Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol elimden engelliyim. Önce ehliyet için rapor mu almalıyım?

gokmengul

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar yüzde 54 raporum var sol el kol kısalık ve deformasyon ve kanser hastasıyım. Yeni çıkan yasayla sol el ve kol engellilerinde ötvsiz araçalımının yolu açıldı. Bende araştırmalarıma göre öncelikle h ehliyeti almam gerektiğini öğrendim ama son yasayla oda değişmiş şimdi bir kaç kişinin yol göstermesyle sağlık ocağının sevkiyle sağlık kurulunda engelli ehliyeti için başvurdum göz noroloji ve ortepediye göründüm yarın sonuçları alıncam..yanlız raporumda h ehliyeti ile ilgili bir ibare yok suan doğru yoldamıyım yoksa öncelikle raporumu bozdurup bu ibareyimi ekliyeceğim. Lütfen yardımcı olun. Bu arada suan b ehliyetim var..

gokmengul

Artık H sınıfı ehliyet diye bir şey kalmadı. B sınıfı ehliyet alacaksınız, orada sol eldeki harekete uygun kısıtlama kodları yazılacak. Araç kullanırken o kısıtlamalara uygun otomobilleri sürmeniz istenecek.

Araç alımı içinse işiniz biraz daha zor. Çünkü hastaneler ile Maliye arasında bir uyumsuzluk söz konusu. Maliye raporda araç alımına dair değerlendirme bulunmasını istiyor, hastaneler ise "artık buna yetkimiz yok" diyor. Şu anda işler şansa bağlı yürüyor desek yeridir...

Araç için Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birisine gidip engelli sağlık kurulu raporu almalısınız. Raporda oran yazmalı, sol üst ekstremiteden kısıtlılık olduğu belirtilmeli ve ötv indiriminden yararlanabileceğinize dair değerlendirme yapılmalı. Eğer ötv'ye dair değerlendirme olmazsa, bu durumda "ehliyet raporum ile engelli raporum bir birini tamamlar" diyerek vergi dairesine başvurmalı ve ötv indiriminden yararlanıp yararlanamayacağınızı sormalısınız. Oradan olumsuz görüş gelirse, Gelirler İdaresi Başkanlığı'ndan özelge talep etmelerini istemelisiniz. GİB kararını verir ve vergi dairesine ne yapması gerektiğini bildirir...

[FONT=sans-serif]@oturanboğa [/FONT]öncelikle cevabınız için teşekkürler . benim sol koldan raporum var raporda ötv indiriminden faydalanabilir yazıyor. bende bu şürecte ehliyete başvurdum 78 kod yazıldı sadece otomotik vites kullanablir ve motorsklet kullanamaz resmi araç kullanamaz kodları eklendi. şimdi bu iki raporla vergi dairesine gittim alabilirsin dediler ama hala şüphelerim var malum mağdur olanlar çok . b ehliyetim var ehliyeti yeni rapora göre çevirip araba almaya korkuyorum bi aksilik çıkar diye .

Üst Alt