Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayak engelinde ÖTV'siz araç alım mevzuu

tsunami_

Üye
Konular
32
Reaksiyonlar
20
Arkadaşlar son bi kaç gündür araştırmalarımda yeni çıkan kanunda herkes farklı şeyler konuşuyor. Öncelikle konuya ciddi bilgi sahibi olanların yazmazını rica ediyorum herkese fikir olması açısından.

Şu an normal B sınıfı ehliyeti sahibiyim.
Sol ayak parmaklarım ampute + ayak bypass+ damarlarım tıkalı bu rahatsızlıklara sahibim.
Debriyaj şehir içinde zorlamaya başladı bu yüzden ÖTV indirimli otomatik vites araç almak istiyorum. Sırası ile yapmam gerekenleri bana yeni sisteme göre yazabilirmisiniz rica etsem ?

- kafamıza en çok takılan eski sistemde olduğu gibi maliye için hastaneden heyet raporu alacakmıyız ?

çok teşekkürler şimdiden..

tsunami_ Forumda sürekli yazılıyor izleyeceğiniz yol belli size özel bir durum yok, Aile hekimi-uzman doktor-il sağlık kurulu . Uygun rapor ve ehliyet birleşimi ile araç alabilirsiniz

3T3N1TY Cenk merhaba. ÖTV için uygun rapordan kastın Ehliyet yenileme esnasında aldığımız rapor mu yoksa ayrıca ötv indirimi için olan heyet raporu mu ?

Deniz şahbaz Merhaba Deniz; Yeni raporlardaki tek fark artık oran olmaması ve ehliyetin farklı olması . H sınıfı tedavülde olmadığına göre buna muadil artık B ve kapsamlar var haliyle bu arkadaşımız için geçerli olan B sınıfı otomatik vitesli araç olması ve özürün raporda belirtilmesi oran olarak değilde sol alt ayak olduğu . Eski mevzuatta H sınıfı otomatik vites olarak zaten bir hakkı vardı şimdi sadece adı değişti

3T3N1TY aslında kullandığım araç otomatik vitesli, ehliyetimde eski usul b sınıfı ehliyet. Ehliyetimi yenisi ile yeniletsem ve kısıt kısmına otomatik vites yazdırsam hali hazırdaki aracım ve kullanımım açısından bir sıkıntı yaratmayacaktır. Ehliyeti yeniletirken almış olduğum ehliyet raporu ile maliye ye bir danışsam zararım olmaz ve kesin bir bilgi almış olurum diye düşünüyorum. Gerçi bu kapsamda BİMER'e bir mail yazdım, ehliyet değişiminde alınan rapor ÖTV indiriminde kullanılabilir mi geçerli olur mu diye, soru maliyenin tüm kanatlarına iletilmiş durumda cevap ne gelecek merak ediyorum.

Aslında ehliyet değişiminde alınan raporlar ( kısıtlılık bulunun kişiler için ) ÖTV indiriminde aranan raporların şartlarını karşılıyor. Engel durumu, kullanılacak tertibat vs. mantıken geçerli olması lazım diye düşünüyorum ama tabi devlet nasıl düşünüyor onu bilemiyoruz :)

Deniz şahbaz Bizim zihniyetimiz bir durum önlerine sorun olarak çıkmadan çözmeye yönelik adım atılmıyor . 3 ay süre geçti ehliyet sistemi yerine oturmadı her gün farklı bir gelişme yaşanıyor bir türlü kesin bir yargı ve denetim oluşamadı haliyle insanlar daha ehliyet alma safhasını atlayamadığı için sıra maliye ve trafik bölümüne gelemedi. Mantıken düşündüğümüzde h sınıfında muafiyet sağlayan kapsamlar adı ne olursa olsun yine muafiyet verebilmeli hakların geriye yürümesi saçmalık olur bu saatten sonra ama yinede bir korku her daim var . Kısacası birilerinin öne çıkıp uğraşması ve bu işi zorlaması gerekiyor maliye'de o zaman bir yönetmelik yayınlamak zorunda kalır

