Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Skolyoz olanlar yurtdışından araç getirtip, yurtiçinden araç alabilir mi?

Feyyam

Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
0
Yüzde 45 ortapedık kfozkolyos engellıyım yurt içinden bır araba alcam + yurt dışından da kendı adıma araç getırtebılır mıyım buna hakkım var mı??

Ben aynı durumdayım sizle yutiçi ve dışı istediğiniz yerden heyet raporunuz varsa alabilirsiniz.
ben bu şekilde görüşmelerimi yaptım ve alıyorum.

Aylin, nasıl bir donanım olacak araçta?

koltuk için özel bir yükseltme kullanılması gerekiyor. Beden boyu olarak kısa kalınıyor çünkü. Heyet raparumda da bu şekilde yazıyor.

Hah, tamam, şimdi oldu. Yurt dışı için bu donanım yeterli. Rapor da buna uygunsa sorun yok...

Ama yurt içi için koltuktaki değişiklik özel donanım olarak değerlendirilmez. Yurt içi için pedalda ya da vites kolunda modifikasyon olmalı.

Şöyle aktarmaya çalışayım; ben bu siteye üye olduğumda ehliyet alacaktım geçen yıl. %45 raporum bulunuyordu tekrar sürücü kursundan heyete yönlendirildim.
sürekli olan rapor oranım %40 a düşürüldü. Arkasına ÖTV indiriminden yararlanır , H sınıfı ehliyet uygundur, yükseltilmiş koltuk ile kullanılacaktır diye ibare eklenmiş.
Ben ehliyetimi hemen aldım ve firmalarla işim nedeni ile iyi dialoğa sahibim birkaç yer ile görüştüm. sorun yok ÖTV indirimli alabiliyorum...

Firmalar ne diyor, bilemem. Ama GİB'nın yazısı bu konuda net. GİB "hareket ettirici tertibat" deyip, kestirip atıyor*. Koltuktaki modifikasyonun ötv istisnasında geçerli olduğuna dair resmi bir yazı varsa ve bizlerle paylaşırsa firmalar, öğrenmiş oluruz...

http://www.engelliler.biz/forum/oze...nda-otv-istisnasi-uygulamasinin-sartlari.html

* b) Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur.
Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

Resmi evrak açısından bilemem fakat ben görüştüğüm firmalara raporum dahil gerken belgeleri faksladım ve uygunlun konusunda hemen geri dönüldü.
Alım yapmadım çünkü beklediğim bir araç var şuan... Fakat inidirimli alım yapabiliyorum bu konuda netler.

sayın bülent bey benım raporumda da h sınıfı otomatik vites araç kullanabılır ibaresi var ben aracı ötv ındırmıyle alabılıyor muyum...?

'otomatik vitesli araç' ibaresiyle ÖTV'den muaf olabilmeniz için rahatsızlığınızın sol ayağınızdan olması gerekir. onun dışında bu ibareyle araç alımında vergiden muaf olamazsınız.

Üst Alt