Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şikayet dilekçesi ve gizlilik..? [Hukuk]

==ORHAN==

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Dilekçe Kanununa uygun olarak yazılmış ve ilgili makama verilmiş şikayet dilekçesinin sahibinin kimliği saklı tutulur mu? Dilekçenin gönderildiği makam dilekçe sahibinin kimliğini açıklaması suçmudur?

Bülent bunun cevabını en iyi sen bilirsin. cevap yaz hadiii.Çünkü bende şikayet dilekçesi yazmayı planlıyorum da.

Bilsem on defa cevaplardım şimdiye değin :)

Menekşe çook teşekkür ederim. Şikayetin anlam kazanması ve işleme alınması için birde sonucun bilinmesi açısından isim yazılması gerekir. Şikayet edeceğim kişiden çekindiğimden değilde haklarımı bilmek istedim. Zaten şikayet ettiğim kurum demesede ben diyeceğim. Bu kişi bana hakaret ve küfür etti mahkemeye çıktık dava devam ediyor fakat bişey olacağını sanmıyorum. Bende mali yönden açıklarını buldum işim gereği tabiki. Maliyede açık buldumu sağolsun canını okur. İsmimide verecem bakalım oraya benim hakkımda ne diyecek. Mahkemede hakime benim hasta olduğumdan dolayı asabi olduğumu psikolojik tedaviye ihtiyacım olduğunu söyleyince çok zoruma gitti. Zaten hakim hanımda çok kızdı. Hemen sordu Sen psikologmusun diye. Oda hayır dedi. Peki bu teşhisi nasıl koydun dedi. Durum avel tabi..

valla ben dilekçe yazdımmı internetten herkese gösteriyom :lol:

Menekse' Alıntı:
Çünkü sen insanları şikayet etmeye bayılıyorsun.

lafına dikkat et bi kere :evil:

ne mal olduklarını sergiliyom ben

Valla şikayet edeceğiniz kişi sizden güçlü ise sizi çürütür eğer şikayetinizi gerçek belgelerle yaparsanız karşı tarafda suçu kabul edmiyorsa şikayet ettiğiniz makamda sizin belgelerinizi o şahsa sunacak demekki bir gizlilik arz edmiyor. Helede bizim ülkemizde bir şeylerin gizli kalacağini tahmin edmiyorum, kalmamıştır kalmayacakta
herkese iyi günler

Orhan şikayetini yönelteceğin kurum Maliye mi olacak? Ona göre cevap vereceğim

"Gelirler Genel Müdürlüğü‘nün 2004 yılına ilişkin ‘Yıllık Rapor’una göre; 2004 yılında Maliye Bakanlığı’na 2 bin 212 ‘ihbar dilekçesi’ dilekçesi geldi. Bunlardan 799’u hakkında, hiçbir işlem yapılmadı. İhbar dilekçesi verip de ‘ihbar ikramiyesi’ talep eden 84 kişiye, yaklaşık 666 milyar TL (666 bin YTL) ikramiye ödemesi yapıldı. Yukarıda belirtilen 2 bin 212 ihbar dilekçesi Maliye Bakanlığı’na verilenlerin sayısı olup denetim birimlerine ve vergi dairelerine verilenler, bu sayının dışındadır.
İHBARIN ŞEKLİ

Vergi kaçakçılığının ihbarı, yazılı olarak yapılır. Sözlü olarak yapılırsa, bir tutanağa geçirilip ihbarcının imzası alınır.

İhbar dilekçelerinde, ‘Şu kişi ya da şirket, vergi kaçırıyor. İncelediğinizde, çok büyük vergi kaçakçılığı bulacaksınız’ diye ya da ‘Şu kişinin, çok büyük serveti var ancak doğru dürüst vergi ödemiyor’ şeklindeki, yuvarlak ifadelere itibar edilmez. Muhbir diye adlandırılan ihbarcının, kaçırılan vergiyi ya da olayı, delilleriyle ve somut olarak ortaya koyması gerekir. Örneğin, ihbar edilen firma ‘naylon fatura’ kullanmışsa, o naylon faturaların kimden alındığı ve hangi işlerin yaptırılmış ya da malların alınmış gibi gösterildiği belirtilir. Aynı şekilde, elde edilen ancak vergi dairesine beyan edilmediği iddia edilen, vergiye tabi bir gelir varsa, bu gelirin ayrıntıları, delilleriyle birlikte somut olarak belirtilmesi gerekir.

