Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanma deneyimler

Tekrar merhaba. Sadık bey, sizinkine benzer sorunlarla otomatik vitesli aracı tadilatsız şekilde alanlar var.

cyl

Peki alan kişiler mtv den muhaf oluyormu maliye kabul ediyor mu

MTV konusunu tam bilmiyorum ancak sanırım muaf oluyorlardır.

Ehliyetin sadece B olması yeterlimi? Yoksa yeni ehliyet grubuna göre B Otomatik mi olacak?

Ehliyet de otomatik vitesli araç için yeni ehliyet grubuna göre olmalı.

Sağ kol doğuştan Brekial Pleksus lezyonu rahatsızlığım var .
Ve 10 senelik H sınıfı ehliyet sahibiyim.
Ben B sınıfı ehliyet almak için acele etmiyorum. Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi hala işleyişten bi haber doktorlar var çünkü. Yanlış bir iş yapmalarından çekiniyorum.
Nasıl olsa 5 yıl sürem var . Bi ara alırım ...
Yalnız ilk defa ehliyet alacak arkadaşların deneyimlerini paylaşmaları memnuniyet verici. Bir çok arkadaşa kılavuz niteliğinde bilgiler veriyorlar .

Arkadaşlar merhaba; Ben sağ ön koldan engelliyim. Raporumun açıklama kısmında (ön yüzde) teşhis: Sağ ön kol geçirilmiş kırık wolkmen iskemik kontraktür sekeli. Sağ ön kol kırığı yazıyor. Rapor oranım da %41. Raporumun arka yüzünde ( ötv/vergi indirimi + H sınıfı ehliyet) yazıyor.
Geçen hafta İstanbul vergi dairesine kdv/ötv birimine raporumu ötv istisnalı araç alabilir miyim diye göstermeye gittim. Orada müdür yardımcısı ile görüştüm. Müdür yardımcısı bana normalde sağ koldan engelliler tertibatsız alamaz ama yeni çıkan yönetmeliğe göre otomatik vites sağ kol engelliler içinde tertibattan sayılır dedi. ve benim raporumda otomatik vitesli araç kullanır yazmıyor. Ama dedi teşhis de (raporun ön yüzünde) sağ ön kol kırığı diye belirtildiği için sorun olmayacağını düşünüyorum dedi. Ben de bunu yazılı bir şekilde olsun diye özelge talep ettim.
Özelge sonucunu bekliyorum. İnşallah olumlu dönüş olur. Müdür yardımcısı büyük bir ihtimalle sorun olmaz dedi ama özelge talep et dedi.
Sizce bir sorun olur mu? Aynı durumda olan arkadaşlar var mı?

İyi akşamlar. Ben sağ koldan engelliyim. Sağ ön kol kırığı. Yani elimi ve kolumu kısıtlı kullanıyorum. Yaklaşık 1 yıl önce ötv indirimi/h sınıfı ehliyet alır diye %40 raporum var. Ayrıca ehliyet için il sağlıktan aldığım raporda 47, 78, 10.02 ve 40.11 kodları verilmişti. Gecen hafta araç bayisi raporumu ümraniye taşıtlar vergi dairesine sormuş. Olumsuz cevap vermişler. Ben ötv siz araç almam için ne yapmam lazım. Lütfen yardımcı olunn

skaradeniz
hastane raporunda ötv tertibat yazıyormu dediklerim yazıyorsa herhangi bi sorun cıkmaması gerek yazmıyorsa hastaneye başvurup heyete girip ötv tertibat yazdırman gerek allah yardımcın olsun

Hayırlı sabahlar. Hayır yazmıyor üstad. Raporda sadece ötv indirimi/ h sınıfı ehliyet alır yazıyor. Acaba mevcut raporuma bu ibareyi ekletsem eklerler mi. Ne yapcam bilmiyorum. Niye bu kadar uğraştırıyorlar. Oysa ki ehliyet için aldığım raporda itomatik vites ibaresi var.

