Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şehirler arası yolculuklarda engellilere indirim uygulamayan firmalara ceza

KARBEYAZ09

Üye
Konular
27
Reaksiyonlar
0
Ucuz seyahatin altın kuralları

17 Ağustos 2008 Pazar 17:31

Bu kurallara tüm firmalar uymak zorunda. Eğer bakanlığın belirletiği altın kuralları bilirseniz ucuza seyahat edebilirsiniz.
Oniki yaş altı çocuklar ve engellilerin otobüs firmalarında yüzde 50 indirimli seyahat edebileceği, alınan biletin 24 saat öncesine kadar gerekçe gösterilmeksizin iptal edilip paranın geri alınabileceği gibi hakların yaygın olarak kullanılmadığı belirtildi.

Konya, Karaman ve Aksaray otogarı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Ulaştırma Bakanlığı’nca 19 Kasım 2006’da yürürlüğe giren yönetmelik, şirketlere ve yolculara bazı avantajlar sağlıyor.

Şirketlere sağlanan avantajlar, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten beri firmalarca en iyi şekilde hayata geçirilirken, bu firmaların otobüsleriyle yolculuk eden vatandaşların büyük bölümü, üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yönetmeliğin kendilerine sağladığı avantajları bilmiyor ve bu avantajları firmalardan talep etmiyor.

Yönetmeliğin sağladığı avantajların kullanılabilmesi için önce bu avantajların vatandaşlarca bilinmesi gerektiğini belirten Konya Otogar Müdürlüğü yetkilileri, müdürlük olarak kendilerinin de ellerinden geldiğince Konya Şehirler Arası Otobüs Terminali’ni kullanan vatandaşları bu konularda bilgilendirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Yönetmeliğin bilinmesi gereken ilk maddesi, firmaların, 12 yaşın altındaki çocuklar ve engelli vatandaşlara yüzde 50 indirim sağlaması. Ancak bu olanaktan yararlanmak isteyenlerin, bilet alınması sırasında firmalardan bu indirimi talep etmesi gerekiyor. Bu indirimi, tüm firmaların sağlaması ise yasal bir zorunluluk. 6-12 yaş arası çocuklara ve tam teşekküllü hastanelerden engelli raporu almış ya da resmi engelli kimliği olanlar, talep etmelerine rağmen firmalarca indirim yapılmazsa, hemen otogar müdürlüklerine başvurabiliyor.

Böylesi bir durumda otogar müdürlükleri zabıta aracılığıyla söz konusu firmaya 5 ihtar cezası karşılığı yaklaşık 500 YTL ceza yazıyor. Bu cezayı firmalara ayrıca, Ulaştırma Bakanlığı görevlileri, bakanlıkça görevlendirilen elemanlar, trafik polisleri ve jandarma da kesebiliyor. Söz konusu yönetmelik ayrıca, 6 yaşından küçük çocukların ek ücret ödenmeksizin kucakta seyahat edebileceğini, ailesi ayrı koltuk talebinde bulunması durumunda ise bilet fiyatından yüzde 50 indirim uygulanacağını hükme bağlıyor.

24 saat önce bileti iptal ettirebilirsiniz!
Yolcuların çoğunun haberdar olmadığı haklar, sadece bunlarla sınırlı değil. Satın alınan bilet, yolculuktan vazgeçilmesi durumunda hiç bir gerekçe aranmaksızın, hareket saatinden 24 saat öncesine kadar iptal edilebiliyor.
Firma, söz konusu yönetmeliğe göre, bilet ücretini hiç bir kesinti yapmaksızın yolcuya aynen iade etmek zorunda. Otobüsün hareketine 12 saatte kadar olan süre içinde yapılacak bilet iptallerinde ise yolcu, söz konusu firmadan 6 ay açık bilet tanzim edilmesini talep edebiliyor.

İlgili yönetmelik ayrıca, şehirler arası yolcu taşıyan firmalara, Bakanlıkça belirlenen taban fiyatın altına inmemek şartıyla bilet ücretinde yüzde 30’a yakın indirim yapabilme imkanı tanıyor. Yani aynı firma, bir kente yolculuk yapan müşteriden, yüzde 30 farkı geçmemek şartıyla gidişte farklı, dönüşte farklı ücret talep edebiliyor.

Teşekkürler.Çoktandır bu konuya takılmıştım.Bundan sonraki yolculuklarda hakkımızı aramalıyız.

