Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni olup da çalışabilen, evlenen, kız arkadaş edinebilen var mı?

Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu (Psikiyatr) : Şizofreni hastalarının evlenip evlenmemesi durumu hasta bazında değerlendirilmelidir. Hastalık iyileşme halindeyse şizofreni hastası evlenebilir ama hastalık kronikleşmişse, kişi evliliği sürdüremeyecek durumdaysa evlenmesinde sakınca olabilir. Diğer yandan evlendikten sonra eğer kişi, eşinin hastalığından yakınıyorsa, ‘Evlilik çekilmez halde’ derse o zaman boşanmak için mahkemeye başvurur ve şizofreni hastası olan kişi bir heyete alınır. Eğer heyet de onaylarsa boşanma gerçekleşir. Evlenmeden önce ise kişi eşine durumunu açıklamalı ve çift doktordan bilgi almalıdır.

Kaynak: Milliyet

Son düzenleme:
@Death,

Normal bir yere çıksa her erkek sorun yaşıyor birine bağlanıp hastalanabiliyor hasta adamın da kalbini kıran bir kadın var diyeceğim de...İnce düşünceden hastalanıp az da olsa sevip aldatılmak acıtıyor.
Kadınlarda da babam okutmadı anam zengin adama vermedi diyorlar.Dayak yedi şimdi rahat ,bilmem kim o adamı aldı huzuru var muhabbetleri var.

Eş bulursunuz neden bulamayacaksınki umudunu kaybetmemek biraz sosyalleşmek lazım

Uzun süredir benim mentalim evlenmezsem evlenmem oldu hastalığımı söylemesem kimse anlamaz ama çok düşük doz ilaç kullanıyorum sonuçta bir atak geçirdim zamanında şu an eskisi gibi olsam da etiket gibi yapıştı psikoz tanısı ama şöyle düşünüyorum yatırım falan yapmıyorum çalıştığımı yiyorum zaten evlensek de çocuğa karışsak ona düzgün Bi hayat sunabilecek miyiz bu ülkede çok zor kendi refah ve konforumuz için yaşayalım en iyisi kendi değerimizi bilelim elbet ara ara yalnızlık üzüyor alkole sarılıyoruz belki şarkılar gaza getiriyor hepimizi duygusallaşıyoruz ama şu an bu ülke ekonomisinde evlenmek saçmalık bir de bu açıdan bakalım

@dermansiz, şahsen evlenmek istiyorum ama çocuk sahibi olma niyetim yok. Bende öyle bir annelik yapısı hiçbir zaman olmadı, çocukları da sevmem açıkçası. İkiniz de çalışırsınız, ne olacak ki? Çocuğunuz olmaz, birlikte mutlu mesut yaşar gidersiniz. Kimler kimler evleniyor da iç güveyi oluyor. :D Niye çünkü ekonomi kötü. :D Onlar bile evleniyor, yapmayın etmeyin.

@seda73838,
Bırak evlenmeyi bir kızla kafede kahve bile içmedim "arkadaşça" o yüzden belli Bi noktada elbette her insan belli bir dönem istiyor ilişki yaparsam da ekonomik olarak ilişkiyi taşıyabilecek potansiyelde olmak gerekir o da yoksa birikim falan hikaye çalışıcan yiyicen parayı tek başına tertemiz

Neyse hayırlı akşamlar olsun

Doğurganlık düştü kimse evlenmek,çocuk yapmak istemiyor.Bir evlenmenin maaliyeti 2 milyonmuş tabii bazı şeylerden ödün verilirse düşürülebilir ancak herkeste bir aldatma potansiyeli,geçimsizlik,isteksizlik ya da ekonomik sıkıntılar.

Eyy neler neler yazılmış, bu da benim kendime olan tavsiyelerimi güçlendiriyor ne yazık ki.

Hayatımın hiçbir döneminde kendimi baskıcı, kuralları kesin olan dominant biri olarak düşünmezdim.

Ancak teknoloji gelişti mertlik bozuldu. Kafamızı çevirdiğimiz her yerde ahlak (ki bu göreceli) ayaklar altına alınmış, gençlik ve aile yapısı çürümeye yüz tutmuş.

Daha 30 olmadan bu kadar karamsar olmayı nasıl başardım bilmiyorum ancak toplumun büyük kesimine oranla genel deyişle "kendi mağaramda" yaşamayı daha uygun buluyorum.

Benim mezhebim mağaramın dışını kabullenecek seviyeye gelmedi, pek gelecek gibi de durmuyor.