3T3N1TY harfiyen katılıyorum. Ben tam rapor meselesini çözdüm derken ehliyet yönetmeliğinin değişmesi ile birlikte tekrar sıfıra dönmüş oldum. Bekle bekle bir yere kadar, kendimi armut piş ağzıma düş dercesine hazırcı hissediyorum. Yakın zamanda inşallah bimer'den cevap gelirse başlayacağım işlemlere, olmadı müsait zamanda yıllık izin alacağım ve bu konu ile uğraşacağım. Yoksa dediğin gibi birileri uğraşmadan maliye'nin veya diğer kurumların birşey yapacağı yok.

üstadım meseleyi ve yolu biliyorum lakin kafamız karıştı. Şimdi eski usülde önce heyetten otomatik vites araç kullanır H sınıfı ehliyet alır diye heyet raporu alıp ehliyetimizi değişip o raporu maliyeye veriyorduk. Şimdi mesele ne tekrardan heyete girip bu yazınınmı yazılması gerekiyor ÖTV indirimi için ne lazım. Ehliyeti değiştirmekten ziyade ÖTV indirimi için ne lazım ona beynim bulandı. Bak yazerken bile beynim bulanık :)

@3T3N1TY [FONT=sans-serif]yani kısaca mesele ÖTV indirimi için hangi yolu izleyeceğiz ehliyeti değiştirmekten ziyade...[/FONT]

tsunami_ Alıntı yapmadan sadece 3T3N1TY ile yazarsanız görüntü kirliliği ve bilgi karmaşası yaratmayız.
Muafiyetin özü bir aracı tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olmaktan geçiyor bazı durumlar içinde otomatik vitesli sistemler tertibat sayılıyor. Bu durumu belgeleyebilmek burada önemli olan mevzuat ve işlem sırası yenilensede sonuç yine aynı noktaya çıkıyor . Maliye mevzuat sisteminde yenilemeye gitmedi şuanda yaptıkları H sınıfına muadil olan B ve kapsamları kabul ediyorlar ama illaki bir mevzuat yayınlayacaklar o zaman daha açık net anlaşılabilir konuşabiliriz

OturanBoğa Bülent bey Hazır yönetmelik yayınlanmamışken -daha taslak bile yok ortada- ortak bir metin üzerinde çalışma başlatsanız bu konu hakkında sadece Aile hekimi-Uzman doktor-İl sağlık müdürlüğü şeytan üçgeninde bu araç alımı ve ehliyet konusunun çözülmesi hususunda belki yeni cıkacak yöntmelikte bizimde bir sözümüz olur

@OturanBoğa bugün sabah 7den beri hastaneler - il sağlık müdürlüklerindeyim bülent başkan. Lakin herkes ayrı davuldan çalıyor. Hastaneler diyorlarki biz artık bu ibareleri yazmıyoruz, İl sağlık müdürlüğü diyorki evet artık o iş bizde. Dünde vergi dairesi ile görüşmemde diyorki, biz illa H sınıfı ehliyet ve heyet raporunda o ibareyi istiyoruz... Buyrun cenaze namazına.

tsunami_
Hastaneler evet ehliyet için ibare yazmayacaklar ama ötv muafiyeti için halen sürücü olur raporu geçerli olmayıp uygun ibareli engelli sağlık kurulu gerektiğinden hastaneler ötv muafiyeti açısından otomatik vitesli araç ya da özel tertibatlı araç kullanabilir ibareli rapor vermek zorunda, bunu anlatıp ısrarcı olmanız gerekmektedir.
Maliye şu an yönetmelikteki H sınıfını göz ardı edip engelli B ile ötv muafiyetine izin vermekte ama uygun ibareli ve oran bulunan rapor halen şart.
Vergi dairesinin biz hala H sınıfı ehliyet istiyoruz dediğini yazmışsınız, halt etmişler, genel olarak artık B engelli kabul görmektedir, forumda bu şekilde alan da var, maliyede çalışıp artık H sınıfı şartını dikkate almıyoruz diyen de.
Farklı yerlerde farklı uygulamalar olabiliyor hatalı olarak. Yaşadığı yere Uganda yazmışsınız, Uganda'da durumlar nasıl bilemem :)

