Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Serebral palsi ile emekli olabilecek tanı alınabilir miyim?

tugcey

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba
yeni kanuna göre serebral palsiden emekli olan var mı?

@tugcey,
SGK hastalık listesinde şu şekilde belirtiliyor:

9. Serebral palsi
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması,​
a) IQ 50 ve altı olup; öz bakımını kendi kendine yapamama (beslenme, tuvalet ve banyo vb.) veya tek başına sokağa çıkamama veya evde tek başına kalamama​
b) Zarar vericilik veya duygusal instabilite gibi anormal davranış şekilleri​
c) Konuşma, işitme veya görsel kusur nedeniyle olan belirgin iletişim bozukluğu​
d) Ağır düzeyde ¹efektif ambulasyonun veya ağır düzeyde ²üst ekstremite ve kendine bakım aktivitelerinin sağlanamaması​
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması​
a) IQ düzeyi 51- 69 arasında olup; işlevselliğin kavramsal pratik ve sosyal alanlarında ileri düzeyde kayba neden olması​
b) Orta düzeyde ¹efektif ambulasyonun veya orta düzeyde ²üst ekstremite ve kendine bakım aktivitelerinin sağlanamaması​
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Hafif düzeyde ¹efektif ambulasyonun veya hafif düzeyde ²üst ekstremite ve kendine bakım aktivitelerinin sağlanamaması​

Benim teşhisim serebral palsi diye geçiyor ama zihinsel bir sıkıntım yok. Yukarıdaki maddelerden hiçbirine uymuyorum. Her türlü günlük aktivitelerimi yardım almadan yapabiliyor öz bakımımı kendim yapabiliyorum. vergi indiriminden yararlanıyorum. Yeni kanuna göre bunun bir önemi kalmadı mı? Öz bakımımı yardımsız yaptığım icin erken emeklilik hakkına sahip değil miyim tabloya göre?

bende ayni durumdayım özellikle bakim kendim yapabiliyorum sol el ve ayakta güçsüzlük ince motor hareketlerim kisitli

Üst Alt