Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol bacağından sakat olanların ÖTV'siz aldığı aracı herkes kullanabilirmiş..?

arkadaşlar ben % 48 sağ bacak ortopedik engelliyim. 10 yıldır değişik arabalarım oldu. her defasında ve şimdiki ruhsatımda ''aracı sahibinden başka kimse kullanamaz'' ibaresi yazılı. bu durumda Bülent beyin konu başında yazmış olduğu açıklamaya ters düşmüyor mu? eğer yeni mevzuatta durum değişmişse bilemem araştırmak lazım en azından. ama Bülent beyin dediği gibiyse çok iyi olur. hani oldu ki bir akrabamla uzun yola çıktık ve ben araç kullanmaktan yoruldum, o zaman o kişi direksiyona geçer.

kafama bırsey takıldı. yazıda otv odenmeden devrı satısı kıralama v.b yapılamaz dıyor.araç 5 yılı doldurduktan sonra otv sılınmıyormuydu?

yukarda genelge var kullanır diye aynı genelge banada emniyet müdürlüğünden geldi.

Sol bacağımdan sakatlığım var. ÖTV indirimli araç alırsam kimler kullanabilir?

sol bacaktan engelli olan arkadaşlar(ben dahil) otomatik şanzımanlı bir araç aldığında 1.dereceden akrabaları kullana biliyormuş, konu hakkında bilgisi olan varsa yazarsa sevinirim. 2011 . 7 ayda çıkan bir kanunla.

Sol a var sağ a yok:confused:
İçişleri bakanlığını bu husuta kutluyorum sizin yazınız doğrultusunda!
Sağdan direksiyonlu araç yokmu? Veya pedallar yer değişemiyormu ki?
Böyle sol a var. Sağ a yok:confused:

[FONT=Calibri]ÖTV’DEN MUAF OTOMATİK VİTESLİ ARAÇLAR İÇİN YENİDEN DÜZENLEME[/FONT][FONT=Calibri][/FONT]
[FONT=Calibri]Özel Tüketim Vergisi Kanununda 5228 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ve ardından çıkartılan Sirküler’le birlikte, malül ve engellilere sağlanan ÖTV istisnasının kapsamı genişletilmiş ve özür derecesi % 90 nı aşanların herhangi bir mekanik ilave veya tadilat yapılması şartı olmaksızın yurt içinden iktisap ettikleri taşıt araçlarından ÖTV tahsil edilmemesi sağlanmıştı. Böylelikle %90 ve üzeri özür derecesine sahip olan bütün özürlüler bu haktan yararlanabilmektedir. [/FONT][FONT=Calibri]Son olarak, 21 Haziran 2011 tarihli İçişleri Bakanlığı’nın talimatında sadece sol bacağından (sol ekstremite) özürlü olan vatandaşlarımızın kullandıkları otomatik vitesli araçların da ÖTV muafiyetinden yararlanabilecekleri ile bu araçların sahibi engelli kişi ile bu kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü tarafından kullanılabileceğine ilişkin düzenlemeye gidilmiştir. İçişleri Bakanlığı’nca 81 il Valiliği’ne dağıtımı yapılan ilgili talimata buradan ulaşabilirsiniz. [/FONT] T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı

darısı diğer sorunlarımızın başına:)

bu genelge sol bacağından özürlü olup ta,ötv avantajlı araç kullanan arkadaşlarımızı çok rahatlatmıştır. onlar adına sevindim.

Sağ bacak engeli olanların günahı ne

Sağ bacak engeli olanlar neden cezalandırılmış anlamadım bizim neden ikinci derece yakınımız yada eşimiz kullanamıyor anlayamıyorum. Bi uzun yola çıksak yada rahatsızlansak arabada olan başka biri arabamızı kullanamıyor.Bizde sadece otomatik vitesli araç kullanabilir raporu alsak aynı şartlardan yararlanabilirmiyiz merak ediyorum bilgilendirirseniz sevinirim.Şimdiki kullandığım aracımda tertibat var yalnız ben istersem devreye koyuyorum istemezsem otomatik vitesli kullanıyorum.Uydurma bi tertibat diyebiliriz yani teşekkür ederim

yavaş yavaş da olsa önem arzeden haklarımızı elde etmeye başladık. ilk olarak otomatik vitesli araçlarda başladı zamanla özel tertibatlı araçlarıda kapsayacaktır. hayırlı olsun. bu yazıdan çıktı alıp aracınızda bulundurun. işbilmez trafik polislerine gerektiğinde gösterirsiniz.

bu güzel haber sol için de bir yapılandırma olursa çok daha iyi olur

ya peki oran sorun olur mu ehliyetim var ama yeni cetvele göre bana %40 verirler mi bilmiyom :(:(:(

arkadaşlar şunu artık öğrenin yaa, aracını kendisi kullanacak düzeyde engeli olan kişilerde sağ ayak sol ayak farketmeden sağlık kurulu rapaorunuzun ORANININ BİR ÖNEMİ YOKTUR. İSTER 10 OLSUN İSTER 80 ÖNEMLİ DEĞİL ÖNEMLİ OLAN ÖZEL TERTİBATLI YADA OTOMOTİK VİTESLİ ARAÇ KULLANIR İBARESİNİN OLMASIDIR.

