Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kolumdan engelliyim. 20.09 ve 40.11 sürücü kodları ile nasıl bir araç..?

ihstanbul

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Ehliyet alırken il sağlık müdürlüğü bu kodları (20.09 ve 40.11) verdi.eski ehliyetim "otomatik vitesli araç" yazıyor. Bu durumda;
1)- aldığım raporu ister 3 sene sonra ister ehliyet değiştirme son gününe kadar teslim edebilir miyim?
2)- bu tertibatlar anladığım kadarıyla kolay şeyler, bu durumda üzerime olmayan bir araca uygulamak şartıyla kullanabilir miyim?
3)- bu rapor ile araç alabilir miyim?
4)- yeni araçlarda el freni düğme şeklinde bu durumda 40.11 kodunu kullanmasam sıkıntı olur mu?

20.09.Uyarlanmış park freni
40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)

ihstanbul [FONT=Verdana]40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
[/FONT]
[FONT=Verdana] 20.09 Uyarlanmış park freni anlamlarına geliyor. ötv siz araç almak için hastaneye müracat etmen gerekir..Ehliyet ayrı ötv siz araç için ayrı müracatlar var bildiğiniz üzere[/FONT][FONT=Verdana][/FONT]
ihstanbul tertibatsız araç kullanamıyoruz diye biliyorum tertibatsız ötv indirimine de gidemezsin çünkü okadar proje falan çiziliyor diğe biliyorum

sadece bu kodlar yazıldı.vitesle ilgili bir şey yazılmadı.yeni araçların çoğunda düğme şeklinde el freni var veya bazı araçlarda ayak ile müdahale ediliyor. bu durumda nasıl bir izleyecekler acaba çok merak ediyorum

1- Soruyu anlayamadım
2- bu tertibatı olan araçları kullanabilirsin yalnız ruhsatta tertibat işli olmalı yoksa normal bir araca takman birşey ifade etmez
3- hareket ettirici aksamda tertibat olmayacağı için ÖTVsiz araç alamassın normal bir şekilde araç alıp tertibat yaptırıp kullanabilirsin
4 - şahsi görüşüm tuşta olsa solda olmasını isteyecekler bu işi oto elektrikçiler basit bir şekilde aracık sol tarafına alabilirler.

Bertoned

1.sorumu açayım.rapor elimde şu anda ancak ehliyetim de otomatik vites yazdığı için tüm otomatik vitesli araçları kullanıyorum.ehliyetler 5 sene içinde değişeceğinden dolayı raporu 5 sene bekletim öylemi yürürlüğe koysam diyorum.

sağ elimle de aslında el frenini indirip kaldırıyorum itiraz etsemmi?

Bildigim kadari ile surucu daglik raporlari 1 yil gecerli. Birde rahatsizliginiz neydi sag koldan brakial pleksus mu.

ihstanbul

Otomatik vites dair bir kod da eklenmeliydi (78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir veya 10.02*Otomatik vites). Eklenmemiş mi?

1- Rapor geçerlilik süresi 6 aydır. Emniyet bundan uzun süreli raporlarda sorun çıkartıyor.

2- Bu konuda yasal bi boşluk söz konusu. Topuz/çatal ruhsata işlenmese de olur, ama "uyarlanmış park freni" derken neyi kastediyorlar, bunu bilemiyorum. Sol ele aktarılmış bir el freni mi acaba?
Bence bu konuda Emniyet'e yazılı bir dilekçe ile başvurup "bu donanım olur mu" diye sormak en iyisi. Onların resmi görüşüne istinaden hareket etmek lazım.

3- Hayır. Araç alımı için Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birinden engelli sağlık kurulu raporu almanız gerek.

4- Mantıken evet, ama Emniyet nasıl bir uygulama yapacak, bilmek mümkün değil.

otomatik vites yazılmış.

Ötvsiz araç almak için bayiye gittim anlaştım,raporumda tertibatlı araç kullanır ve h sınıfı ehliyet alır yazıyor.