Bu öylesine çıkarılmış özürlü/engelli/sakat ile otobüs firmalarını karşı karşıya getiren bir yasadır ve uygulanabilirliği de yok denecek kadar azdır. Neden uygulanabilirliği yoktur. Şundan yoktur. Çünkü devlet ya da onu yöneten hükümetler sosyal sorumluluk taşımış olsalardı eğer, ellerinde bulunan demir yolu, vapur hatları, thy gibi kuruluşlarda %10-%20 gibi indirim, otobüs firmalarından da %50 indirim yapmalarını beklemezlerdi. Bu yasanın uygulanabilirliği de yok denecek kadar azdır. Cezası ne kadardır? Kim uygular? Cezalar her yıl artar mı? İlgilenenler bilirler, yasa çıkar ve tozlu raflarda yerini alır. Bu yasa da böyledir. Her zaman otobüs firmalarıyla karşı karşıya gelinebilecek bir yasadan ibarettir. Çünkü devlet, sosyal sorumluluğunu başkasının kavalını çalarak yerine getiremez, getirmemelidir de.

Şikayet mekanizması: http://www.engelliler.biz/forum/ula...de-50-indirimli-otobus-bileti-alma-hakki.html

battusay,
ortaya filan salladığımız yok. Yasayı okursan indirimli bilet düzenlenmediği taktirde trafik polisi, kolluk kuvvetleri gibi birimlere şikayet edilebileceği yazıyor. Yani "engelli kardeş sen hakkını ara" mantığında işler öneriliyor. Yani söyemek istediğim ya da yasa da görmek istediğim olgu çıkarılan yasanın ilgili birimlerce takip edilmesi, uygulanabilirliğinin sağlanması, engellilere daha fazla engel çıkarılmaması, tavşana kaç tazıya tut mantığıyla hareket edilmemesidir. Bakanlık valilikler kanalıyla otobüs firmalarının hassasiyet göstermelerini istemiş midir? Yani yasayı çıkarırsınız ve yasanın uygulanıp uygulanmadığını da yasa koyucu olarak siz takip edersiniz. Devletin ve hükümetlerin görevi budur.

Haklarımızı koruyabilmenin yolu bizim için çıkarılmış ve bizi ilgilendiren
yasaları çok iyi bilmemizden geçiyor.

Yasaları iyi bilmenin yanında, gerekli makam ve mercilere gerekli şekilde şikayetlerimizi de yaparak durumdan haberdar etmeliyiz. Kullanılmayan hak hiçbir işe yaramaz. Bundan dolayı hakkımızı aramak konusunda gerekli mücadelemizi verelim....

şehşrlerarası engellilere bu hak verilmeliydi bence geç kalınmış bu karar

ben özel söktörün bu şekilde zorlanamsına karşıyım devlet ilk önce kendi söküğünü dikmeli.%10 luk %20 lik komik indirimlerden vaz geçmeli birde bunu iftiharmış gibi koskoca panolara yazmayı bırakmalı

tren %20 siniri bozucu bir indirim %50 olmasuı lazım Bununda.

cezasıda kalktı artık engelli halk perişan ettiler yazıklar olsun bu hükümete

Hafta sonu için yarın bilet almaya gideceğim fakat aklıma bi konu takıldı indirim sadece 1 bilet içinmi geçerli yani eşimede alacam onada geçerli olurmu indirim ?İlk defa faydalanacam çünkü böyle bir indirimide.

Benim bildiğim zaten bir firma özürlü indirimi yapıyordu o da azami fiyattan indirim yapıyordu başka firmadanda o fiyata bilet veriyorlarlardı zaten hiç birşey farketmiyordu sözde indirim var

yasa kaldırılmıs tır . bu oranlar önceden söyle idi . yüzde 40 rapor OLANLAR YÜZDE 50 GİBİBİR İNDİRİMDEN YARARLANA BİLİYORDULAR AMA YENİ DÜZENLEME ŞÖYLE
[FONT=Verdana]İŞTE SKANDAL DÜZENLEME[/FONT][FONT=Verdana][/FONT]
[FONT=Verdana]Tarih 11 Haziran 2009: 27255 sayıyla Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Karayolları Taşıma Yönetmeliği. Madde 57'nin 11'inci bendinde, "6 yaş ve üzeri tüm yolcuların ayrı koltukta seyahat etmesi zorunlu olup, altı ile 12 yaş arası çocuklar ile yaş şartı aranmaksızın en az yüzde 60 oranında özürlü olduğunu belgeleyen kişiler için, bilet ücreti geçerli ücret tarifesi üzerinden yüzde 30 indirimli düzenlenir" hükmü yer alıyor. Bu açıklamaya göre yürüyebilen engellilere indirimli bilet verilmeyip, yasaların kabul ettiği yüzde 60 aranındaki ağır engelliye, yani yatalak hastalara indirimli bilet verilmiş oluyor.[/FONT]

Yani özürlü kimlik kartında özür derecesinde %60 ve üzeri yazarsamı yararlanabiliyoruz indirimden

ben geçen günlerde bitlis de yürütmeyi durdurma kararı ve mevcut düzenlemenin iptali için asliye hukukhamkemesi aracılığıyla danıstaya yürütmeyi iptal davası açtım . Sonuçu bekliyorum bana destek olarak sizde aynı yontemle bulunduğunuzilden mevcut yürütmenin iptalini isteyin .dosyanızı danıstayapostalayın .

