Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kol engelimle araç alma şartlarım nedir?

oneday

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Yüzde 40 engelli raporu ile araç almak istiyorum. Sağlık raporum ve H sınıfı ehliyetim mevcut ve engelli araç alımı ile ilgili tüm işlemleri ve prosedürü biliyorum. Sormak istediğim konu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının 30.04.2010 tarih ve OTV/2 2010/3 sayılı Sirkülerinde belirtilen madde 3 /B deki hareket ettirici tertibatın kapsamı kısmıdır.
Rahatsızlığım doğuştan sağ kolumdaki sinir zedelenmesi olup sadece sağ kolumu kullanamıyorum. İlgili maddede ise özel tertibat olarak kabul edilen gaz, firen, debriyaj ve vites kolundaki tertibatlar benim durumuma uygun değil. Yani aracı kullanmak için bu tertibatlardan birini yaptırmama gerek yok. Yalnız ilgili maddede belirtilen ve özel tertibat kapsamında sayılmayan silecek kolunun ve kontağın sola alınması vb. gibi maddeler benim için yeterli. Bu durumda ÖTV indiriminden faydalanamıyorum sonucu çıkıyor.

O zaman H Sınıfı ehliyetim olduğunu da dikkate alırsak diğer normal sürücüler gibi sadece otomatik vites araç olmak kaydıyla piyasadaki istediğim sıfır veya 2. el aracı herhangi bir kurumdan izin almadan (Ankara Nakil ve Gümrük Müdürlüğü) , hususi kullanım amacıyla ve 1600 cc sınırlaması olmadan yurt içinden satın almam mümkün müdür.

Konu hakkında detaylı ve açıklayıcı bilgiyi alacağım umuduyla saygılar sunarım.

Sağ kolundan engeli olanlar, ya vites kolunu uzattırarak, ya da vitesi sol elle kontrol edecekleri bir donanımla ÖTV-MTV'den muaf şekilde araç alabilirler. Yeter ki 'özel donanımlı araç kullanır, H sınıfı ehliyet alır' ibareli raporunuz olsun.

Merhaba ,
8 senedir zaten engelli aracı kullanıyorum.
Değiştirmek istediğimden yukarıdaki metnin aynısını BİMER ' e yazdım ve cevap bekliyorum. Cevap gelene kadar sizlerin de fikrini almak istedim. Gelen cevabı da sizlerle paylaşacağım.
Yani konunun özü bu durumda olan insanların madem ÖTV' siz araç alamayacağı gibi bir sonuç çıkıyor ( ki ben aldım ) o zaman madem H sınıfı ehliyetimiz var ne şekilde araç kullanacağımızın da bir şekilde açıklanması gerekir.
İnternette açıklayıcı bir yazı bulamadım.Saygılar.

Belirleyici olan şey rapordaki ibare ve ona istinaden sürücü belgesinde/dosyada yer alan ibaredir. Orada "burnuyla kullanmalı" derse, öyle kullanılabilir! :)

raporda ki ibare aynen şu
'' Sağ elini kullanmasını gerektirmeyen özel tertibatlı otomatik vitesli araç kullanabilir''
Kanunla çelişkiler var gibi ,Yani bir taraftan sağ elini kullanmasına gerek yok diyor . O zaman ne kaldı sol el.
Silecek kolunu tabi ki sola aldıracağım ya da kontağı. Ama o zaman da özel tertibattan sayılmıyor.
Özel tertibat yoksa da ÖTV ' siz araç alamazsın diyor. Ama alamazsam hangi aracı kullanabileceğimi de söylemiyor.

Yani sağ koldan engelli bireylerin sadece otomatik vitesli tertibatsız normal bir araç almış şansı yok diye anladım ben doğru mudur ?

oneday;

Bede sağ elimde raporum var rapda söyle bir ibare var. Sağ kol için direksiyon ataptörü.Sol ele ayarlanmış.Otomatik vites kollu araç ile H sınıfı ehliyet alabilir.Şimdi bu rapora göre sol tarafa bie abarat olacak ondan vites geçişleri olacak sizce çok mu mantıklı yolda giderken direksiyonu bırak vites atmak bence sadece otomatik vites seceneği sağ el veya kolunu kısmen kullananlar içinde düşünülmeli

Çok eski bir konu ama güncellemek istedim.
Sağ kol üst ekstremite % 40 engelli raporum var. Sağ lokumu kullanamıyorum.8 yıl önce yurt dışından ÖTV indirimli araç getrirtirttim ve halem kullanıyorum.
Fakat sorunum benden başka kimsenin kullanamıyor olması. Benim istediğim şeyde ehliyetimi yada raporumu otomatik vitesli araç kullanabilir şeklinde güncelleyerek normal bir araç almak ve eşimin de kullanmasını sağlamak. Varsın MTV ödeyeyim.

oneday;

Bunun bir yolu olsa iyi olurdu. Ben de aynı durumda sayılırım sizinle. Konuyla ilgili Bimer'e de başvurdum hatta ama cevap gelmedi.

