Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sgk'lı biri engelli devlet memuru olursa emeklilik durumu ne olur?

fringe

Üye
Konular
47
Reaksiyonlar
3
merhaba,

%45 engelliyim.
bu sene ekpss ye girdim.iyi bir puan aldım.büyük bir ihtimalle ( allah izin verirse ) atanacağım.
şimdiye kadar hep sgk lı olarak özel şirketlerde çalıştım.
olurda 2016 ekpss ile memur olarak atanırsam,emeklilik şartlarım nedir? daha önce sgk ile yazışmıştım.
eğer sgk lı olarak devam edersem emeklilik şartlarım şöyle olacaktı;

SGK CEVABI:
ilk işe giriş tarihim: 16,06,2005
16/06/2005 tarihinde işe giren %45 oranında özürlü sigortalıların Emeklilik Şartları : 20 Yıl 4400 gündür.
buna göre sgk lı olarak devam etseydim: 16,06,2025 yılında emekli olacaktım.

ama şimdi ekpss ile devlet memuru olarak atanırsam,bu şartlar aynımı veya değişiyormu?

tşk.

fringe
1 ekim 2008 sonrası ilk defa memur olanların emekli sandığından erken emekliliği 5510 sayılı yasanın 28. maddesine istinaden olur.
Bu da şu şekildedir:

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Madde: 28[/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]25 inci maddenin ikinci fıkrasına[/SIZE][/FONT][SIZE=3][FONT=Times New Roman] göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.[/FONT][/SIZE]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; [/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]% 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün, [/FONT][/SIZE]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]% 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, [/FONT][/SIZE]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü maddehükümlerine göre kontrol muayenesine tabi tutulabilirler.[/FONT][/SIZE]

Ufukalp

ufukalp cvp için tşk,
benim engelim ilk işe giriş tarihim olan 2005 yılından sonra gerçekleşti.
engelli raporumu 2013 yılında aldım.

bu arada cvp sadeleştirebilirmisin,
zira pek birşey anlamadım.

ilk işe giriş tarihim 2005 ( sgk lı )
engelli olduğum tarih: 2013
devlet memuru olursam ne zaman emekli oluyorum..

merhaba benim ssk girişim 2006 2014 ekpss ile memur olarak atandım %58 engel oranım acaba benım emeklılık durumum yaznı zamanım prim gün sayım nedir

@fringe
Yukarıda paylaştığım 5510 sayılı yasanın 28. maddesidir ve 1 ekim 2008 sonrası ilk defa memur olanların erken emekliliğini hüküm altına alır. Tabi olacağınız yasa maddesi açısından sgk başlangıcınızın bir önemi yok siz 4C li olarak emekli sandığından emekli olacağınız için memuriyet başlangıcına göre bu maddeye tabisiniz.

Sonradan engelli olan memur statüsündesiniz. Emeklilik için 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz. Buna göre, emeklilik zamanı geldiğinde alacğaınız rapordaki orana bağlı olarak:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

hizmet süresi ile emekli olabileceksiniz.

@OturanBoğa 'nın paylaştığı 5510 / geçici 4.madde 1 ekim 2008 den önce 5434 sayılı yasa kapsamında göreve başlamış eski memurların erken emekliliğini kapsamaktadır sizinle ilgisi yoktur.

Maddede hizmet süresi ve prim gün sayısı yer almaktadır. Süre olarak sgk başlangıcınız geçerli olur, prim gün sayısına ise 4A kapsamında ödenmiş prim gün sayınız dahil edilir.
Örneğin 2005 + 18 = 2023 yılında süre şartını doldurursunuz, ancak bu tarihte emekli olabilmek için ödenmiş 4680 gün priminiz olmalıdır.
1 ocak 2017 tarihinde memuriyete başladınız diyelim ve 2023 e kadar 6 yıl aralıksız çalıştınız. Bu durumda memuriyette ödenmiş prim gün sayınız 2.160 olur. Belirtilen yılda emekli olabilmeniz için memuriyetten önce 4A kapsamında ödenmiş en az 2520 gün priminiz olması gerekir. Bu miktarda priminiz yoksa prim gününüzü 4680 e tamamlayana kadar çalışmanız gerekmektedir.

Üst Alt