf değil yanlız bağzı engelliler hariç ( kıssaca muaf değiller ama bağzı istisnaları var ) . kim bu bağzı engelliler ? '' % 90 veya üzeri engelli raporu olanlar , özel tertibat ile araba kullanmak zorunda olanlar , sol ayak engelli olanlar '' bu saydıklarımızın dışındakiler ötv den muaf değiller .

siz diyeceksinizki adalet mi bu ? bence değil ama devlet böyle istiyor .devletin fikri değişirse herkez faydalanabilir

saygılar

bence istisnasız tüm engellilere verilmeli madem delvlet bu raporu veriyor tüm engelliler faydalanmalı ama mesela engel oranı koyabilir örnein 50 gibi

bendeki h sınıfı ehlıyet ve otomatık vıtes araç ne anlama gelıyor
benım zaten b sınıfı ehlıyetım var
benı zorluyor dıe ben muaf istiyorum

ibrahim bey seni zorlamasının sebebi . allah göstermesin bir kaza yaptığın zaman o benim b sınıfı ehliyetim var dediğin ehliyet bir işe yaramıyor . o durumda haklı bile olsan yetkisiz araç kullanmaktan dolayı haksız oluyorsunuz . yasal olarak bunu biliyormuydunuz ? yada şimdi öğrenmiş oldunuz . engelli bir kişi b sınıfı ehliyetle kaza yaparsa çok sakıncalı durumlarda kalır . h sınıfı ehliyet almanız kanun gereğidir .

saygılar

hayır bılmıorum
b sınıfını kulladıgım surece nasıl bılınecek kı benım h sınıfı kullanmam gerektiği aracımı otomatık vıtes alıp kullansam olmuyor b sınıfı ile

İbrahim bey, DADAŞ06 (Cihan bey) Kardeşimiz sizi uyardı. Engelinize rağmen B sınıfı ehliyet değiştirmeyip kullanmaya devam ettiğiniz sürece başınıza gelecek her türlü belaya razısınız demektir.

Kanunda özet çıkarırsak;
Sağ kol
Sağ Ayak
Sol Ayak
ve Boy kısalığı
Bu engelden herhangi birine sahip olanlar ÖTV sız araç alır...

Diğer engelliler H sınıfı ehliyet alır raporuna göre değişir yani ister tertibatlı ister tertibatsız. Ama ehliyeti H sınıfıdır ve ÖTV.den de faydalanamaz.
B sınıfı ehliyeti olupda sonradan sakatlananlar yada yanlış ehliyet alanlar; kaza sırasında haklı olsa bile; Ehliyet yüzünden haksız duruma düşebilirler. Ve en kötüsü cezası büyük.

Benden söylenmesi; isteyen ehliyet değiştirir, isteyen değiştirmez ama cezaya razıdır. Siz bileceksiniz sorumluluk sizde..

az önce konu ile ilgili bimere yazı yazdım sol kol için sizinde yazmanızı tavisye ediyorum umarım yazarsınız

Merhaba arkadaşlar
Bu durumda alabileceğiniz tek adres ankara gar gümrük müdürlüğüdür.
Yurt dışından araç ihraç izin belgesi alıp aracınızı yurt dışından getirebilirsiniz.
Ben de sol kol engelliyim ve 2012 yılında volkswagen jetta TDI otomatik aracımı almanyadan getirttim.
Alakadar olana yardımcı olurum

mavice35;

Selamunaleyküm kardeş. bu konuyla ilgili sana özel mesaj attım. ama gitti mi bilmiyorum. bu konuda bi konuşabilirmiyiz. fikirlerine ihtiyacım var

Mavice35 kardeş; sol kol için yurtdışından gümrüksüz araç getirmeye dair bir YASAL dayanak var mı? Varsa gösterebilir misin? Sadece merak ettim..

