Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK evlere yazı göndermeye başladı: Hatır sigortası denetlenecek ve emeklilikler sonlandırılacak

neoplis

Üye
Konular
77
Reaksiyonlar
103
Anayasa Mahkemesi'nin AKP ve MHP tarafından çıkarılan kanunsuz şekilde '' Engellilerin kazanılmış haklarını '' geri aldıgı yasayı iptal edilecegini sananlar okusun :) ( SGK Kanunsuz şekilde geriye dönük zaman sınırlamasını burdada dikkate almıyor . Adeta kanun benım diyor )
-----------------------AKP ve MHP durmuyor Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle Türkiye'deki toplam emekli sayısı 17 milyona yaklaşırken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli maaşı alan vatandaşların sayısını 'sahte sigortalılık denetimleri' ile törpülemeye başladı.

HATIR SİGORTASI İLE EMEKLİ OLANLARIN İPTAL EDİLEN EMEKLİ RAKAMI 100 BİNE ULAŞTI​

Geriye dönük başlatılan denetimlerde, son birkaç yılda tespit edilen HATIR sigortalılık rakamı 100 bine ulaşırken, bu kişilerin emekli aylıklarına yönelik uygulanacak tasarruflar da belli oldu.

İKAMET ADRESİNE TEBLİGAT YOLLANIYOR​

Sabah'tan Önder Yılmaz'ın haberine göre; emekliliği uygunsuzluk içeren kişilerin tespitinin ardından ilk aşamada SGK tarafından ilgili kişinin ikamet adresine bir tebligat yollanmakta. Bu yazıda belirtilen SGK ilçe merkezine savunma verilmesi talep edilirken, 3 iş günü içinde davete icabet edilmesinin önemli olduğu hatırlatılıyor. Usulsüzlük tespitinde hata SGK'dan kaynaklanıyorsa geriye doğru faizsiz 5 yıl, vatandaştan kaynaklanıyorsa geriye doğru faiziyle birlikte 10 yıl yapılmış ödemeler yeniden tahsil ediliyor.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK​

SGK denetimlerinde emekliliğin usulsüzlüğünün tespiti halinde ilk aşamada ilgili kişinin emekli maaşı almasına son veriliyor. Ardından bugüne kadar aldığı emekli aylıkları yasal faiziyle birlikte hesaplanıyor ve geri ödemesi için ilgili kişiye gönderiliyor. Ayrıca sigortalı bildiren iş yeri sahipleri ve sigortalı bildirilen kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına resmi belgede sahtecilik ve SGK'yı zarara uğratma suçları nedeniyle suç duyurusunda bulunuluyor.

USULSÜZLÜK İNCELEMELERİNDE ZAMANAŞIMI BULUNMUYOR​

Hatır sigortalılık incelemelerinde geriye doğru yapılacak incelemeler için herhangi bir süre sınırı bulunmuyor. Bu tür usulsüzlük tespitleri, süre kısıtlaması olmaksızın geçmiş dönemi kapsayabilir

1 milyon değil 100 bin diye okudum az önce haber sitesinde.

Yandaş haber sitesidir o . Haberi yumşatarak veriyorlar. Sayının bir milyona yakın oldugu söyleniyor

emeklilikerin incelenmesi yeni bir olay değil 2021 den beri olağan bir şey lakin yeni yasa ile bunu arşa çıkaracaklar duyarsınzı ilerde iptalleri malesef

Haber içeriği aynı sadece başlık farklı. :)

Devlet bu şekilde sigorta girişi yaptırıp daha sonra primleri insanların kendisinin ödedigini zaten biliyordu. Bu uygulamada devlet zaten primlerini alıyordu . Prim alıyorsa burda kanunsuzluk nerde ? Madem kanunsuzluk var neden devlet primleri almaya devam etti ve bu zaman kadar göz yumdu

@neoplis,

Öyle maelesef bakın ben de 2022 de araç aldım ÖTV siz 15 gün önce maliye bakanlığının ataşehirdeki yerleşkesinden kağıt gelmiş evime araç alırken elden para verdiniz mi diye beni sorguluyorlar ben de dedim ki vermedim ama verenler var bu arada bedensel engelliyim ama ilginç olan engeklli yakınlarını hiç sorgulamıyorlar ben de müfettişe dedim bu zamana kadar neredeydiniz diye :D işte sorun da bu liyakatsiz haysiyetsiz memurlar yöneticiler söylüyemiyorum başıma iş gelmesin diye olay siyasi lakin işin ucunda para olunca ucu gerçekten engelliye dokunuyor yakınlarına değil engellileri hep yakınları sömürür ama onlar kurtarır olan sana bana olur işte aynı hesap

40 metrekare işyerine 400 kişiyi çalışıyor göstermişler.Göstermelik kurulan şirketlerde sigorta primi doldurulmuş.Bu tür sigortalı olup da emekli olanlara da gidiyor....

@neoplis,

Burada usulsüz sigortalılık var. O nedenle geriye dönük işletilmesi makul. Yani, sahte raporla emekli olanlar aradan elli yıl geçse dahi yakalandıklarında ceza alırlar. Bu makul. Ama engelliler konusu başka... Bizde bir sahtecilik aramıyor sgk, "kanunu uydurup" mağdur ediyor...

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) internet sayfasında yer alan verilere göre; 2024/Ekim ayında gelir/aylık alan SSK emekli ve hak sahibi sayısı; 11 milyon 176 bin 344, Bağ-Kur emekli ve hak sahibi sayısı ise 2 milyon 908 bin 671'dir.8 Oca 2025

Yöntem ne kadar doğru tartışılır ama SGK şunun önüne geçmeye çalışıyor sanırım.

Üzerine hiç bir malvarlığı olmayan birisi adına şirket açılıyor ve hiç bir faaliyeti olmayan o naylon şirkette çok sayıda kişi için sigorta girişi yapılıyor o kişiler şirkete sigorta primlerinin tamamını veya bir kısımını elden veriyor ama BU ŞİRKET PRİM ÖDEMELERİNİ SGK YA HİÇBİR ZAMAN YAPMIYOR.
Ama sgk ya prim ödenmese bile kişinin prim gün sayısına sayılıyor ve kişi emekli oluyor şirket sahibi üzerine bir şey olmadığı için sgk tahsilatta yapamıyor ve devlet zarara uğruyor.
Bu organize yapılan bir iş yani günüm eksik burada çalışıyorum gibi gözüksün primi elden sana vereyim sende yatır denilse şirkette yatırsa sorun yok bu işi organize bir şekilde kötü niyetle yapan şirketlere ve buradan prim günü ödemesi gözükenleri soruşturuyorlar sanırım.
Eğer öyleyse bunda bir sorun yok gayet haklı bir uygulama.
Ama sapla saman birbirine karıştırılıyorsa sıkıntı.

Emekli olamayacağım için sevineceğim hiç aklıma gelmemişti. :ROFLMAO:

Üst Alt