Parasında değilim otamatik vites araçaları damgasız sürebiliyoruz. Sol ayak engellilere normal plakalı otamatik vites sürme hakkı verilmiş bu elimizden gitmesin üstüne devlete biz para ödeyelim. Sanki her sakat tekerlekli sandalye kullanıyor. Bence sakatlara ötv'siz araç vermesinler probleler hemen çözülür.

arkadaşlar şunu artık öğrenin yaa, aracını kendisi kullanacak düzeyde engeli olan kişilerde sağ ayak sol ayak farketmeden sağlık kurulu rapaorunuzun .

Nasıl öğrenicez nerede belirtiliyor. İki ayak içinde geçerlidir diye?

Altı çizili kanunu sunun bize sağ ve sol ayak diye yaza...

Bir bina yapılırken her şeyi düzgün yapılır. Sonradan binanın içine asansör koyulurmu? Koyulmaz!
Demekki bu kanun yapanlar sonradan bina dışından asansör yapma yolunu seçicekler.

Sağ bacak sorunlular bu yetkililerin keyfini beklicek demekki...
Metrobüs yapıyorsun. Toplumun merdiven inemiyecek kişilerini bu haktan mahrum bırakıyorsun!
Bu işte buna benziyor. Buna haksızlık, hukuksuzluk derler de derler....

çok güzel ve geç kalınmış bir düzenleme. hukuk yavaş işliyor ama yapılan çalışmalar güzel

sol ayak engelliler indirimli araç alabilecek ve yakınları da kullanabilecek

ÖTV’DEN MUAF OTOMATİK VİTESLİ ARAÇLAR İÇİN YENİDEN DÜZENLEME

Özel Tüketim Vergisi Kanununda 5228 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ve ardından çıkartılan Sirküler’le birlikte, malül ve engellilere sağlanan ÖTV istisnasının kapsamı genişletilmiş ve özür derecesi % 90 nı aşanların herhangi bir mekanik ilave veya tadilat yapılması şartı olmaksızın yurt içinden iktisap ettikleri taşıt araçlarından ÖTV tahsil edilmemesi sağlanmıştı. Böylelikle %90 ve üzeri özür derecesine sahip olan bütün özürlüler bu haktan yararlanabilmektedir.

Son olarak, 21 Haziran 2011 tarihli İçişleri Bakanlığı’nın talimatında sadece sol bacağından (sol ekstremite) özürlü olan vatandaşlarımızın kullandıkları otomatik vitesli araçların da ÖTV muafiyetinden yararlanabilecekleri ile bu araçların sahibi engelli kişi ile bu kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü tarafından kullanılabileceğine ilişkin düzenlemeye gidilmiştir. İçişleri Bakanlığı’nca 81 il Valiliği’ne dağıtımı yapılan ilgili talimata buradan ulaşabilirsiniz.

TV'den Muaf Olarak Alnan zrl Aralarna Yeni Dzenleme - Hasan T. YAZICI - Pozitif Engelliler

Konuyu sulandırıp bulandırıp elimizdeki hakkıda aldırtmayın. İnanın herşeye itiraz edene şamarı patlatasım geliyor. İnsaf edin. Türkiye gibi bir memlekette bu durumu kullanacak sürüyle insan müsveddesi çıkar. Kesinlikle aracı özür sahibinden başkasının kullanmaması gerekir o kadar. Şimdi buna izin verilse o kadar hemde o kadar kötüye kullanım olur ki devlette tutar bu hakkı elimizden alır. Ondan sonra veryansın etmemiz hiç bir halta yaramaz. Ne demek "herkes kullanmalı, ne biçim devlet" felan lafları. Bu hak gelmeden araba aldım rezil rüsvay oldum. Halada o hakkımı kullanamıyorum. Çünkü arabayı satıp yenisini alacak gücüm yok. Arabamla kaza yaptım araba iyice fiyat düşürdü. Daha geçenelerde çoluk çocuk Ankara yakınlarında yolda kaldım. Rezillik diz boyu. Şimdi o kanunla belki ileride araba alırım. Ama buradada yazan afedersiniz ama bazı dengesizler yüzünden bu hakkımın alınmasını istemiyorum. Lütfen biraz insaflı olun.