Özelde haberleşmeyin!... biz merak ettik, cevapları buraya yazın lütfen..

yasal dayanak türkiyede var . ötv kanununda ve gümrük kanunda tertibat kelimesi geçer . yurtdışındaki araçlarda tertibatın yurtdışında yapılması şarttır . silecek yada yön sensör çubugunun yer değiştirmesi yurt dışında tertibat olarak teknik belgeye eklenir . türkiyede de eklenir ancak maliye ötv için bunu kabul etmez . gümrükte araç gelince tertibatlı olarak geçer ve gümrük vergileri alınmaz . gümrük vergisinin içinde ötv kdv vs vergiler vardır ama bireysel olarak işlemez gümrük vergisi adı altında toptan iş görür . gümrükte sıkıntı yok türkiyede var. eşitlik ilkesine aykırı dava açılırsa % 90 kazanılır .

saygılar

diyelim adama sadece otomatik vites araç yeterli. Ama raporunda" H sınıfı ehliyet olur ve otomatik vites kullanır" gibi ibre olursa; kı bu gümrülten geçer mi? dediğiniz gibi tertibat kelimesi geçmiyor raporda.. Orneğin sol bacak engellilere verilen örnek rapor diyelim...

Yurtdışından araç ithal etmeye kalkışmış biri olarak yazıyorum. Nisan ayında işlemlere başlıyorum inşallah.
Bu konuyu iyice araştırdım, gar gümrük müdürlüğü ile, ve gümrükte heyette bulunacak bir kaç kişi ile görüştüm.
Benim sol el ve sol ayakta sıkıntı var, h sınıfı ehliyet alır, özel donanımlı elden kumandalı araç kullanır raporu aldım.
Ben direksiyonu tutmamda sıkıntı olmadığı için otomatik vites araç yeterli olur düşüncesindeydim. Ancak gümrükten aldığım cevap, sadece otomatik vites araba getirtemezsin, araçta özel donanım olmalı dediler.
Silecek kolunun sinyal kolunun sağdan sola ve ya soldan sağa alınması, direksiyona topuz takılması özel donanım olarak kabul edilmez dediler. Sadece otomatik vites getirme hakkı gazilere verildi dediler.
Yani, yurtdışından gelecek olan araç otomatik vites olabilir bunda bir sorun yok ama araçta engelinize uygun bir aparat takılı olmalı, bu aparat yurtdışında takılmış olmalı faturasının orjinali ve tercümeli hali gümrüğe ibraz edilmeli dediler.

Ahmet Tevfik KArdeş üzerime vazife değil ama neden yurtiçinden almıyorsunuz?
Yurtdışından gelen araç 10 yıl içinde satılmıyor iken yurt içinden alınan araç 5 yıl satılmıyor. (satılırsa ÖTV veya gümrük vergisi ödeniyor) Gerçi yurtiçi daha avantajlı iken yurt dışına yönelmek neden?

DADAŞ06 KArdeş gözüm sende emin misin bu tür işlemlerden? Ahmet Tevfik kardeşin durumu normal; yurtdışından getirebilir gerçi. Ama Sadece Sol kol? Ben buna süpheliyim...

Radarlarım döndü bir kere...

Mr.No;

bu soruyu sorman normal kardeş, ben de avantajların farkındayım ancak yurtiçinden araç alabilme gücüm yok askari ücretle çalışan biriyim. yurtdışında zengin bir abi bana araç hediye etmek istedi, evraklarını hazırla yeter dedi. araç bana hibe yolu ile gelecek. o yüzden böyle bir işe giriştim. ve dediğim gibi yurdışından araç getirtebilmem için üstte yazdıklarım şartmış. sadece sol kol ve ya sadece sol ayak engeli olması yurtdışından araç getirtmek için yeterli değil. Kesinlikle hareket ettirici aparat olması şart.
Sadece sol kol ve ya sadece sol ayak engeli olanlar, türkiyeden araç alırken bile ötv konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Bunun yüzlerce örneği var.

