Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Serebral palsi için verilecek rapor oranı nedir?

Favola2727

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba, 7 aylık doğum sebebiyle serebral palsi mevcut, sol tarafı etkilemiş ama nispeten "hafif" atlatılmış. Yürüyüşte aksama, sol bacakta biraz kısalık var. Sol kolda güç kaybı. En önemlisi, ince motor el becerileri hiç yok... Ayakkabı bağlamak dahil yüzlerce basit şeyi yapamıyorum. Devlet hastanesinde yüzde 24 vermişlerdi ama çok incelemediler. Daha kapsamlı bir araştırma hastanesine, tıp fakültesine falan gitsem oran yükselebilir mi? Özellikle ince motor becerilerinin olmayışı hayatımı aşırı olumsuz etkiliyor. Çalıştığım yerde yazıcının mürekkebi bittiğinde kartuşu değiştiremiyordum mesela, ya da pos cihazına kağıt takamıyordum... Yoğun stres yaşadığımda sol taraf kasılıyor, tamamen elim ayağıma dolaşıyor. Şu an işsizim ve her yerde barista ilanları olmasına rağmen başvuramıyorum çünkü o da el becerisi istiyor... Bu tarz handikaplar rapor için dikkate alınıyor mu? Oranın yükselme şansı var mı?

Benzer durumda olanlardan fikir bekliyorum. Oran ve rapor işlerinde yeniyim bilmiyorum pek. Çok teşekkür ederim yanıtlar için.

Serebral palsiye bağlı hareket bozukluklarında değerlendirme, mevzuata göre bozukluğun günlük yaşam aktiviteleri üzerindeki etkisine göre yapılır ve Kas-İskelet Sistemi Tablo 4.1 ile Tablo 4.2.a esas alınır.

Üst ekstremite için Tablo 4.2.a’ya göre; etkilenmiş ekstremitede ince motor becerinin olmaması, parmak hareketlerinin yapılamaması ve kişinin kendine bakım ile günlük aktivitelerde zorlanması durumunda değerlendirme “hafif” kabul edilmez.

Anlatılan durum; eşya kavrayabilme mevcut olmakla birlikte parmak ince becerilerinin hiç olmaması ve bunun ayakkabı bağlama, küçük parçaları takma/çıkarma gibi günlük yaşam aktivitelerini engellemesi nedeniyle “Hafif-Orta” (Madde 2) kapsamına girer. Bu durumda tek üst ekstremite için özür oranı non-dominant ekstremitede %15, dominant ekstremitede %25 olarak belirlenir.

Eğer etkilenmiş ekstremite günlük yaşam ve kendine bakım aktivitelerinde belirgin zorluk yaratıyorsa, bu durum “Ağır-Orta” (Madde 3) kapsamında da değerlendirilebilir.

Bu nedenle, daha kapsamlı bir merkezde (araştırma hastanesi/tıp fakültesi) yapılacak ayrıntılı fonksiyonel değerlendirme ile mevcut oranın yeniden ve daha doğru şekilde belirlenmesi mümkündür.

Ek olarak belirtmek isterim: Dominant ekstremite → Kişinin baskın olarak kullandığı el (Sağ el gibi)

Merhabalar benim de hastalığım serebral palsi. Aynı şekilde benim de sol taraf etkilenmiş. İnce beceri yok. Güçsüzlük mevcut rapor oranım %67.. Ama ben de kullanım da sıfıra yakın yani parmaklarda istemli hareket yok küçük poşet haricinde bir şey taşıyamıyorum. Siz de ince beceri yok ama günlük yaşamda sağ ele yardımcı olmak için kullanma yetisi var mı? Çünkü sp gibi bir hastalığa göre rapor oranı çok düşük geldi.

@Faruk33,

Ben sağ el ile taşıyabiliyorum, hastalık sol tarafı etkilemiş. Sol kol ve sol bacak. ama mesela hasar olmayan sağ elimle dolu bir kahve fincanını dökmeden bir odadan diğerine götüremem, denge sorunu var. Sol ile fincanı sapından tutup kaldırabilirim ama o kadar. Güçsüzlük ve hissizlik oluyor sol kolda. El becerisi ise sıfır, yani 30 küsür yaşındayım, günlük hayatta ince el becerisi gerektiren hiçbir işi kendim yapamıyorum... Yüzde 24 verirken, sadece nöroloji bir yürüttü baktı. başka bir birimde de bacaklarımı kollarımı ölçüp, reflekslere baktılar. O kadar. Detaylı incelense yüzde 40 çıkabilir diye umutluyum, yüzde 24 sağlıklı birey sayılıyor maalesef.

Son düzenleme:
Benim anlamadığım aynı yaştayız ben en son raporu 2018 yılında 22 yaşında çıkarmıştım %67 oran çıktı yani sol kolda kullanım yoksa bu oran çıkması ilginç bir şey

@Faruk33,

Tıp fakültesi hastanesinde daha detaylı bakarlar umarım. Genel olarak araştırma hastanesinde daha iyi sonuçlar veriyorlarmış, bunu bilmeden devlet hastanesine gittim ben. Ben 2019da almıştım, "şimdi oranlar çok zorlaştı" falan diyorlardı o dönemde. Sol elim sizin kadar değildir belki ama yine de yüzde 24 düşük gibi çünkü çok fazla yapamadığım sorun yaşadığım şey var. Son çalıştığım yerde evrak zımbalarken bile sorun yaşıyordum, dünyanın en basit şeyi olması gerekir oysaki... Rapor için de Nöroloji sadece yürüyüşe baktı, fizyoterapi'de de parmak hareketleri yaptırdılar. Fizyoterapi Sol kolda sorun olduğunu özellikle belirtti hatta. Yine de 24... Teşekkür ederim yanıt için.

@Favola2727,
Beni tanımlamışsın oğlunuz daki rahatsızlık tek el mi çift el mi ben tek el sol bacakta sıkıntılı var %44 aldım ama ben bunu baya bi önce almıştım

Üst Alt