Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Sigorta pirimimi ödememişler, ne yapabilirim? [Hukuk]
selam. 85 yılında ilk defa bir işyerine başladım. işe giriş bildirgem verilmiş. banada sigorta sicil numaramı ve sigorta kartımı verdiler.
ancak bilgisayar dökümanlarında baktığımda 12 ay calıştığım o fabrikada 1 gün dahi ödenmiş pirimim gözükmüyor.bende fabrikanın bağlı bulunduğu ssk müdürlüğüne gittim. arşivden kayıtları cıkarttım. giriş bildirgemin verildiğini ancak dört aylık bildirgelerde ismimin olmadığını söylediler. fabrikanın taşındığını ve el değiştirdiğini öğrendim. halen calışmakta olan iş arkadaşlarım ve ordan emekli olan arkadaşlarım benim orda calıştığıma dair şahitlik yapabileceklerinide söylüyorlar.
1_ neler yapabilirim?
2_gerekirse pirim tutarlarını kendimde ödemek istiyorum.
3_fabrikaya gitsem el değiştirmiş olması sorun yaratırmı?
bu konudaki bilgilerinize ve yardımlarınıza şimdiden cok teşekkür ederim.
Aynı durumla bende karşılaştı o zamanlar kayıtlar zor tutuluyordu evrakları versen dahi işlenmiyordu. Prim ödemeleri işverenin sorunu ama eğer gün bildirimi yapmadıysa çalıştığın halde çalışmamış görünürsün. İşveren seni sigortalı yaptıysa 1 gün bile olsa kayıtlarda görünür. SSKnın internet sitesindenmi araştırdın? İşveren büyük bir ihtimalle seni sigortalı girişi yaptırıp çıkışını yapmış böylelilke pirim ödemesi yapmamıştır. ozamanlar maaşını eldenmi alıyordun maaşını aldığına dair bir evrağın varmı.
Prim tutarını kendin ancak isteğe bağlı sigorta yaptırıp emekli olana kadar ödersin.
Fabrikaya gitsen yeni sahipleri bu konu ile ilgilenmezler. Eğer o çalıştığın kişiyi bulursan SSK müdürlüğüne şikayet dilekçesi ile müracaat edersin ama bu senin 1 seneni geri getirmez sadece o şahıs ceza alabilir.
Sanırım sigorta başlangıcın 85 bence pirimlerini gün sayını doldurmaya bak icap ederse kendin isteğe bağlı sigortadan öde yaşında gelice emekli olursun.
gecmiş yıllarda bu günkü teknoloji olmadığından primlerin yatırılıp yatırılmadığını takip etmek pek kolay olmuyordu. beş altı firmada calıştığım halde pirimlerimi hiç ödememişler veya eksik ödemişler. ve bu insanlarda fabrika sahipleri, bizim gibi alınteri töken insanların pirimlerini ödemeyerek acaba servetlerine servetmi kattılar.
şu an zaten onları bulmak imkansız. keşke o zamanlar onlara dur diyecek bir yasa yada bir kurum olsaydı. yada vardıda onlarmı görevlerini yapmadılar.
halimize yanmaktan başka yapabileceğimiz cok bişey yok gibi.
Malesef aynı sorunu bende yaşadım çalıştığım halde kaybolan yıllar. Ama şuan bilgisayar olduğu için herşey görünüyor ayrıca hep takip ediyorum.
böyle bir yasa yok elimizden birşey gelmiyor. O zamanlar ya elden yada postayla götürüyordun