----------

Yaniyeni yürütme ye göre indirim alabilmeniçin kimliğinde artık yüzde 60 özürlü olanlar yararlanabilir

çok saçma ama
elden ne gelir bunun refakatçisini düsünende olmamıs böyle bisey iş te bu yeni yönetmelik

yani özürlü kimlik kartında özür derecesinde %60 ve üzeri yazarsamı yararlanabiliyoruz indirimden

ben geçen günlerde bitlis de yürütmeyi durdurma kararı ve mevcut düzenlemenin iptali için asliye hukukhamkemesi aracılığıyla danıstaya yürütmeyi iptal davası açtım . Sonuçu bekliyorum bana destek olarak sizde aynı yontemle bulunduğunuzilden mevcut yürütmenin iptalini isteyin .dosyanızı danıstayapostalayın .

----------

Bildiğim kadarı ile, Kamu Kurumlarına karşı dava açılacak ise, İdare Mahkemesi'nde dava açılıyor, İdare Mahkemesi kararının Usul ve Kanuna aykırı olması ve bu kararın temyiz edilmesi neticesinde Danıştay'a dava dosyasının gönderildiğini biliyorum. :confused::confused:

saygılar

sanırım heryerde idare yargı mahkemesi yok .bu yüzden asliye hukuk mahkemesinin aracılığıyla dosyanızı danıştaya gönderebilisiniz , masraf karslığında
benim açtğım dava gibi ...

Şayet bulunduğunuz ilde İdare Mahkemesi yok ise, en yakın olan ildeki İdare Mahkemesinde dava açılır. Temyiz dilekçenizi muhabere yolu ile Asliye Hukuk Mahkemesi'nden, gönderebilirsiniz. Temyiz harcını, karar harcını, tebligat masraflarını ve dava dosyasının Danıştay'a gidiş dönüş masraflarını ödemek koşulu ile tabi ki! Aynı şekilde bizden de saygılar!

selam

hiçbir il 'e gitmeye gerek yok sadece başta dediğim gibi bulunduğunz yerde ki asliye hukuk mahkemesince yapakcasınız masraflar toplam 50 tl gibi birsey olur .

Arkadaşım siz öncelikle yazmış olduklarınızı çok dikkatli bir şekilde okuyun size tavsiyem. Ben cevap yazımı sizin yanlış yönlendirmelerinize karşı yazdım. Ha... diyorsanız ki sizin cevap yazınız hukuki mantık çerçevesi dışında kalıyor bunu sizinle ayrıca tartışırım. Kendinize iyi bakın.

gereksiz

benimle gereksiz tartısmayın çünkü siz çok gereksiz şeyler demissiniz .ben dava dilekçesini gönderdim sizin bilgize zaten ihtiyaçım yok . dava yı açan benim nasıl bilmeyecem . dosya danıştayda siz neyden sözediyorsunuz anlamışş değilim nur abla . benzaten davanın sonucunu bekliyorum . üstelik davayı asliye hukuk mahkemesiaracılığıyla yaptık . 4 gün oldunurablacık ..neyi tartısalımki . sadace arkadaslar da dava dilekçesini danstaya göndersin yeter .:cool:

Benim sizden hukuk bilgisi almaya ihtiyacım yok.:cool: Arkadaşlar sizin tavsiyenizle dava dilekçesini danıştaya gönderse bile gereksiz yere göndermiş olacaktır. Sebebine gelince; Danıştay'da dava açılmaz, danıştayda TEMYİZ İNCELEMESİ YAPILIR. Ayrıca, Danıştay'a temyiz incelemesine giden dosyalar 2-2,5 yıl sonra gelir. Ama siz ben çok biliyorum diyorsanız 4 gün bekleyin. Çok.. beklersiniz. :cool:

[FONT=Arial]İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2. maddesi açıktır:
"Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler."[/FONT]

ama sen nasıl biliyorsan öyle yap . ben hakımı arayacam ... nasılolursa olsun. .beklerim cevapne zaman gelirse gelsin.

İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2. maddesi hükmüne dayanarak, dava açan şahıs Yürütmenin Durdurulmasına ilişkin talebini gerekçelere dayandırarak istemek zorunda, Mahkeme hakimi, davacı tarafın gerekçelerini göz önüne alarak, Yürütmenin durdurulmasına karar verir veya davacının Yürütmenin Durdurulmasına ilşkin gerekçelerini yerinde bulmayarak davacının talebini reddeder. Bu karar mahkeme hakiminin insiyatifinde.

Temennim karar engellilerin lehine sonuçlanır. Bende bir engelli ablası olduğum için buradayım.

Yazıklar olsun, hala düzeltmediler.
Bir ay önce gidip geldiğim yolu şimdi tam iki katı ücretle gidip geliyorum.
%3 engelli istihdamına da el attılar, helal olsun...

Üst Alt