Hayır özelgeyi fatih vergi dairesinden talep ettim. Daha sonucu gelmedi. Ama bir bayinin satış yöneticisine raporumu mail attım. Satış yöneticisi de ümraniye nakil vasıtalarında birine mail atmış. Olmaz demişler sözlü olarak.

skaradeniz

Özelgenin gelmesini bekleyin. Yukarıda aktardığım özelgede görüleceği üzere karar lehine olacaktır.

Evet Bülent bey, bugün Ümraniye taşıtlar vergi dairesine gittim. Bizzat kendim görüştüm. Orada ötv den sorumlu müdür yardımcı ile görüştüm.Hastahaneden aldığım raporu ve İl sağlık kurulundan aldığım raporu gösterdim. Hastanedeki raporumda sadece ötv indirimi/ H sınıfı ehliyet yazıyor. İl sağlık kodları da : 102, 78,10.02,40.11 ikisini de gösterdim.Müdür yardımcısı koluma baktı. ileri geri yaptırdı ve sen dedi zaten manuel kullanamazsın dedi. İl sağlık ta zaten sana otomatik vites yazmış dedi. Ben bu raporu onaylarım dedi.

Ama dedim bayi buraya mail atmış olumsuz dönmüşler dedim. Hayır dedi. Raporun olumlu dedi.
Sizce bir sıkıntı olur mu? Haaaala tereddütteyim

Yarın maliyeye tekrar gidip görüşeceğim. Otomatik vites tertibattan sayılır mı diye. Veya nasıl bir tertibat istiyor. Raporuma olumlu demişler ama satıştan sonra onaylar mı raporumu offff ne zor işler miş. Bir de tertibatçının sağ kola katiyyen tertibat takılması lazım. Yoksa olmaz maliye onaylamaz demesi moralimi bozdu. Onlara yeni çıkan mevzuatı okusam da sağ kol engelliler için otomatik vites özel tertibattan sayılır bana o mevzuatı geri cektiler. Muallaktalar dediler..

Sonuçta raporumda özel tertibatlı araç kullanır da yazmıyor. Ayrıca ehliyetimde sadece tertibat olarak sadece direksiyona topuz var. ehliyetimde ve raporumda olmayan tertibatı nasıl yapacaklar ki anlamadım. Yani bir aracın ötv den yararlanılması için illa tertibatmı yapılması lazım proje mi çizilmesi lazım. otomatik vites tertibat sayılırsa nasıl bir proje olacak anlamadım.

Benimde anlamadigim ne raporda ne ehliyette yazmaya bir tertibati bunlar hangi mantiga gore yapacak. Bende 2015 yili mayis ayinda almistim aracimi benimde brakial pleksus var bendede aynen vitesi sola aktaran bir aparat var ama o zamanlar H ehliyet yururlukteydi ve raporumda Sag elini etkili kullanamiyor. Sol eli ile idare edebilecegi ozel tertivatli arac kullanir yaziyor. bildigin sacmalik daha hic o aparati kullanmadim. Simdi benim bildigum kadari ile her il farkli farkli uygulamalar yapiyor sacmaligin daniskasi. Arkadasim sizden ricam bu konuyla ilgili gelismeleri buraya yazarsaniz bizde birseyler ogrenmis oluruz.

Yarın tekrardan maliyeye gidicem. Durumumu anlatıcam. Otomatik vites tertibattan sayılmıyor mu dicem. Tertibat istiyorsanız nasıl bir Tertibat gerekiyor dicem. Yani Tertibat yapılsa vile sadece vites kolunu yükseltsinler. Herseyi sola akmakta ne demek. Hocam siz arac aldınız mı peki

Evet. Ben 2015 mayis ayinda aldim aracimi vites kolu sola aktarildi topuz takildi sinyal kolu sola alindi.