@Ufukalp bu b engelli ehliyeti dediğiniz sınıf farklı bir sınıfmı oluyor yoksa 78 kodu ile alınan ehliyet sınıfıda bunu kapsıyormu ? ugandadan bartına taşındım bu arada :D burda il sağlık müdürlüğündeki elemanla 1 saatlik münakaşımızda halen ikna olmuş değildi hastanelerin bu ibareyi yazma konusunda...

tsunami_
B engelli ile; otomatik vites ya da tertibat kodu içeren B sınıfı demek istedim, yani kodsuz normal B den ayırmak için öyle bir terim kullandım.
Evet 78- sadece otomatik vitesli araç kodu sol alt ekstremite kısıtı için bu kapsamda değerlendirilir.
Tavsiyem ikametinizi sitede de Bartın'a taşımanız :) bu sitede daha ciddi,ye alınmanızı sağlar. Örnek olarak her hangi bir sorun karşısında site yönetiminin düşüncesi; ''aman, profil bilgilerini bile gayriciddi doldurmuş biri için değmez'' şeklindedir.
Sadece tavsiye tabi.

Arkadaşlar merhaba. 2011 yılında aldığım bir aracım vardı. Süresi dolunca şubatta sattım. 2 aydırda ötv indirimli yeni araç alımıyla ilgili uğraşıyorum. Yeni rapor istediler. Engelli sağlık kurulu raporu çıkarttım. Aracı alacağım bayiye verdim. Maliyeden bayi onay aldı.

Ancak H sınıfı ehliyetimi henüz yeni ehliyet ile değiştirmedim. Tescil işleminde bir de bu sorun çıkar mı karşıma. Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

@[FONT=sans-serif]ozgurse maliye onay verdiyse geri kalan süreç pekde önemli değil bir şekilde çözersiniz. Emniyet en fazla yeni ehliyet ister onu da gider 1-2 haftada halledersiniz. yeni aldığınız raporu bizimle paylaşırmısınız rica etsem.[/FONT]

ozgurse
ÖTV muafiyetli araç alımında ehliyet değiştirme konusu sanırım yerel bir dayatma, zira eski H sınıfı ile sorunsuzca alan da var, kesinlikle ehliyet değişecek denip aracın tescili yapılmayan da. Tam bir standart uygulama oturmuş değil, trafik tescil şube müdürlükleri kafaya göre takılıyor. Git trafik tescile danış, kesinlikle değişecek denirse zaman kaybetme en azından.

tsunami_ merhaba. Rapor şu an yanımda değil. 1-2 gün içinde paylaşırım. Ancak ötv indirimi ile ilgili herhangi bir ibare yok raporumda. Klasik engel oranının yazdığı engelli sağlık kurulu raporu. Emniyet yeni ehliyet isterse 1-2 hafta değil. Yaklaşık 1 ay sonrasına randevu tarihi var. Zaten yeni aldığım araç 2 aydır bayide yatıyor. 1 ay da daha beklemeye tahammülüm kalmadı açıkçası.

[FONT=sans-serif]@Ufukalp[/FONT][FONT=sans-serif] aslında şimdiden ehliyet değişim için randevu aldım ama mayıs ayının sonuna. [/FONT]

@ozgurse raporda zaten ötv indiriminden faydalanır ibaresi yazmaz hocamda işte engeline göre tertibat ibareleri yazar. Bu arada hayırlı olsun bizim il ufak ehliyet işi 3-5 günde çözülüyor.