İhbarcı, ihbar ikramiyesi istiyorsa, bu durumu da açıkça ihbar dilekçesinde ‘ihbar ikramiyesi istiyorum’ diye belirtmelidir.

Dilekçede ayrıca, ihbarda bulunanın; adı-soyadı, adresi ve imzası bulunmalıdır. Yanıltıcı isim ve adres bulunan dilekçeler, incelenmez ve işleme konulmaz.

İhbar dilekçeleri, Maliye Bakanlığı’na verilebileceği gibi denetim birimlerine de yani Maliye Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu, Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı, Vergi Denetmenleri Başkanlığı ve Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne de verilebilir.

İHBARCININ DURUMU

İhbarda bulunanların isimleri, kesinlikle gizli tutulur ve açıklanmaz. Bunun tek istisnası, ‘Aramalı Vergi İncelemesi’ ile ilgilidir. Vergi Usul Kanunu’nun 142. maddesine göre, ‘İhbar üzerine yapılan aramada, ihbar sabit olmazsa, nezdinde arama yapılan kişi, muhbirin adının bildirilmesini isteyebilir. Bu takdirde vergi dairesi, muhbirin ismini bildirmeye mecburdur’ bu yasa hükmü ile asılsız ihbarlar karşısında mükelleflerin korunması sağlanmak istenilmiştir. Ancak ihbar asılsız olsa bile yapılacak vergi incelemesi arama yapılmasını gerektirmiyorsa, muhbirin kimliği açıklanmaz.

Vergi kayıp ve kaçağını ihbar edenlere, tahakkuk edecek vergi ve bu vergiye bağlı olarak kesilecek cezaların toplamı üzerinden, ikramiye ödenir. Ödenecek ikramiyenin oranı yüzde 10’dur. İkramiyenin üçte biri, verginin kesin olarak tahakkukunda, üçte ikisi ise verginin tahsilinden hemen sonra ödenir.

İhbar ikramiyesini alan, bu geliri üzerinden gelir vergisi ödemez. Ancak Veraset ve İntikal Vergisi ödemesi gerekir." e-mail yoluyla ihbar için ise: "İhbar ve şikâyetlerinizi internet üzerinden de gönderebilirsiniz. Birimimize gelen mail ler günlük olarak kontrol edilmekte olup gelen ihbar ve şikâyet mailleri aynı gün değerlendirilmek üzere ilgili birime aktarılmaktadır.

Servise gelen ihbar ve şikâyetlerin değerlendirilebilmesi için;

1- İhbar edenin adı - soyadı (Gizli kalmak koşulu ile)
2- İhbar edenin adresi,
3- İhbar edenin telefon numarası
4- İhbar edilenin adı – soyadı veya unvanı,
5- İhbar edileninin açık adresi,
6- İhbarın konusu (Yer, tarih, saat, bildirilmesi halinde işlemler daha hızlı gerçekleşmektedir.)

Tam ve eksiksiz bildirildiği takdirde değerlendirilmek üzere ayni gün ilgili birilerimize iletilmektedir. İstenilen bilgilerin eksik ya da yetersiz olması halinde yapılan ihbar ve şikâyetler isleme konulmamaktadır." Görüldüğü üzere ihbar edenin kimliği ancak Vergi Usul Kanunun 142. maddesindeki "İhbar üzerine yapılan aramada, ihbar sabit olmazsa, nezdinde arama yapılan kişi, muhbirin adının bildirilmesini isteyebilir. Bu takdirde vergi dairesi, muhbirin ismini bildirmeye mecburdur" koşulu halinde açıklanır. Diğer durumlarda açıklanmaz.

Sevgili Hoskal teşekkür ederim zaman ayırıp bunları yazdığın için. Yukarıdada bahsettiğim gibi mahalle muhtarı ile bir problemimiz olmuştu ve ben olayı mahkemeye intikal ettirmiştim. Mahkemenin böyle ceza vereceğini tahmin etmediğim için tekrar maliyeye ve ssk ya şikayet edecektim fakat mahkeme sonuçlandı. Mahkeme Muhtara 4 ay hapis cezası verdi. Bunuda para çevirdi ve günlük 20YTL den hesaplıyor 2.400YTL ödeyecek muhtar. Kolumdan tutup hakeret ettiği için..

