Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK Primlerimi BAĞKUR'a aktarıyor. SSK'dan mı yoksa BAĞKUR'dan mı emekli olacağım?

Logic78

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, sigorta girişim 1994 ancak ilk prim ödemem 2000 yılı.
2000-2008 arası 2307 gün ssk
2008 sonrası 1298 gün ssk
2013 sonrası 1770 gün bağkurum var.
Şuan sağlık sorunlarım nedeniyle % 50 rapor alabilecek durumdayım ancak henüz başvuru yapmadım.

Aslında 2013 sonrası olan 1770 gün de ssk primi ödedik ancak şirket ortağı olduğum için bağkurlu olmam gerekiyormuş fakat muhasebecimiz bu kanunu bilmiyordu sanırım ve biz 2017 sonuna kadar ssk primi ödemeye devam ettik. 2017 yılının aralık ayında SGK’dan aradılar ve 2013 sonrası ödenen tüm primlerimin bağkura geçirileceği söylendi. Buna itiraz etmek veya istemiyorum deme gibi bir seçeneğimin olmadığı söylendi. 1 ocak 2018 itibarı ile de hep bağkur primi ödedik. SGK’nın durumu 4 yıl fark edememesi bana biraz tuhaf geldi. Eğer başında fark edilseydi ben kendimi başka bir yerde ssk’lı gösterirdim. Açıkçası ben bağkurdan emeki olmak istemiyorum kime sorsam cüzamlı gibi kaçıyorlar bağkurdan.
Şuan emekli olmak istesem bağkurdan mı emekli olacağım ssk’dan mı? SGK’nın bağkura aktarmak istediği ssk primleri benim maaşımı veya emekli olacağım kurumu değiştirecek mi? Tekrar ssk’ya geçersem ne kadar süre çalışıp ssk’dan emekli olabilirim?
Tüm primler asgariden yattı maaşım ne olur sizce? Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Bu arada henüz primlerim bağkura aktarılmış değil. E-devletten baktığımda ssk prim günüm düşmüş gözüküyor(3604 olmuş normalde 5400 olması lazım) ama bağkur primlerim artmamış ve hiç borcum olmamasına rağmen 11000tl gibi bir bağkur borcu gözüküyor.

Logic78

bence erken emeklilik hangi statüde ise o statüde erken emekli olmak en doğrusu. Hiç tereddüt etmeyin. Bağkur ile ssk arasında zerre kadar fark olmaz sizin durumunuzda.

Ama ille de ssk derseniz, 1261 gün ssk'LI prim yatırmanız gerek (akıllıca değil)

Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.

Emeklilik için bir türlü başvuru yapamıyorum çünkü başka engeller çıktı..

Yaşadığım ilde benim durumumda olan bir sürü insan var ve çoğu kişi durumun farkında bile değil. SGK ise doğru dürüst bir açıklama bile yapamayan memurlarla dolu..

Sorunumu yukarıda zaten anlatmıştım SSK primlerim BAĞKUR'a aktarılırken ödediğim prim tutarının yarısından daha azı bağkura geçmiş. SSK'da iken aylık 600tl gözüken prim ödemesi bağkur'a geçince 255tl'ye düşmüş. Böyle olunca ssk primlerim bağkurun tamamını karşılamadığından 1 yılımı silmişler yani prim günlerim de düşmüş ve diğer 4 yılımda da bahsettiğim gibi çok komik prim rakamları var. Bu neden böyle oluyor kimse mantıklı bir cevap veremiyor.

Üstelik de bağkura 14000tl borcum var gözüküyor. SGK ise primlerinin yetmediği için borç çıkıyor diyor bu nasıl olabilir? 5 yıl hiç prim ödememiş olsam anca 14000tl prim borcu çıkar heralde.. Peki benim ödediğim SSK primlerim nereye gitti?

Son 4 yılda yatan primlerim çok komik rakamlar gözüktüğü için şimdi emekli olmak istesem alacağım maaş da çok düşer diye düşünüyorum. Bu konuda bilgisi olan varmı acaba?

Logic78

Evet, primler düşük olunca maaş da düşük olacak maalesef. Ve söylediğiniz şeylere hiç bir anlam veremedim ben de. Ödediğim primler nasıl olur da düşük olarak devreder ki! Doğrudan Ankara ile yazıştınız mı hiç?

Sayın @OturanBoğa sorunu şimdilik şöyle çözdük;

SSK Primleri bağkura aktarılırken sadece işçi payının aktarılacağını söyledi SGK'daki memurlar. İşveren payı ve diğer kalemler aktarılmadığı için arada inanılmaz bir fark oluşuyor.

Bu konuda baya bi tartıştık. Son 5 yılda toplam 30bin TL civarında prim ödemişim ancak aktarım sonucu hesabıma yatan 11250TL civarı.

Konuyu araştırdım ve bu konuda 2015/28 sayılı genelgeye ulaştım. Genelgede işverenin muvafakat dilekçesi alınarak işveren payının da aktarılacağı yazıyor. İsteyenler bu genelgeyi internetten rahatlıkla bulabilirler. SGK'daki memurların bu konudan bir haberi olmadığı için primler eksik aktarılıyor. Genelgeyle birlikte dilekçemi de yazarak SGK'ya başvuru yaptım ve yaklaşık 1 hafa içinde işveren payı da primlerime eklendi.

Sonuç olarak 5 yılda ödediğim 30.000TL nin 28.000TL'sini primlerime aktartmayı başardım. Emeklilik evraklarını da aldım hazırlayıp teslim edeceğim bayramdan sonra. Deveye hendek atlatmış gibi hissediyorum kendimi :)

Aslında hala ufak bir sorun var emeklilik işlemlerine başlayayım onunla daha sonra ilgileneceğim. İşveren primi hesaba geç işletildiği için ve bu süre zarfında ben SGK'ya 11.000TL borçlu gözüktüğüm için 3.000TL gecikme zammı tahakkuk ettirdiler. Yani işveren payından onu da kesiyorlar ve sonuç olarak 2000TL gibi borçlu çıkıyorum. Aslında gecikme zammını tahakkuk ettirmeleri tamamen hukuksuz. Buna da itiraz edeceğim. Bu gecikme zammı olmasa 1000tl alacaklı çıkacaktım SGK'dan:)

Umarım benim durumumda olan arkadaşlara faydam dokunur. Kesinlikle hakkınızdan vazgeçmeyin.

Üst Alt