Benimde bir sorum olacak.. Bende 15 yıldır sag kolumdan engelliyim işkazası nedeniyle sag kolum sakat kaldı parmaklarım hiçbir şekilde çalışmıyor yani bir nevi protez kol gibi . 15 yıldır malulen emekliyim ve % 49 engelli raporum var ... şimdi h sınıfı ehliyet ve araç için başvurdum ancak b sınıfı ehliyetle otomotik vites kullanabilirmişim peki neden h sınıfı alamıyorum ????

a.suat1982

Sağ eldeki kısıtllılık önemli. Eğer bu kısıtlılık manuel vitesli araç sürmenize engelse, evet, artık otomatik vitesli aracı hiç bir özel donanıma gerek olmadan vergi avantajı ile satın alabilirsiniz: http://www.engelliler.biz/forum/oze...iminda-vergi-avantajindan-yararlanabilir.html

Ancak, "sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz"

oneday
Eğer özel donanım ilave edilirken aracın orjinal donanımları yerinden çıkartılmıyorsa, artık aracınızı 3. dereceye kadar yakınlarınız da kullanabilir: http://www.engelliler.biz/forum/oze...erin-kullanabilecegine-dair-bilgi-burada.html

senar çimen
Başka bir hastaneye gidip H sınıfı sürücü belgesi almaya bakın. Bu olursa siz de araç alımında vergi avantajından yararlanabilirsiniz.

sayın oturan boğa inanılmaz güzel bir süpriz vermiş oldun :) çok teşekkür ederim..ama yanlış anlamışsam kısaca bir örnekle netleştirmek isterım.
sağ koldan engelli olan babamın üzerine aldıgımız arac otomatik vitesli ve vites kolu fabrikadan orıjınal cıkıslı direksıyonun yanında( direksıyonun hemen arkasında eskıden sinyallerin bulundgu yerde bır kol) bu vites kolu basit bir aparatla sol tarafa alındı..aracta baska hiçbir değişiklik yapılmadı..17 nısan tarihli resmı gazetede yayınlanan değişikliğe göre mevcut aracı ben ve 3 dereceye kadar yakınları kullanabiliyomu ?
çok teşekkür ederim

Nasıl yani.. Benim sağ kol dirsek üstü amputasyonu.. H ehliyet var. Yurt dışından araç getirtmiştim.. Artık bunu satıp Türkiye'den vergi indirimli sıfır araç alabilir miyim?

Evet turkolog81, vites fonksiyonunu sol ele taşıyan bir donanım taktırarak ötv-mtv istisnalı araç alabilirsiniz. Tabii, yurt dışından araç alalı 5 yılı geçmiş olmalı.

oturan boğa cevabın turkolog un sorusu içinmi içinmi evettii yoksa benım sorum içinmi evetti anlamadım..

Yurt dışından satın alınan araçlarda 10 yıl dolmadan satamıyoruz diye biliyorum.Engelliden engelliye satışı var fakat arabayı satman zor.Çünkü sıfır araç alımı daha mantıklı.Benimde 8,5 yıl oldu aracımı Almanya'dan getireli.. Temmuz 2006 da getirmiştim. 10 yılın dolmasını bekliyorum. Sonra yurt içinden sıfır alacağım kısmetse.

oneday

Evet. Ben de 2007 temmuzda getirmiştim.. keşke düzenlemeye bunu da ekleselerdi.. Araçlarımızı satabilseydik 5 yılı geçtiği için...

Yurtdışındaki araçlara üç yaş sınırı konması çok kötü.
Böyle olunca bir araç 10000 -15000 euro arasında değişiyor. Türk lirası ile 40-45 bine geliyor.
Zaten bu fiyata türkiyeden arabanın kralını alıyorsun.
Almanya için gereksiz bir sürü prosedürle uğraşmıyorsun.
5 mayısda ankara gar gümrük müdürlüğüne hibe yoluyla araç getirtmek için başvuru yapacağım. (Araba hediye gelecek)
Allah yardımcımız olsun

A-T-S

Araç bedava gelecekse bundan iyisi tabi olmaz." Bedava sirke baldan tatlıdır" tabi.
Fakat hibe adı altında belli bir bedelle alacaksan bir daha düşün derim. 10 yıl satamayacaksın,senden başkası kullanamayacak vs.

oneday;

Yok, bedel ödemiyorum. Tamamen hediye. 5 mayıs itibariyle gümrük müdürlüğünden araç ithal iznimi aldım

Hayırlı olsun .Güzel günlerde kullanmanı dilerim. Markası ve modeli ve diğer bilgiler konusunda bilgi verebilirmisin ?

Üst Alt