Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanma deneyimler

skaradeniz

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Merhaba, Sol kol - El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir diye bir konu başlığı açılmış ve binlerce mesaj var. Sol kolu veya eli engelliler için gayet güzel bir konu başlığı olmuş. Merak edilen herşey bu konu başlığı altında bulunabilinir.

Benim ricam aynı şeyi sağ kol- el kısıtlılığı olanlar ile ilgili bir konu başlığı açtım. Lütfen aynı hassasiyeti bu sefer sağ kol- el engelliler için yaparsak kafalara takılan bir çok soru cevap bulabilir.

Merhaba arkadaşım,
Sağ kolundan engelli bir arkadaşın olarak konu hakkında bir çok paylaşımım mevcut. Forum içerisinde merak ettiğin konuları bulabileceğini düşünüyorum.
Sağ kol engeli ile araç almak sol kola nazaran daha kolay .Bu nedenle sol kol engelli arkadaşların bu sorunlarını daha çok dile getirmeleri çok normal.
Özelden de soru sorarsan bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.
Ayrıca böyle bir konu başlığının açılması da çok faydalı olmuş. Eline sağlık.
Saygılar.

Eyvallah kardeşim. siz de bu konu başlığına sahip çıkarsanız sevinirim. Sağ kol ile ilgili çelişkili bilgiler olduğu için bu başlığı açmak istedim. Gerçekten sağ kol ve el engeli ile ilgili bir yerde okuduğunuz bir detay, başka bir yerde çelişiyor.

Merhaba,

Bende aynı sorunu yaşıyorum. Sağ kol-el için H ehliyeti şimdiki B ehliyetini alıp ötv den yararlanan arkadaşlar varsa paylaşımlarını bekliyoruz.

Ekim 2015 te sağlık kurulu raporu almıştım. Benim engelim Sağ ön kol geçirilmiş kırık volkmen İskemik Kontraktör sekeli. Raporda H sınıfı + Ötv indirimi yazıyor açıklama kısmında. Tabi bu rapor artık işe yaramıyor. Şimdi ehliyet ve ötv için ayrı ayrı rapor çıkarmak gerek.
Engelli B sınıfı ehliyeti için aile hekimine gittim. Beni Devlet hastanesine gönderdi. Devlet hastanesine gittiğim de görevli arkadaşa durumu izah ettim ve bana ortopedi için randevu almam gerektiğini söyledi.yarına randevum var, muhtemelen beni il sağlık müdürlüğüne sevk edecek. Gelişmeleri tek tek yazarım.

ben de sağ koldan engelliyim 2012 de aracımı aldım. brekial pleksopati yani doğumsal anomali. direksiyonda topuz var ve otomatik vites kolu uzatılmış şekilde. yalnız otomatik kullanabiliyorum.

Öncelikle hayırlı sabahlar. Engelli ehliyeti için aile hekiminden sonra nihayet devlet hastahanesinde ortopedi doktoruna muayne oldum. İnanın doktor herşeyden bihaber. Girdim odasına Ben engelli ehliyeti için geldim dedim. Aile hekiminden aldığım raporu gösterdim. Bana ne dese iyi. Bunun için sağlık kuruluna girmen lazım, ben tek başıma karar veremem dedi.Dedim ki doktor bey o mevzuat değişti. siz elimdeki raporun ilgili yerini doldurup, hastane beni il sağlık müdürlüğüne sevk edecek, orada kurula girecem dedim. Tamam deyip hiç koluma bile bakmadan il sağlık müdürlüğü kısmına yazmaya başladı. bir iki kelime yazmıştık ki hemen müdahale ettim. sizinle ilgili kısım orto kısım dedim. neyse gösterdiğim yere birşeyler yazdı ve h sınıfı ehliyet alabilir yazmış. hemen onu da düzelttirdim. h sınıfı ehliyet yok artık dedim. ama bu arada çıldırıyorum sinirdennn.

Neyse çıktım doktorun odasından hastanenin sağlık kurulu bölümüne gittim. benden telefon numarası ve adres istediler. raporu onlar gönderiyorlarmış il sağlık müdürlüğüne. il sağlık müdürlüğünden sizi arayacaklar dedi.( Ben sanmıyorum tabi). ve öylece çıkageldim evime. Ama yuhhhh diyorum başka birşey demiyorumm.. Ülkemde engellilere hiç değer verilmiyor. Allah hepsine hidayet versin.

Arkadaşlar Merhaba. Benim sağ kol üst extremite kısıtlılığı(SİNİR KESİSİ)4.5.Parmaklarda duyu kaybı dirsek ve parmaklarda güç kaybı var.

