Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kolu protez babam adına alınan otomatik aracı ben de kullanabilir miyim?

batuhan_06

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
öncelikle teşekkür ediyorum forum ve yöneticilerine..dışarda hatta kurumsal anlamda cevap aradığım soruların bırcoğuna burda ulaşabıldım..

babam % 55 engell ( sağ kol protez) raporları var ve biz 2010 ylında ötv indiriminden faydalanarak bır araç aldık.. h sınıfı ehliyeti var... araçta silecekleri kullanabilmek için küçük bir aparat var..( gercı sözüm ona kolaylık sağlamak ıcın düşünülmüş ama sürüşü zorlaştırmaktan başka bırseyede yaramıyor..)

5. yılımız 2015 ocak ayında dolmus olacak ve ikinci bir araç almayı planlıyoruz..
Ancak yenı alacağımız aracı bende kullanmak ıstıyorum babamın üzerinde, mümkün müdür kullanabılır mıyım aracı ?

o kadar cok farklı forumlarda bilgi kirliliği var ki birinde kullanılırsın denilirken diğerinde kullanamazsın deniyor... alacağımız araç yıne otomatık olacak ve sanırım yenıden silecek ıcın takılmış aparat yenı aractada takılı olacak.. bu durumda ben babamın üzeinden kullanabılırmıyım aracı merak edıyorum yada ruhsata benımde kullanacağım şerhi düşebilir ve bu sayede kullanabılırmıyım ?
H ehliyeti var otomatık araç kullanmak zorunda, sag kol protez .

.sanırım cok detaylı yazdım
şimdiden yardımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum

bıraderımmm benım aracımı abıme yada esıme kullandrmıyolarrr bazen polıs bısey demıyo bazen uyarıyo gorursem ceza yazarım dıyoo bukadarrr
,

konuyla alakalı daha derinlemesine bilgisi olan varmı ?

Sağ koldaki kısıtlılıklarda raporda/ehliyette özel donanım ibaresi olur ve ona istinaden de araca -uyduruktan da olsa- özel donanım takılır. Böyle olduğunda o aracı sadece ve sadece H sınıfı sürücü belgesi olan kişiler kullanabilir. B sınıfı sürücü belgesi ile aracın kullanılabilmesi mümkün olamaz.

Bülent bey bahsettiğimiz o uyduruktan aparatı taktırılmazsa yada yenı alacağımız raporda o ibareyi eklettirmezsek H sınıfı ehlıyetım olmasada B sınıfı ehliyetle kullanabılırmıyım...yanı benım o aracı kullanmamdaki engel sadece aparattan dolayımı ..aparat takılmadığı halde kullanabılırmıyım ?

Kullanamazsınız. Konu şeklen o donanım değil. Konu yasal olarak o donanımın bulunması zorunlu

Bülent bey merhaba,Babamın sağ kol deltoid bicipital insersiyon arası ampute(sağ kol omuzdan kesik)özür oranı %57 yaşı 63 olduğundan tekrar rapor almak istediğimizde muhtemel %10 daha da artacakmış.ağır özürlü rapor sürekli.Babamın adına alıp kendim kullanmak istiyorum.Maliyeden de sorun çıkmaması için özel tertibatlı otomatik vites araç kullanabilir şeklinde mi rapor olmalı.Bide tek aparat silecekler için mi olmalı?polis çevirmelerinde çok sıkıntı yaratırlar mı benim aracı kullanmamda(b sınıfı ehliyetliyim)bu konularla ilgili beni aydınlatırsanız sevinirim.

YAĞMUR72,
Babanızın rapor oranı % 90 ve üzeri olamayacağı için siz araç alıp kullanamazsınız.
Özel donanımlı araç raporu alsanız dahi kullanamazsınız araç donanımlı olacağı için, hem bunun için babanızın H sınıfı ehliyetinin de olması gerekiyor. Bu şartlar olsa dahi ancak kendisi kulllanır. Siz hiçbir şekilde onun aracını kullanamazsınız.

kelebek hanım.
benim babamda sağ kol engelli ve protez kullanıyor..aracta sadece silecek aparatı var ve arac otomatik, başka herhangi bir donanım bulunmuyor aracta...arac otomatık oldugu ve herhangı bir donanım olmadıgı için ( silecek aparatı donanım olarak sayılmıyor ) ben babamın aracını kullanabiliyorum ve bununla ilgili 2011 başbakanlık genelgesi var...ayrıca babamın H sınıfı ehliyeti mevcut...otomatik vitesli araçlar özel donanım kapsamına giriyor...yagmur hanımda aynı şartlara haiz olduğu için kendi üzerine değilde babasının üzerine alınırsa araca kullanabilir...

Batuhan bey,
Bir yanlış anlaşılma var.%90 altındaki özür durumlarında ötv indirimi almak için ortepedik engelli olmak ve araçta sakatlığa uygun tertibat yapılması gerekiyor.Tertibat yapılan ve ötv indirimli satın alınan araç kişiye özel oluyor ve başkası bu aracı kullanamıyor.Zaten ruhsatta da yazıyordur.

konuyla alakalı 2011 başbakanlık genelgesini gönderecegım ama gönderılmıyorum foruma....

Bahse onu genelge bu sitede var: "ÖTV.siz alınan Otomatik vitesli aracı kimler kullanır."... Siz bu genelgeyi okumuşsunuz.. Tamam otomatik vitesli aracç: buraya kadar tamam ama...

Siz söyle bir acıdan bakın: Otomatik vitesli araç kimler alır? sonrada yukarıdakine bakarsınız haklısınız..

ama Sağ kol engellilerde araç alım kuralları var: Bülent bey -Oturanboğa- tek cümle ile açıklamış: sağ kol engellilerin aldığı ÖTV.siz aracı kendisinden ve aynı sakatlığı olandan başkası kullanamaz: burada da 2011 genelgesi de var. Aracı sadece kendisi demiyor aynı sakatlığa mensup olanlar dışında başkası kullanamaz diyor.

İsterseniz Genelgeyi okuyun ama önce sağ kol engelliler nasıl araç alır(uyduruk aparat takılması vs. buna vurgu yapmayın,)?
Sağ kol engellilere mahsus aracı kimler kullanır vs bakın yeter.

Ruhsatta " sahibinden başkası kullanamaz ibaresi" kaldırıldımı ?

mrb arkadaşlar..
bırkac yıl öncesıne kadar %90 altı engelli olan kişilerin ötv uygulaması kullanılarak aldıkları aracların ruhsatında " sahibinden başkası kullanamaz" ibaresi bulunmaktaydı fakar son dönemde kaldırılmıs artık ruhsatlarda bu ibare yazılamaz denmektedir..kesin bilgisi olan veya yakın zamanda araç almış kişilerin ruhsatlarında bu ibare bulunan veya bulunmayanlar bilgilendirirse lütfen çok memnun oluruz..
hayırlı günler ve şimdide tşk ediyorum cevaplarınızdan dolayı

Batuhan, bu konuda hiç bir yol yok. Araçta özel donanım varsa, özel donanım kullanımına uygun H sınıfı sürücü belgesi olmayan kişiler o aracı kullanamaz.

Üst Alt