==ORHAN==' Alıntı:
Sevgili Hoskal teşekkür ederim zaman ayırıp bunları yazdığın için. Yukarıdada bahsettiğim gibi mahalle muhtarı ile bir problemimiz olmuştu ve ben olayı mahkemeye intikal ettirmiştim. Mahkemenin böyle ceza vereceğini tahmin etmediğim için tekrar maliyeye ve ssk ya şikayet edecektim fakat mahkeme sonuçlandı. Mahkeme Muhtara 4 ay hapis cezası verdi. Bunuda para çevirdi ve günlük 20YTL den hesaplıyor 2.400YTL ödeyecek muhtar. Kolumdan tutup hakeret ettiği için..

arkadaş nasıl olduda muhtara ceza verdirdin merak ettim heralde senin şahitin vardı

Şahit falan yoktu. Valiliğe dilekçe ile bildirdim durumu orasıda savcılığa muhtar hakkında suç duyurusunda bulundu ve bende katıldım davaya. Hakim hanım sordu davacımısın diye bende evet dedim. Bu arada muhtar mahkeme içinde yine aynı çirkefliği yaptı ve hakim hanım hemen karar vermiş oldu. Evet yanlış falan değil bende çok şaşırdım ama gerçek 4 ay ceza aldı ve paraya çevrildi günlük 20YTL. Bazen farklılıklar yaşanıyor işte..

şikayet dilekçeleri verilen makamda gizli tutulmak zorundadır.ama birazda bu durum makamı işgal eden kişinin şahsiyetiyle orantılı bir durumdur.

yarenn66' Alıntı:
şikayet dilekçeleri verilen makamda gizli tutulmak zorundadır.ama birazda bu durum makamı işgal eden kişinin şahsiyetiyle orantılı bir durumdur.
Tam anlayamadım. İşgal eden derken Şikayet edenmi edilenmi..

Eger gerçekten dilekcende haklılık var ise durma hemen ver zaten iyi düşünmen lazın dilekcenin sana getireceklerini yok eger gerçekten korkuyorsan korkmayan birilerine ver onlar şikayet etsinler,yada basın yoluyla bir köşe yazarına söyle köşesinde yazsın korkma hak yerini muhakkak bulur.

Arkadaşlar dilekçede isim ve adres olmalıdır şikayetinizin sonucundan size bilgi vermek için bu gerekli ayrıca Bilgi edinme yasası gereği şikayet ettiğiniz kişi bunu kurumdan talep edebilir ve ulaşabilir. Ayrıca dilekçenizde adresimin ve adımın açıklanmasını istemiyorum da yazabilirsiniz.Ayrıca şikayet ettiğiniz kişi veya kişilerden size ailenize ve malınıza her hangi bir zarar geleceği konusunda şüpheli iseniz belirtiniz bu belirti olduğu halde isim ve adresiniz açıklandığı takdirde gerekli kuruma maddi ve manevi tazminat açabilrsiniz. "YUKARIDAKİ KONUDAKİ GÖRÜŞLER AVUKAT TARAFINDAN YAPILDI"

===ORHAN==

bu parayı sanamı ödedi arkadaş sizin oralarda vali tarafsız galiba hemde şahit olmadan ceza verdirmişsin bizim bursada bana neler yaptılarda bi türlü ceza verdiremedim üstelik benlen uğraşan vali yardımcısıydı ismi lazım değil :lol: neyse eski yaraları deşmeyelim şimdi ama yıldırım kaymakamlığı başka ordan istediğimi hemen hemen aldım gibi yani kaymakamlık valiliğe hiç benzemiyo bursada yıldırım kaymakamınıda burdan tebrik ediyom ben öyle yöneticileride kolay kolay tebrik etmeyen biriyimdir beni burda tanıyan herkesde bunu bilir :lol:

şikayetten kastınız nedir

sevgili arkadaşım şikayet diyorsun kurum diyorsun. bu şikayet iş yerinizde amirinize yada daha bir üstüne mi yapılaca yada biri sizi dolandırdı yada tehditmi yani savcılığa yapacağınız bir şikayetmi ne şikayeti açıklamamışsınız.ancak nere olursa olsun isminizi öğrenmeleri kaçınılmazdır.yani isminizi bilirler önemli olan şikayetinizin bir tazminata konu olup olmayacağı meselesi bence şikayet dilekçesinde kullandığıınız kavramlara dikkat edin tazminat sorunuyla karşılaşmayın.
Ayrıca isim açıklanmasıda genel olarak suç oluşturmaz bu sizin hangi kurum yada kuruluşa ne şikayette bulunduğunuza bağlı örneğin terörle mücadele yada organize suç çeteleri ihbar yada şikayette isim gizliliği asıldır ancak diğerleri zor

Üst Alt