Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayaktan engelliyim. Araç aldım ama ruhsatında kullanım kısıtlaması var..?

moos1219

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sayın oturan boga daha 5 gun once sol ayak polısekelı raporumla tabıkı h sınıfı otomatık vıtes ehlıyetımle aracımı aldım ama ruhsatta sahıbınden baskası kullnamaz yazıyor bu yanlıs degılmı.bunu nasıl ve nerde duzeltebılırım lutfen bana cvp verın beklıyorum.bu sıtede yenıyım yanlıs yazmamısımdr

Ben bunu anlamış değilim sayın boğa neden trafikten böyle bir ibare yazdılar anlamadım inanın. Bu arabayı benim oğlum kullanamadıktan sonra hiçbir anlamı yok zaten

:mad:Sızler herkes kullanabılır dıyorsunuz ama trfık baska dıyor ne yapmamız lazım acb

evet benim ruhsatta da bu şekilde yazıyor.
acaba yerli otomobil ile ithal otomobilden mi farkediyor.
murat bey sizin arabanız ne idi ?

benım arac jetta yenı aldım

ben trafıge gıttım boyle yazılıyo dedı bana ama ıst emnıyet mudurlugunu gıtcem gelır ıdaresı boyle dıyo sız boyle yazıyosunuz dıcem bakalım ne olcak

@arslan01
huseyın bey sız nasıl bır yol uyguladınız suan ıcın

Murat bey;
bende trafiğe sormuştum kullanamaz demişlerdi.
işin aslı ben eşim için istiyordum.
ama bi yandan da iyi bir durum.aracı kimse istiyemiyor. eşim de kullanmayı bilmiyor zaten.
benim araç da hyundaı blue

T.C. Resmi Gazete

mevzuata göre durum bu

MADDE 7

[FONT=Times New Roman]c) Engellilik derecesi [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]% 90’ın altında [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]olan engelliler[/SIZE] tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.[FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][FONT=Times New Roman][/FONT]Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT][FONT=Times New Roman], engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][/FONT]

sımdı benım anlamadıgım benım bu arabamı oglum kullanabılırmı noterden vekalet versem.ve baska bır ıslem gertekırmı bılen veya yapan varsa yazsın lutfen

huseyın pekı benım oglum kullanmak ıstıyor ozamn ne olcak ben bunu anlamadım ıste

sımdı neyapmam lazım bılen yada yapan varmı acb

kanunen kullanabilir, kanun açık. fakat sıkıntı yürütmede. engelliye özel üretilmeyen, normal kişilerin kullanabileceği araçları kişilerin ailesi kullanabilir. yazan açık. aparat sökülebilir, yada sadece otomatik vitesli vb gibi engelsiz kişilerin kullanımına uygunsa. burada uygulamada yasada yapılana uyulmuyor.
mevcut görünen bence 2 yol var gibi, uygulayıcılardan yani emniyetten yasaya uymasını talep etmek, fakat işler yürürken artık kanunda ne yazıyor bakan yok, birisi bişey tutturuyor, ve aksini yapmıyor elinizden bişey gelmiyor.
bu durumda şu ihtimalde var ki ruhsatta yazmasa dahi aracınızı aileniz kullanabilir, yanında yönetmelik örneğini ve 3. dereceye kadar akrabalığınızı ispat eden belge bulundurur, ve ceza uygulayıcılarına durumu anlatmaya çalışır, buna karşın yine de bir cezai müeyyide ile karşılaşması durumunda mahkeme yoluyla buna itirazda bulunabilir. zaten bu yönetmeliğin değişme sebebi bir mahkeme kararı, daha bu madde yokken dahi cezai müeyyide ile karşılaşan bir kişi dava açtı ve kazandı, sonucunda da mahkeme kararıyla uyumlu olması adına yönetmelik değişikliğine gidildi.
umarım zaman geçtikçe uygulayıcılar bu duruma alışır, en sıkıntısızı bu çünkü, aksi takdirde eski yönetmeliği uygulamaya çalışıyorlar ve durumu anlatamıyorsunuz

moos1219;

mevzuat açık . mevzuata göre tertibat olsada olmasada 3. dereceye kadar herkez kullanir yani oğlun , kardeşin , annen , baban ,kayınçon , baldızın , eşin vs ... kullanır . trafik şube daha yönetmeliğin farkında bile değil . ruhsata ibare olarak kanun gereği bir önceki mesajımda mavi renkte yazdığım ibare yazılmak zorunda

ama ıyıde sımdı ruhsatta sahıbınden basakası kullanamaz yazıyo oldu ya allh korusun kaza yaptık ozamn ne olcak.bıde kasko haytta odeme yapmaz bence zaten bahane ararlar buda bahane olur ıste