-Ehliyet için almış olduğu kodlara göre tertibat yapılsın diye görüştüğümde istanbul da 2 yer varmış onlarda baba oğulmuş zaten.Tertibatçı der ki; sağ elinde engelin olduğu için silecek sağa geçecek,viteste sağa geçecek yoksa maliye kabul etmiyor diyor. Benim otomatik vitesli ehliyetim var,yeni ehliyettede otomatik vites,park freni ve direksiyon topuzu diyor.Elektronik park freni olduğu için sıkıntı yok. Hadi topuzda sıkıntı değilde vitesi sola anlam ne anlamadım.Ben sağda daha rahat kullanıyorum bu kararları devlet istişare etmiyor mu? il sağlık şu şu tertibat yeterli derken maliye yok böyle böyle olacak diyor olan bizlere oluyor.

-Otomatik vites özel tertibatlı sayılır diye burada yazı okumuşdum yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum

-Benim sağ elimden dolayı %40 raporum ve raporumda H sınıfı ehliyet alır,özel tertibatlı araç kullanır(otomatik vites) yazıyor.
-Ehliyetim H sınıfı "otomatik vitesli araç kullanır" ibaresi var.
-Ö.T.V. indirimli bir araç aldım,aracı alırken bu raporumu ve ehliyetimi verdim.
-Ö.T.V. indirimi için İl Sağlık Müdürlüğünün vermiş olduğu kodlara uygun olsun araç dediğimde bu kodlarla aracı alamazsın denildi ve kafalarına göre bir tertibat yapıldı.
-Haftaya yeni ehliyetimi alıyorum ehliyetim de, otomatik vitesli araç kullanır,direksiyonda topuz ve el freni sola geçecek diye bir kodlar var.

1-Aracı yeni kodlara göre mi yaptırmam lazım?
2-Araçtaki tüm aparatları söktürsem sadece topuz kalsa yeterli midir?(el freni elektronik)
3-Tekrardan ilgili kurumlara müracaat mı etmem gerekir?
4-Birde aracı sadece ben kullanabiliyorum bunu değiştirebilir miyim?

Şimdiden teşekkür ediyorum.

T.C. MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
İVEDİ VE GÜNLÜDÜR

Sayı : 76264044-135[52-7-4306]-E.117390
11/11/2016
Konu : İhsan ASLAN

Sayın İHSAN ASLAN
ihsanaslan1@gmail.com

İlgi : 23/10/2016 tarih ve 4643 sayılı Bilgi Edinme başvurunuz.

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Başkanlığımıza yaptığınız ilgide kayıtlı başvurunuz incelenmiş olup, konu ile ilgili açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;
a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi
%90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından,
b) 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin %50'sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların, engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi %90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından,
c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiş olup, bu istisna uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmıştır.

Bu kapsamda, engellilik oranı %90'ın altında olan engellilerden yalnızca, engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olan malul veya engelliler, mezkûr Genel Tebliğde öngörülen diğer şartları da haiz olmalarına bağlı olarak, söz konusu istisna uygulamasından yararlanabilmekte olup, bu uygulamada esas itibariyle, engellilik durumu ve oranının tevsiki amacıyla ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerekmektedir.
Dolayısıyla, sağ üst ekstremitede (el ve/veya kolda) engelliliği bulunanlardan, engellilik durumları, ilk iktisabı yapılacak taşıtın vites kolunda tadilat yaptırılmadan taşıtı kullanamayacak mahiyette olanların, mezkûr Genel Tebliğin (II/C/1.1, 1.3 ve 1.5) bölümlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Kanunun (7/2) maddesi uygulamasından, herhangi bir tertibat aranmaksızın otomatik vitesli bir taşıt bakımından yararlanabilmeleri mümkündür.

Ancak, bunun için, engellilik durumu ve oranının tevsiki amacıyla ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.​

Bilgi edinme yasasına istinaden Raporumda Özel donanımlı otomatik vitesli araç kullanır,h sınıfı ehliyet alır denilmektedir,yeni ehliyet alma aşamasında il sağlık müdürlüğü tarafından sadece yukarıda bilgileri yazılı kodlarla ö.t.v. indirimli araç alıp, bu donanımı yaptırmamın uygun olup olmadığını sormuştum.Tarafıma böyle bir cevap geldi.bu durumda il sağlık müdürlüğünün verdiği rapor ile gerekli tertibatı yaptırıp kullanabilirim,ben böyle anladım.