@marto1 Murat abi, bimer'e bizde çok şikayette bulunduk ama nafile. İlgilenicez diyolar, onlar bile bu yasanın nasıl böyle düzenlendiğine şaşırıyolar. Şu işe bi çözüm bulalım. Yetkili birisi çıksın desin ki, şundan şundan dolayı sol kol engellileri sağ kolundan engelli insanlardan ayırıyoruz.. Bizde umudumuzu yitirelim, yazıktır günahtır. Bize otomatik vites araç kullanmayı şart koşuyolar ama ÖTV indirimi yok. Otomatik araçlar manuellere göre 5-10 milyar daha pahalı..

Teşekkür ederim Ahmet Tevfik kardeş... bilgi aydınlatıcı oldu.
Araç getirirseniz kazasız belasız güle güle kullan. Keyfini çıkar.

Tarih06/12/2010
SayıB.07.1.GİB.4.06.17.01-ÖTV-2010-7-8-735
Kapsam
ecblank.gif
T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)
Sayı
:​
B.07.1.GİB.4.06.17.01-ÖTV-2010-7-8-735
06/12/2010​
Konu
:​
ÖTV 7/2-b istisnası
İlgi sayılı dilekçenizde, sol kol ve sol bacağınızdaki vucüt fonksiyon kaybı nedeniyle % 30 oranında özürlü olduğunuz, "H" sınıfı sürücü belgeniz bulunduğu, manuel vitesli araç kullanamadığınız, debriyaj pedalının yukarıya alınması gerektiği, ancak sol kolunuzda da fonsiyon kaybı olduğundan bu şekilde tadil edilen aracı da kullanamayacağınız, dolayısıyla otomatik vitesli araç üzerinde direksiyonu çevirme aparatı ile sinyal kolunun sağa aktarılması gerektiği ifade edilerek, bu şartlarla özel tertibatlı araç alımında ÖTV istisnasından yararlanıp yararlanamayacağınızın bildirilmesi talep edilmektedir.​
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 nci bendinde, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler ile bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabının ÖTV'den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.İstisna uygulamasına ilişkin açıklamaların yapıldığı 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin "Malûl ve Engelliler Tarafından Bizzat Kullanmak Amacıyla İlk İktisabı Yapılan Araçlarda İstisna Uygulaması" başlıklı (7.2.1.2.) bölümünde, istisnadan yararlanan kişilerinistisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak mükellefler tarafından verilecek ÖTV beyannamesine;-Alıcının maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşundan alınan sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği,-Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,-Alıcının "H" sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,ekleneceği ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacağı belirtilmiştir.Öte yandan 30/4/2010 tarihli ve ÖTV-2/2010-3 sayılı 12 Sıra No.lu ÖTV Sirkülerinde, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılmasının gerektiği ve yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olmasının yasal bir zorunluluk olduğu belirtilmiştir. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu şekilde tadilat yapılan araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir. Ancak sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçlarıilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.Buna göre, ... Hastenesi tarafından düzenlenmiş olan ... tarihli ve ... sağlık kurulu raporunuzdan vucüt fonksiyon kaybınızın sol kol ve sol bacağınızdaki engelden kaynaklandığı anlaşıldığından, engelinize göre özel bir tertibat yaptırmadan kullanabilecek olduğunuz debriyaj pedalı bulunmayan otomatik vitesli araç iktisabınızda, ÖTV Kanununun 7. maddesinin 2/b bendi kapsamında istisnadan yararlanmanız[SIZE=3] mümkündür.[/SIZE]Bilgi edinilmesini rica ederim.
Vergi Dairesi Başkanı a.Grup Müdürü V.​
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

DADAŞ06 Kardeş bu hem ayak hem kol için geçerli. Ancak Benim aradığım yani sorduğum kapsamda değil. Bilinen bir klasik vaka bu.. Demek istediğim sakatlığı sadece sol koldan engelli olanlar bu kapsamda değerlendirilmiyor. Verdiğin bilgileri okuduğum kadarıyla yeni diye birşey yok...
Soruyu soran kardeşimiz için yeni diye birşey yok alamaz yani...