moos1219

öncelikle 17 nisan tarihli resmi gazetede yayınlanan kıssaca yukarıda mavi yazıyla tc resmi gazete ye tıkladığın zaman açılan sayfadaki karayolları trafik yönetmeliğinin bir çıktısını alt . trafik şubeye git . ordaki memura mevzuatın böyle yazdığını ifade et . ruhsatta bu ifade yazarsa kaskouyla ilğili sıkıntıyı anlat . bu sıkıntıdan kurtulmam için ve sigortadaki ifadeyi kaldırmam için yeni yönetmeliğe göre bana bir yazı verin diye dilekçe yaz ve cevabını bekle . kesinlikle memurla tartışma hep güleryüzlü ol çünkü sen ne dersen de o bildiğini anlar . söz uçar yazı kalır . yazıyı aldıktan sonra sigortaya git ve sahibinden başkası kullanamaz maddesini kaldırt

moos1219

zaten normal koşullarda yazmaları lazım, siz yazdırtmaya çalışan, süreci de burada paylaşın, ne dyorlar, nerden itiraz edebiliyolar? burada aparatın aracın orjinalini bozmadığına dair belki belge isteyip işi yokuşa sürebilirler, ama neticesinde yapılması gereken yazılması, şu an normal olmayan koşulları tartışıyoruz. öyle bir durumla karşılaşırsanız eğer poliçede tek sürücü indiriminden istifade etmiyor, poliçede benzeri bir istisna tanımlı değilse kasko şirketine de dava açarsınız, çünkü ruhsatta yazan geçersiz ayrıca velev ki geçerli olması ayrı bir konu olsa bile sizin karayolu mevzuatını ihlal etmeniz, özel olarak belirlenen alkol uyuşturucu madde vb ihlaller hariç kaskonun zararınızı karşılamamsı için mantıken bahane olmaması lazım. ben kendi mantığımca yazıyorum, ama en başta ruhsata yönetmeliğe aykırı şekile hak kısıtı koymaları mantıksız

Geçen ay aldığım aracımın ruhsatında da "sahibinden başkası kullanamaz" diyordu aracı aldığım bayiye değiştirttim. Ruhsatta sadece engelli aracı ve n.v.v. dairesinin izini olmadan satılmaz yazıyor.

alfı kardes senınkıde otomatık vıtesmıydı ben bayıye anlatamadım bunu herkes kendı bıldıgını okuyo

benımkındede sadece fazla olarak sahıbınden baskası kullanmaz yazıyo bu benı uyuz edıyo

17 nısan hangı sene bulamadım

bir engellinin aracını başka engelli kullanamıyor mu ? ben H sınıfı ehliyeti olan herkes kullanabilir diye biliyorum engelli aracını

Emniyet genel müdürlüğü'ne yazılı dilekçelerle başvurup, bir an önce teşkilatın uygulamaya başlamasını sağlayacak yazıların gönderilmesini sağlamak gerek. Her gün birileri itelese kısa sürede gerekli talimat geçilecektir...

ben bu lınkten bısey anladım kardesım sgl yınde

yarın gıtmeyı dusunuyorum ıst emnıyete bılmıyorum artık ne olcak ne dıcekler

Benim ruhsat ta sadece sakat aracı yazıyor başka bir ibare yok

bugun ıtıbarıyle aracı aldıgım yerden aradılar evrakları ıstedıler anladılar hata yaptıklarını galıba kaldıcaklar sahıbınden baskası kullanamaz ıbaresını :)

sayın boga bugun ıtabarıyle ruhsatım degıstı sadece n.v.v ızınsız satılamaz yazıyo herkes kullana bılıyo galıba degılmı.bıde ruhsatımı ınceledım hıc otomatık veya trıptonık dıye bır ıbare raslamadım sızce bu bır sorun cıkarırmı dogrusu bumu yada ruhsatta nasıl gecıyo otomatık vıtes dıye

moos1219;

1 ) raporundaki otomatik vites kullanır ifadesi sayesinde hem trafikte hemde maliyede bir sıkıntı çıkmaz . çünkü aldığınız aracın teknik belgesinde otomatik ( triptonik ) vites olduğu zaten yazıyor .

2 ) arabada tertibat olmadığından dolayı : arabayı herkez kullanır

3 ) daha önceki mesajımda da belirttiğim mavi rekte yazılı kanun maddesine göre ruhsatta yazması gereken yazılmış bir sıkıntı yok

eeeee bizede hayırlı olsun iyi günlerde kullanın demek düşer

sagol teskkur ederım bnd oyl dusunuyodum cunkı kayıtlarda trıptonık dıye gecıyodur mutlaka.

Aynı şeyler benim başıma geldi ve çok kolay bir şekilde hallettim. İsteyene anlatabilirim. Özelden tel isteyin yeter

senın basına ne geldı anlamadım kardesım acarmısın bıraz

Üst Alt