ARK il sağlık yanlış kod yazdığı için yeniden rapor cıkardım benim anlamadığım il sağlıkda aldığım yeni raporda 78 47 35.03 102 kodlar var trafik şubesine gittim gecici ehliyet verdiler gecici kağırtta 47 35.03 102 yazıyor ark herhangi bir sorun olurmu polise dedim bana verdiği vcp yeni düzenleme ehliyetinde ki kodlar otomotik yerinede geciyormuş

10.04 uyarlanmış vites kolu. sağ kolum 7 cm kısa. topuz taktırmak yeterli olurmu acaba. aparat takanlar vitesi sola taşımamı istiyor. maliye kabul etmez diyor. ne yapsam acaba

muratburgul bende vitese aparat taktırdım ve öyle aldım 2013 de maliye sıkıntı çıkarmadı.yeterki tertibat olsun araçta

tertibatın bir fotosu var mı? acaba. ben aparatçı ile görüştüm. vitesi sola taşıyacağız falan bi sürü muhabbet yaptı. maliye kabul etmiyormuş. benim kol 7 cm kısa.

30.11.2016 tarihinde bimerden bilgi edinme kapsamında şöyle bir dilekçe yazdım; İçişleri Bakanlığı'nın "KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" hükümleri çerçevesinde ehliyet için gerekli işlemleri yapmış bulunmaktayım.Ehliyet için almış olduğum raporumda 10.02, 47, 20.09, 40.11 ve 104 kodları yeralmaktadır. Bu kodları İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünde girmiş olduğum Doktor ve Mühendislerin bulunduğu bir kurul kararını vermiş bulunmaktadır. Bu kod kullanacağım aracımda olması gereken aparatlardan ve kullanıp kullanamayacağım araçlardan bahsetmektedir.
Bu durumda aracımı ö.t.v. indirimi ile alıp, sonrasında bu şartlara haiz hale getirmem durumunda kullanıp kullanamayacağımın tarafıma ilgili biriminiz tarafından bilgi verilmesini talep etmekteyim.

Gelen cevabi yazıların da ; MÜDÜRLÜĞÜMÜZE GELEN BAŞVURUNUZ İNCELENMİŞ OLUP, ARAÇ SAHİPLERİNİN ÖTV İNDİRİMİNDEN FAYDALANABİLMESİ İÇİN SAĞLIK RAPORU ENGEL DURUMUNUN %90 VE ÜZERİ OLMASI YADA ŞAHSIN ENGELLİ SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİNİN OLMASI GEREKMEKTEDİR.EPOSTANIZDA YAZILI RAPOR KODLARINA GÖRE ENGELLİ SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ ALINABİLMEKTEDİR.
BU DURUMDA ÖTV İNDİRİMİNDEN FAYDALANIP ARAÇ ALARAK BELİRTİLEN KODLAR ÇERÇEVESİNDE UYGUN HALE GETİRİLMESİ DURUMUNDA ARAÇ KULLANILABİLECEKTİR.
BİLGİ VE GEREĞİ RİCA OLUNUR. denilmiştir.

Bu durumda raporuma göre ö.t.v. indirimi için vites kolu sola alındı aparat ile silecek sol tarafa alındı ve topuz takıldı.Benim ehliyet kodlarımda topuz olsa yeter diye sadece topuzu bırakıp kalanı söktürdüm.Bunula ilgili tekrar t.s.e. den proje çizdirmem gerekir mi?

ihstanbul

Ehliyetteki kodlar sadece topuz olmasını öngörüyorsa, ötv'den bağımsız olarak topuz olan tüm araçları kullanabilirsin.

Topuzun ruhsata işli olması gerektiğini hiç sanmıyorum. Mantıken topuz tıpkı gözlük veya işitme cihazı gibi takılıp-çıkartılabilen bir aparattır ve sürüş esnasında bulunduğu sürece ruhsata işletilmesi anlamsızdır.

Üst Alt