Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Sağ kol engelliler otomatik vitesli aracı ÖTV'siz alabilir mi?
"Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir."
2- Ama diğer yandan manuel vitesi özel donanımsız kullanamayacak ve/fakat otomatik vitesi de hiç bir donanıma ihtiyaç duymadan kullanabilecek kişiler için "otomatik vites özel donanımdan sayılır, vergi istisnalı araç alnabilir" diyor:
"Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir."
Kısacası, sağ eldeki kısıtlılık manuel vitesli araç kullanmaya maniyse, 2 numaralı kriter işletilebilir.
Sağ koldan engelliyim .Hiç kullanamıyorum. 2006 yılında hem H sınıfı ehliyetimi aldım.Hemde yurt dışından araba getirttim.Özel tertibat sadece sağ silecek kolunun sola alınması.Ama şu an almak istesem bunu özel tertibattan saymıyorlar.Ayrıca kontağıda sola aldırdım.Bunu da saymıyorlar.