Sol ayak engeli ÖTV İndirim Mevzusu

Arkadaşlar merhabalar. Tanıyanlar artık biliyordur yaklaşık 6 aydır sol ayağımdaki sıkıntı sebebi ile otomatik vitesli araç için ötv indirimi raporu almaya çalışıyordum ve dün itibari ile rapor işi finalize oldu gerçi pekde hayırlı bir sonuç olmadı. Rahatsızlığım sol ayak periferik arter damarım tıkalı daha önce bypass oldum, parmaklarım kesildi fakat 1 yıl sonra aynı damarım yine tıkandı, aynı yerden 2. bypass riskli olduğu için gittiği yere kadar gitsin modundayız. Ayağım yarı uyuşuk yarı ağrı böyle garip bir durumda. Mr anjiyoda sol ayak perifer arter damarım %95-100 arası tıkalı, sağ ayağımda ise diz altında kılcal damarlarım tıkalı çıkıyor. Dün hakem hastanede girmiş olduğu heyette sol ayağıma %50 engel oranı verdileri tıkayıcı damar hastalığı sebebi ile, bu duruma binaen ötvden yararlanmak istiyorum dedim. Fakat ortopedi doktoru amputasyon haricine ben rapor vermiyorum yönetmelikte böyle diyor deyip kestirip attı. Ötv kanununda sağ ayak engeli diyor ortopedik engelden bahsetmiyor dediğimde senin için usulsüz işlem yapamam deyip kestirip attı işi. Şimdi size sormak istediğim bu doktorun bahsetmiş olduğu sol ayak için ötv indirimi "sol ayağında sadece ortopedik engellilere verilir" (gerçi sol ayak parmaklarımda kesildi, doktor ayak parmağı için ötv almayı bekleme dediğinde bende onun için beklemiyorum komple ayağı değerlendirmenizi bekliyorum dedim) kanunu maddesi nerede yazıyor. Vereceğiniz bilgilere adli süreç başlatacağım artık halimi durumumu anlatmaktan yoruldum doktorlara.

[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=3]Otomatik Vitesli Araçlarda ÖTV İstisnası[/SIZE]
[SIZE=3]Otomatik vitesli araçlar; sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) engelliliği
olanlar bakımından hariç, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı
araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre, esas itibariyle,
otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda engelliliğe
uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat
sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki engellilik nedeniyle
bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk
iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
Öte yandan, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) engelliliği
olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılmaktadır.
Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede
engelliliği bulunan malul ve engellilerin
“H” sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik
vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün
bulunmaktadır. Bu durumda, engellilik derecesi % 90’ın altında olup,
sadece sol alt ekstremitede engelliliği bulunan malul ve engellilerde,
aracın engelliliğe uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine
aracın otomatik vitesli olduğuna dair “uygunluk belgesi” nin aslı veya
noter onaylı örneği aranmaktadır.

@tsunami_ ABİİ BURDA İLLA ORTOPEDİK ENGELLİ OLACAK DİYE BİRŞEY YAZMIYOR, KALDIKİ SENİN AYAĞINDA GÖRÜNÜŞÜNDE BİRŞEY OLMAYABİLİR AMA KULLANIMI VE HİSSİZLİK OLABİLİR BUNU RAPORA YAZMASI HALİNDE ALABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.[/SIZE][/FONT]

Mustafa kardeşim doktor kendi mevzuatlarındamı kanunlarındamı yazıyormuş bu olay artık nerde yazıyorsa ısrarla oraya bak dedi. Neresi orası hocam diyorum engel durumu yazan yerdeymiş.. İşte onu bulamadım gitti yoksa ötv kanununda ortopedik engel diye birşey malesef yok.

@Ufukalp senin bu konularda bilgin vardır mutlaka üstadım :)

Artık ibare gerekmiyor mu ?

Arkadaşlar merhabalar.

Bazı arkadaşlar artık %90 engel oranı altındaki sol ayak engeline sahip olanlarda otomatik vites kullanır ibaresinin gerekmediğini belirtiyorlar.
Ben şimdi gidip hastanede ön tarafda tanı kısmına " sol alt extremite femorial bypass+ sol ayak 1.2.3.4.5 parmaklar amputasyon" yazdırıp ardından il sağlıkdan 10.02 kodu ile ehliyetimi değiştirsem ötvden faydalabilirmiyim ?

tşekkürler.

Eger haber dogruysa gercekten harika olur.alti aydir hastane rapora yazmadigi icin surunuyorum

Üst Alt