Yani bu soruyu İbrahim34 kardeşimiz için bakmıştım..

Böyle saçma mantık olmaz. Ben sağ koldan engelliyim; ötv muafiyetiyle araç alabiliyorum ama sol kolundan engelli alamıyor. Sebep? Ortaya bir mantık konuyor ama bence mantığı yok. Şimdi ben bana yapılan tertibatla araç kullanıyorum. İyi de o tertibat olmasa da ben aracı aynı şekilde kullanacağım. Ne anlamı kaldı o zaman sağ kolun, sol kolun? Sadece o da değil. %90 ve üzeri engelli adına alınan aracı neredeyse adını bilmeyen uzak arabası kullanabiliyorken tertibatlı aracın varsa eşin bile kullanamıyor. Eğer engellilere tanınan bu hakkın arkasındaki mantık "engelli o haktan faydalanarak hayatını kolaylaştırsın" ise o zaman o aracı sadece engelli içinde varsa kullanabilmeli. Yok eğer mantık "devlet engelliye maddi açıdan kolaylık sağlıyor, ötv, mtv ödetmiyor" ise o zaman %90 engelli adına alınan aracı nasıl uzak akraba bile kullanabiliyorsa tertibatlı aracı da en azından eşi kullanabilmeli. Sonra yok sağ ayak, sol kol, baş parmak... Bunlar da anlamsız. Ben bu konuda benimle de ilgili sıkıntım için Bimer'e başvurdum zaten ama daha cevap gelmedi. Geleceğini de sanmıyorum. Gelse de aynı yuvarlak laflar edilir herhalde...

sadece bir sorun bakalım ne diyecek gümrük

sagdan direksiyonlu bir ingiliz arabası alacam ve ingilterede direksiyon ve pedalları sola alan tertibat yaptıracagım bu aracı engelli olarak ital etmem mümkünmü ?

( illa cin fikirli mi olmak lazım ? :) )

Arkadaşlar benim engelimde sol koldan
Aracımdaki tertibat sinyallerin soldan sağa alınmasıydı. Ve bu iş almanyada yapılarak hazır geldi Türkiye'ye. Ehliyette şöyle bir ibare var
Özel tertibatlı oto vites araç kullanır.
Size sinyalden araç alamazsınız diyen adam biraz sallamış.
Dediğim gibi yardımcı olursam ne mutlu. Ben yurtiçinde tam 5 yıl uğraştım vermediler. Yurtiçinden alamazsınız kısa ve net.
Vergi dairesinde bana söylenen şuydu. Aracını al KDV ÖTV öde. Git mahkemeye ver ne çıkarsa dedi.
Böyle bir ülkede yaşıyoruz. Malesef

yasal dayanak isteyen arkadaşlar linki tıklayın

Engelli Kişilere Tanınan Muafiyetler

[FONT=Roboto][FONT=arial]Soru: Hangi araçlar muafiyet kapsamında getirilemez? [/FONT][/FONT]
[FONT=Roboto][FONT=arial]Cevap:
- Sadece otomatik vitesli olan araçların,
- Özel surette yapılmış tertibatı bulunmayan araçların,
- Engelli kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunmayan araçların,
- Arazi araçlarının
muafen ithali mümkün değildir.

Ancak, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren sol bacak engeli olan gazilerde özel tertibat aranmaz

gümrükte silecek sinyal kolu vb tertibat sayılmaz demiyor [/FONT][/FONT]

Şu ülkede şu devlette biride çıkıp açıklama yapmıyor bu kadar şikayet olan bi konuda! Vurdum duymazları oynuyor yetkililer. Suriyeli vatandaşlar bizden daha değerli oldu neredeyse. Ben pes ettim şikayet etmekten bıktım.

Üst Alt