Psikoz hastasıyım ve sağlıklı birisiyle asla evlenmek istemem.Evleneceğim kişi en az benim kadar hasta olmalı.Çünkü sağlıklı dediğim insanın manevi yönden benden zayıf olacağını ve benim hastalığımı asla anlamayacağını biliyorum. Onunla oturup hastalığım ve yaşadıklarım hakkında konuşmaya kalksam beni konuşturmaz. "Boş ver aşkım aklına getirme öyle şeyler" deyip kestirip atacağından eminim. Güya hastalığımdan yaşadıklarımdan bahsetmeyince hastalığım ortadan kalkacak ve düzelecekmişim gibi masum ama yanlış düşüncelere sahip, benim gerçek sorunlarımı dinlemek istemeyen biriyle eş olmak istemem. Benim yaşadığım gerçekler ona hayal alemi gibi gelecek ve anlamış gibi yapsa da beni anlamayacak.Hatta ben anlatırken belki de belli etmeden alay edecek benim söylediklerimle. Ya da hastalığımdan dolayı ben öyle zannedip ondan gereksiz şüphelenip günahını alacağım kızcağızın. Sağlıklı yani beni asla anlamayacak biriyle değil en az benim kadar hasta olan biriyle evlenmek tercihimdir.

Son düzenleme:
Belki sağlıklı eş empati kurar iyi yaklasir bilemiyorum her sağlıklı bir değil

Haklısınız elbette anlayışlı iyi insanlar var ama bu kez de hep beni düşünen ve benim hastalığım yüzünden sürekli üzülen bir eşim olacak.Ne kadar mutlu olursak olalım eşimin içinde hep bir korku ve üzüntü olacak.Buna ben dayanamam.Hayatın yükünü tamamen ona bırakamam.O yüzden eşim de benim gibi hasta olsun ki ben de onu anlayayım onun yükünü ben de onu anlayarak taşıyayım

Eş adayı karı / koca , ikisinde de psikiyatrik rahatsızlık varsa bu iş yürümez. Misal , kadın antipsikotik kullanıyorsa hamile kalması çok sakıncalı. Benim eski eşimde major depresyon vardı ama iyileşince ilaçları bırakmıştı. Hastalığıma anlayış ve hoşgörü göstermişti. Evlilik konusunda en önemli kriter bu. Evlilik düşündüğün kişi zayıf yönlerini bilmeli. Bazı şeyleri sonradan başına kakmamalı. Flört ettiğimiz ilk zamanlar tedavimden hiç bahsetmedim. Sonra nişanlamaya yakın durumumu açıkladım. Biraz şaşırdı; sen söylemesen farketmezdim. Gayet normal görünüyorsun dedi. Ondan sonra izdivacımızı yaptık. Konuyu saptırmayayım. Tedaviyi saklamak da olmaz. Tersini yapıp evlilikten sonra söylersen direk boşanma sebebi olur ve olay tek celsede biter. Zaten, evlilik düşünen bir erkek , psikiyatrik tedavi görse de düzgün bir mesleği ve geliri olmalı. Sonuçta ev geçindireceksin. Açlık / yoksulluk sınırı da ortada. Allah, herkese gönlünden geçeni nasip eylesin. Hepinize stabil ve remisyonda günler dilerim.

Son düzenleme:
Demek istediğiniz eş adaylarından biri hasta diğeri sağlıklı olmalı dimi? Ve asla saklanmamalı hastalık

Zaten her psikoz hastası evlenemez bazı şartlar var mesela remisyonda olmalı flan

@seda73838, hanım, aynen. Eş adaylarından birisi sağlıklı olmalı . Tersine de şahit oldum. Şizofreni dostları derneğinde tanıdığım bir çift vardı. İkisi de psikoz hastası ve malulen emekli Ama adam bana "kesinlikle engelli bir kadınla evlenme" demişti. Dışarıda ikisi gezerken eşi sürekli "şu kadına mı baktın ? neye güldün?" vs. diye paranoya yapıyormuş. Konuyu bayan cinsiyetine endekslemiyorum. Yanlış anlaşılmasın. Evet ; her psikoz hastası evlenemez. Aynen yazdığınız gibi remisyonda olmalı. Erkek bazında , düzgün bir işi olmalı ve çalışabilmeli. Önceki yazdıklarımı tekrarlamayayım.

Bende bipolar ım bi evlilik yaptım 5 sene evli kaldım sonra anlaşmalı boşandık kız arkadaşım oldu daha sonra ama 7 yılı aşkındır boşandıktan sonra evlenmedim cinsellik bipolar manideysen fazla oluyor ...bu kadın veya erkek hasta olması bayana düzenli gelir ve barınma en önemli sorun yoksa bulmak kolay bence birisini sadece en önemli sadık olması ben klepotra aramadım hiç bi zaman

Hastalığın da bir derecesi var evlilik için de meslek için de önemli

iş evlenmekle bitmiyor ki evin ihtiyacını ben alamam markete zaten kırk yılda bir giderim

İnsanlar psikiyatrik sorunluya farklı gözüyle baktığı için olacağı varsa bile ilaç kullandığını duyunca o evlilik iptal

