Aşağıya yazdıklarım -konunun kapsamı dışıda gibi ama genel itibarıyla- Ruhsal / Duygusal engelli arkadaşlara bir genel tavsiyeler niteliğindedir.
1-Alkol, sigara, uyuşturucu gibi alışkanlıklardan uzak durup, düzenli ilaçlarını kullanmalıdırlar.
2-Paketli / işlenmiş gıdalardan ve cafein içeren ve uyku durumlarını bozan çay - kahve gibi uyarıcıları kontrollü kullanmalıdırlar.
3-En az 8 sekiz saat -ve bence ihtiyaç duyuluyorsa 9+ saate kadar- uyumalıdırlar.
4-Günün sonuna kadar kendisini yeterince yorup uykuya kolayca dalabilmeliler.
(Eğer bir işte çalışmıyorlarsa veya çalıştıkları iş yeterince fiziksel aktivite sağlamıyorsa bence yürüyüş vb. egzersizle kendilerini yormalıdırlar.)
5-Mutlaka vitamin/mineral vb. önemli kan değerlerine 6 ayda bir düzenli ölçtürüp, gerekirse takviyelerle değerlerini referans aralığında tutmalıdırlar.
6-Vücut ağırlığına göre (her 25-30 kilogram için 1 litre olmak üzere) su tüketmeliler.
7-Sosyal medya, PC oyunları vb. etkinliklerini sınırlamalılar.
8-Kitap okuma/dinleme, dizi/film izleme gibi dikkat gerektiren hobilere yönelmeliler.
(bizler beyninin düşünmesini/analiz yapmasını dizginleyemeyen insanlar olarak bu tarz hobilerimizle bir süre de olsa dikkatimizi kitaba/diziye/filme/ verip beynimizi dinlendiririz diye değerlendiriyorum.)
9-Sevdiği bir işte çalışıyor olmak, bir rutine sahip olmak çok önemli, bu zamanı daha verimli geçirmemizi sağlıyor.
10-İnsanları, yaşadıkları toplumu ve de kendini tanımaya çalışmalıdırlar. Kendi sevmeyene diğerleri de ona göre davranıyor ve toplumu/insanları sevmeyenler de hayat yoluna yüzü asık dışlanmışlık hisleriyle devam ediyorlar genelde.
11-Ekonomik bir özgürlük kazanmaya çalışmak da çok önemli. Bunun için plan yapıp gayret göstermelidir.
12-Son olarak insan kendine bir hedef koyup onun için çalışmalı/gayret etmeli diye düşünüyorum ve ben kendi hedefimi aşağıya yazıyorum ki belki bir arkadaşa fikir verir.
''Ben düzgün bir ailede yetişip çok iyi bir eğitim almadım. Ama hedefim: ‘’Çok iyi bir ailede, çok iyi şartlarda çocukluğunu ve gençliğini geçirmiş bir versiyonumu bile geride bırakıp; kendimi zihinsel, fiziksel, ekonomik vb. açılardan geliştirmektir. Ve bugüne kadar başardıklarımdan dolayı kendimde bu potansiyelin olduğunun da bilincindeyim. Hayatımı bu amacım doğrultusunda yaşamaya çalışıyorum.''
Okuyan herkese bol şanslar dilerim.