Hocam bşrsey soracam. Aracı sizden baskası kullanabiliyor mu. Bi de tertibatlı sekilde muayneden cıktıktan sonra yani aracı aldıktan sonra tertibatı cıkarıp kullanabiliyor mu. Yani Tertibat ruhsata işlenir mi

Sanırım engelimiz aynı. Ben de sağ kolumu kısıtlı kullanıyorum. Otomatik vites tertibattan sayılması lazım değil mi

Aracımda Tertibat ruhsata işli zaten ruhsata işli olmayan tertibat olamaz, her türlü tertibatın ruhsata işletilmesi lazım. Aracım için TSE den uygunluk belgesi aldım ruhsatta 3.dereceye kadar yakınlar kullanabilir yazıyor. 2015 nisan ayında çıkan yönetmeliğe göre aslında otomatik vites sağ kol engelliler için tertibat saıylması lazım ama yönetmeliğe öyle bir yazmışlarki herkes bu yazıyı kendine göre yorumlayabilir. o yüzden zaten karışıklık çıkıyor.

İşte yarın maliyeye gidip bu konuyu görüşecem. Gelişmeleri vuraya yazıcam. Peki tertibat zorlaştırıyor mu araç sürmenizi. Yani Tertibatı çıkartıp kullanabilme imkanımız var mı üstad. Sağ eli ve kolu kısıtlı olanlar için bu tertibat biraz ağır geldi bana

Anladım hocam. Peki trafikte falan sıkıntı yaşar mıyız. Çevirmede. Tertibat araçta mı olması zorunda söksek bile

zaten geçmeli tak çıkar mantığı var takıp çıkarmak çok kolay.

Hayırlı günler. Maliyeye gittim. Durumumu anlattım. Bana tertibatsız otomatik vitesli aracını onaylarım dedi ama bu sefer de mtv den muaf olamazsın dedi. Ama tertibat yaptırırsan mtv den de muaf olursun dedi. Kafam karıştı şimdi. Sizce ne yapmalıyım.

Yani sağ kol engeli olup otomatik vitesli aracını tertibat yaptırmadan ötv indirimi ile alan arkadaslar, mtv den muaf oldunuz mu?

Merhaba iyi günler, Hocam TSE ' ye araç ne zaman gidiyor. para alıyorlar mı 3. dereceye kadar yakınları kullanabilir yazısından. Bir de ruhsatta tertibatın ayrıntısı yazıyor mu? yoksa özel tertibatlı diye mi yazıyor ruhsatta.

TSE'ye tertibat takıldıktan sonra gidiyor ordaki görevli araca bi 2-3 saniye bakıyor sonra size bir belge veriyor bunu trafige goturuyorsunuz ruhsata işletiyorsunuz 350-400 tl arası bir rakama maal oluyor tam hatırlamıyorum

Tertibatın ayrıntısı yazmıyor sadece özel tertibatlı engelli aracı diye geçer ruhsatta.

Araç alımındaki süreçler

Merhaba arkadaslar. İyi akşamlar. Sağ kolumdan engelliyim. Geçen çarşamba günü bir bayiden araç aldım. Cuma günü tertibatı takıldı. Sanırım muayneye gidecek. Muayneye kaç günde gider. Bir de muayneden sonraki süreç nasıl işler. Benim arabayı teslim almam kaç gün sürer. Araç alan arkadaslar yardımcı olurlarsa sevinirim. Hayırlı geceler...

iyi günler. biz iki sene önce alamamıstık ama bu genelge cok ıyı yol gösterdi bize fakat iş yoğunluğumdan dolayı ilgilenemedi. size tavsiyem işini bilen bayilerden araç alın gercekten kanunu tam bilenler herseyı çözüyor rahatlıkla.

skaradeniz

Hayırlı olsun. Allah kaza bela vermesin .
Hangi aracı aldınız . Kaç liraya maloldu.
Ben yurt dışından aldığımdan sorduğunuz sorulara yanıt veremiyorum.

Üst Alt