İptalden Sonra depresyon raporları uçuşuyor o yüzden

Boyadım evliliği Simsiyah

@Ahmet T,

Ben 29 yaşındayım 18 yaşında nberi ağır ilaçlar kullandım çevren olursa evlenirsin iş konusunda da kendini tanıyıp ona gire iş bulman gerekiyor ağır işlerde çalışmak zor oluyor Mesela a101 gibi engelli kardosundada girsen mobing uyguluyorlar kendi işinin patronu olmak en güzeli banada şizofreni teşhisi koydular ama şimdi psikoz

Bence kesin konuşmayın hasta olup eşi sağlıklı olanlarda vardır elbet ama bence her sağlıklı kabul etmez hasta bir eşi

Ulan ne adamsiniz ha biri evlilik disi cinsel iliski yasamis ve burda bunu cok marifetmis gibi soylemis , bunu elestireni hakkini arayani eziyosunuz. Hadi yapiyorsun madem soyleme neden ben bilmek zorundamiyim senin bu deneyimini ? Modern laik olmak icin bu kadar kasiyorsunuz halbuki bu laik yapida dogdunuz tum sikayetlerinizle birlikte , sikayet ettiginiz herseyi hakedersiniz boyle. Tutarsiz olmayin abiler.

@oldboy3,

Ulan sen ne adamsın esas. İsteyen yaşar istemeyen yaşamaz. Yaşamayan biri yaşayana ahlak bekciliği yapmya klkarsa yanıtını alır. Kimse sana “neden biriyle olmadın” diyor mu da sen başkasına diyorsun?

@OturanBoğa,
Bende onu diyorum zaten isteyen yasasinda beni ne ilgilendiriyor bu ? Ben neden birinin gizli cinsel iliski yasamasini ogreniyorum ? Ben anlatiyormuyum yaptigim yanlislari burda bormal biseymis gibi ?

Birakin bu ahlak bekciligi yapmayin vs gibi ezber agizlari ne alakasi var biri birinin penceresinimi gozetliyor uluorta soylemis. Azcik kitap okuyun kulturlenin populer kulturun nesnesi olmayin. Sizden beklemezdim hocam bu tip tepkiler moderatorsunuz birde

Ama kimse nasıl birlikte olduğunu anlatmıyor burada. “Ben birlikte oldum” diyor. Sen “bunu bilemek istemiyorum” diyorsan, başlıktan uzak dur.

@oldboy3,
Uzun süreli ilişkiyi yani sevgili olmayı beceremediğimden bahsettim. Konu onunla alakalı. Benim gibi asosyal insanlar sadece yüzeysel cinsel ilişkileri beceriyor.

@oldboy3, Negatif insanlar yüzünden instagram'a falan fazla girmiyorum bari diyorum buraya gireyim, konuları okuyayım. Buradada varsınız, heryerdesiniz yaa. Rahatsız olduğunuz birşey varsa engeller geçersiniz. Benimde karşıma birsürü görmek istemediğim şey çıkıyor ama hiç sizler gibi yapmıyorum. Arkadaş cinsellik yaşadığını yazmış sizde demişsiniz ki ben anlatıyor muyum yaptığım yanlışları? Cinsellik sizin inancınıza göre yanlış birşey olabilir ama bana göre değil mesela nasıl olacak? Kitap okuyun falan diyorsunuz ya biraz kitap siz okuyun bence. Hatta Ahlaki Nihilizm'i araştırmanızı öneririm. Belki birşeyleri anlarsınız. Birde makarna lütfen az yiyin, siz ve sizin gibiler...

Son düzenleme:
@Can1963, ahlaki nihilizmi örnek vermen çok saçma, Atatürk'ün resmini kullanıyorsanız ahlaki nihilizmi örnek vermemelisiniz, Atatürk gençliğe ahlaklı olmayı öğütlemiş. Burada bizim eleştirdiğimiz herhangi bir duygusal yakınlık hissetmediğiniz biriyle sırf "ulan ne zevk acaba" diye deneyimlemeyi yanlış bulduk ve toplumsal olarak da yanlış bulunmalı yoksa toplum komple ahlaksal çöküşe girer. Siz burada neyi savunduğunuzu tam olarak idrak edememişsiniz. Bir eskort bu işten para kazanır o yüzden yapar ama para da almıyorsa bu kişi aklı evveldir. Bu kadar net.

Size kalsa tüm genç kızlar "merakından" ilişkiye girsin. Sonra ne olacak ? Erkeklerin kadınlara güveni kalmaz ve evlilik kurumu diye bir şey kalmaz. Nüfus gitgide yaşlanır ve ülke ve millet olarak yok olur gideriz.

Neyi savunduğunuzu bilmeden "modern" gözükme çabası ile yazıyorsunuz.

Üst Alt