Sol ayak engelliler için vergi indirimi ve 3. dereceden yakınlarının kullanması

Gelir İdaresi Başkanlığının 30.04.2010 tarih ve 2010-3 sayılı Özel Tüketim Vergisi Sirküleri/12 de belirtildiği üzere sakatlık derecesi yüzde 90'ın üzerinde olan özürlülerin başka bir şart aranmaksızın, altında olanların da H sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla araç alırken ÖTV istisnasından yararlanacağını bildirildi. Gelir İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada, ''Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulanması Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanmasına ilişkin ÖTV Sirküleri'' ile uygulamaya açıklık getirildiği belirtildi. Buna göre, ÖTV istisnası için hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması gerekecek. Sakatlık derecesi yüzde 90'ın altında olanların bu şekilde hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) ve tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçlarda istisna uygulanmayacak. Sirküler uyarınca otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemekle birlikte, sol ayağında veya sol bacağında sakatlığı olanlar için otomatik vites, hareket ettirici özel tertibat olarak sayılacak. Bu çerçevede, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan ''H'' sınıfı sürücü belgesine haiz malul ve engelliler, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araç alımında istisnadan yararlanabilecek. Sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı olanlar da, gaz veya fren pedalında sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmak suretiyle otomatik vitesli araç alımında istisnadan faydalanabilecek. Yani artık sağ bacak sol bacak problemi ortadan kalkmış oldu; yani sol bacağından çocuk felci olan engelliler artık ÖTV ödemeden ve araçlarında özel tertibat takılması zorunluluğu olmadan araç alabilecekler. -5 YILLIK SÜRE- Bu arada, ÖTV istisnası uygulanan araçların istisnadan yararlananlar dışındaki 3. şahıslar tarafından (bağış, hibe veya satış şeklinde) edinimi halinde, adına kayıt ve tescil işlemi yapılan alıcı tarafından ÖTV beyan edilmesi gerekecek. İstisnadan yararlanılarak alınmış olan araç 5 yıl geçmeden satılırsa, bu satış için ÖTV ödense dahi 5 yıllık süre içinde ikinci bir araç için istisna söz konusu olamayacak. İstisnadan yararlanılarak satın alınan aracın iktisabından itibaren 5 yıl geçtikten sonra bir başka araç için de ÖTV istisnası uygulanabilecek. Bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki aracın satılması zorunluluğu bulunmayacak. İstisnadan yararlanarak satın aldığı aracı 5766 sayılı Kanunun 19/c maddesinin yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2008 tarihinden önce veya sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu hurdaya çıkaran malul ve engelliler, bu aracı iktisabından itibaren 5 yıl geçmemiş olsa dahi, söz konusu tarihten sonra yeni bir aracı satın alırken ÖTV istisnasından yararlanabilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Engelli Araçları İçin Yeni Genelge

Benim genelgeden anladığım kadarıyla artık Türkiyeden alınan araçlar 3.derece kan hısımı olan akrabalara kadar aile içinde kullanılabilecek ki gayet mantıklı bir uygulama.

yanlış anlamışsın. sadece sol ayak engeliler için. üstelik araçta tertibat olmaması şartı var

kayk;

Yetersiz bir değişklik olmuş o vakit, zira özel tertibata dokunmadan araç sürülebiliyor, hem mantık şöyle olmalıdır, bu aracı engelli kullanabiliyorsa sağlıklıda hayli hayli kullanabilir.

o dediğinde doğru.
"musluğu açıyorlar ama hotumun üzerine basıyorlar"

bu durumda olan aracımıza trafikten ilgili şekilde işlem yapmadılar.

Arkadaşlar ben geçenlerde protez yaptırdığım yerde bir abi ile tanıştık.Sol ayağı tamamen yok .Rapor almak için Ankara hastanesine gitmiş.Ötv den muaf olması için %51 rapor olması gerekiyormuş.Abi diyor %51 alana kadar çok sıkıntılar çektim.Bu işler söylenildiği gibi kolay olmuyor diyor.Bende sizlerle konuyu paylaşayım dedim.Bende düşünüyorum araç almayı.Ben dizaltı %34 veriyorlar.Acaba alabilirmiyim Ötv siz .Hoşçakalın.

yerdogan, rapor oranının hiç bir önemi yok:

a) Sakatlık Dereceleri
Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın, altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır.​

maalesef insan ister istemez hemen suistimal etmek için düşünüyor :)
benim ve abimin arabası var.abimin aracı otomatik.benim aracım h plakalı ve 5 yılı doldu.satma niyetim var.
şimdi ben ötv siz bir araba alsam ve bunuda abim kullansa yayınlanan genelgeye göre yasa izin veriyor dimi.
abimin arabası otomatik ve ehliyetimde otomatik vites yazıyor.dolaysıyla bu aracı h plakalı olmasada kullanabiliyorum.
abim kendisine pahalı iyi bir araç düşünüyor ben ise maddi gücüm buna yetmiyor.
şimdi bu işlemi yapsam suistimal etmiş olurum dimi.... :eek:

(bir tanıdıgım %90 özürü olan baldızı adına araç aldı ve paşa paşa kullanıyor. )

bu şekilde ruhsata işleten var mı

H ''sınıfı otomatik vites otomabil'' ibareli ehliyetim.Aracımın ruhsatında ''Özürlü aracı'' yazıyor sadece.Aracım otomatik vites. Ötv indirimli aldığım aracımı yeni kanuna göre 3.dereceye kadar BİR yakını kullana bilir diyor.
1:BİR yakını derken özürlünün belirlediği sadece BİR yakınımı yoksa,3.derece tüm yakınalarımı kullanabilir.
2:Kullanacak kişi yada kişilerin isimleri trafik tescil yada vergi dairesine bildirmek gerekiyormu.Notere gidip sözleşme yapmak gerekiyormu.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Üst Alt