Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şehir içi otobüslerde engelli kimlik kartı geçerli mi?

berke26

Üye
Konular
67
Reaksiyonlar
376
Başka şehirlere gittiğimde tramvay, metro, feribot, metrobüs vb. toplu taşıma araçlarına binerken ekstra toplu taşıma kartı çıkarmamak için engeli kimlik kartı göstermem yetiyor. Ama bir keresinde Ankara'da özel halk otobüsüne öyle binmeye çalıştığımda şoför bunu kabul etmedi. Aynı şekilde Eskişehir'de 65 yaş üstü biri belediye otobüsünde kimlik kartını göstermesine rağmen şoför kabul etmedi. Merak ettiğim konu; bu karşıma tesadüfen mi çıktı, yoksa tüm şehirlerde şehir içi otobüs şoförleri toplu taşıma kartı haricinde ücretsiz yolculuk kabul etmiyor mu?

aslında yasa çıkarken bakmıştım, 2010 lu yıllar olması lazım.

Kimlik kartı yeterli.

Ancak 1. si otobüs, metro, tranvay vs.. hepsinde farklı kontroller var. Her şehirde de farklı kartlar.
Dolayısıyla her bir şöförü, güvenlik görevlisini tek tek eğitmek bu işi öğretmek zor olacağı için
kart kullanımına yönlendirmekteler.

Lakin bir şehirden bir şehire ziyarete giden engellinin her şehir için ayrı kart çıkarması mümkün olmadığından
mahkeme kararı ile sabit kimlik kartı yeterli.

geçmiş tecrübelerimle söylüyorum ki güvenlik görevlileri bu konuda daha olumlu yaklaşıyorlardı ve geçişte hiçbir sıkıntı yaşanmıyordu.
Otobüs şöförlerinin bu konuya en başından beri zaten sıcak bakmamalarıda bir etken bedavaya yolcu taşımak istemediklerinden
kartı olmayana sıkıntı çıkarmaktan hiç çekinmiyorlar kaldı ki kartı olanlara bile iyi davranmadıkları biliniyor.

geçmişte böyleydi günümüzde değişmiş midir bilemiyorum.

Özetle, yasal olarak kimlik yeterli bu konuda mahkeme kararı var. Her gidilen şehirde kart çıkarmak zorunda değiliz.
Lakin pratikte kartsız kabul edilmesi lazımken problem çıkaran görevlilere denk gelmekte olası.

@berke26, kardeşim selamlar. Geçen temmuz ayında annem ile birlikte İzmir'e tatile gittik. Otobüsle hotele aktarma yapmak için binince engelli kartını gösterdim ama şoför kabul etmedi. Biz de temassız kredi kartıyla ödeme yaptık.

Son düzenleme:
Dolmuşlar da geçmiyor bizim ilçede engelli kimlik kartları.

Türkiye kart çıkacaktı sözde ülkenin her şehrinde ulaşımda geçecekti. Fosss çıktı herhalde seçimler yaklaşsın yine hortlatırlar herhalde.

Her belediyenin kendi ücretsiz seyahat kartı var ancak engelli kimliğini seyahat edilmeli zaten böyle bir uygulama var ancak ne zaman devreye girer belli değil

Türkiye kart çıktı aslında, aktif okarakta kullanılıyor. Hesap edemedikleri nüfusun %85 inin yaşadığı büyükşehirleri CHP kazandı. Onun için belediyelere açmadılar sadece.
—-
Yasal olarak mahkeme kararı bile var. Hiçbir engelli şehir şehir dolaşıp kart çıkarmak zorunda değil. Engelli kimliği ile binebilir.

ÖzelHalk Otobüslerinde geçerli değil. Belediyeye ait engelli EGO gibi kartınız yok ise yine ücret ödemek zorundasınız.

@Polmiks, Büyük şehirlerde kendi ücretsiz seyahat kartları var bu kartlardan çıkardınız mı özel otobüsler dahil ücretsiz oluyor İstanbul ve Kocaeli'de 2 ayrı ücretsiz kartım var özel halk otobüsleri dahil hepsini ücretsiz kullanabiliyorum sadece dolmuş küçük araçlarda geçerli olmuyor

Diğer araçlarda kabul edilip otobüslerde kabul edilmemesi saçma

Üst Alt