1.sorum: Ötv indirimli araç alabilirmiyim?
2.Sorum: alabilirsem eğer alacağım aracı bir başkası eşim ve ya kardeşlerim kullabirmi?

Osmanuslu

1. sorunun cevabı; Eğer sağ kolunuz ile araba kullanamıyorsanız veya kullanmakta zorlanıyorsanız büyük bi ihtimalle ötv den hastaneye başvurup sağlık kurulu raporu alarak yararlanabiliyorsunuz. Buna sağlık kurulundaki doktorlar karar veriyor.Kolunuzun engeline göre özel tertibatlı araç kullanır diye bir ibare olması lazım.

2. sorunun cevabı; eğer ötv li araç aldınız diyelim. araç ruhsatını TSE ye onaylatıp 1.2.3. dereceye kadar yakınlarınız kullanabilir

leaderboy
Linkin açılmamasının sebebi bozuk olduğu değil, sizin bilgisayarınızda pdf dosyalarını açacak program olmamasıdır.
Yazı olarak belirtilemeyecek format ve uzunlukta bir özelge paylaşmış arkada.
Bilgisayarınıza Adobe Acrobat Reader programını kurunuz.

Merhabalar, yarın 1 aylık bekleme neticesinde il sağlık müdürlüğünde heyete gireceğim. Benim engelim sağ ön kol kırığı ve woltmen iskemik kontraktür sekeli. yani elimi ve kolumu kısıtlı kullanıyorum. daha önce sağ el ve koldan engeli olup il sağlık müdürlüğünde heyete giren arkadaslar ötv den yararlanmak için hangi kodları yazıyorlar veya yazmalılar bilgilendirirseniz sevinirim.

skaradeniz

Sanırım şu ikisi iş görecektir:

10.04*Uyarlanmış vites kolu
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir

ben de geçen hafta il sağlık müdürlüğünden rapor aldım ve bana yazılan kodlar 78, 10.02 ve 40.11( direksiyon simidine yardımcı eleman topuz vb.) bu il sağlıktan aldıgım rapor ötv için rehber olur mu bana

skaradeniz

78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
02. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz
40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)

bu raporu ehliyet alırken kullanabilirsiniz il sağlık müdürlüğünün raporunu ötv için yeterli değil

neden ötv için yeterli değil anlamadım. direksiyona topuz tertibattan sayılmıyor mu?

skaradeniz

ötv indirimi için vergi dairesi devlet hastanesinden rapor istiyor , il sağlıktan aldığınız rapor sadece ehliyet çıkarmak için geçerlidir

topuzla ilgili buradaki açıklama yardımcı olacaktır
VERGİ İNDİRİMİ VE ARAÇLAR

5. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olan Engelli Bireylerin Taşıt Alımlarında İstisna Uygulaması Nasıldır?
bu maddeyi incelermisiniz

skaradeniz
Tek başına topuz ötv muafiyeti sağlamaz.
Vergi dairesi bir aparatın tertibattan sayılması için debriyaj, gaz, fren, vites kolu gibi aracın hareket ettirici unsurlarında tadilat istemektedir, topuz ise bu özellikte değildir.

Peki hastaneden otomatik vites araç kullanır, özel tertibatlı araç kullanır raporu aldım diyelim. Bu raporla ötv den yaralandım diyelim. Bana hastanenin raporuna göre nasıl bir tertibat yaparlar. Bu hastane raporuna göre yapılan tertibat, ehliyet için il sağlıktan almış olduğum raporda olmayacak sonuçta. O zaman sıkıntı çıkar mı? İnanın o kadar bunaldım kii

skaradeniz
Engeliniz sağ elinizde ama tam durumu nedir bilemiyorum onun için kabataslak cevap vereceğim.
Elinizin durumuna göre mesela kol kısa ise vites kolu yükseltilir bu tertibat sayılır. El parmakları ampute ise vitesi kavrayamayacağınızdan vites üzerine parmaksız elin skulabileceği bir kafes yapılabilir, bu da tertibat sayılır.
Ya da sağ kolunuzu neredeyse hiç kullanamıyor olabilirsiniz, vites kolu direksiyona sola monteli olabilir.
Ancak bu tertibat ehliyet raporunda olmayacak denmişsiniz ki bu mümkün değil.
Ehliyetinizde de kullanacağınız araçtaki tertibat kodları olmak zorunda.
Sıkıntı çıkar mı diyorsunuz, evet çıkar, aracı alsanız bile çevirmede yetersiz ehliyetten işlem görürsünüz.

Benim engelim; sağ ön kol geçirilmiş kırık ve wolkmen iskemik kontraktür sekeli, sağ dirsek supinasyon- pronasyon kısıtlı, el bileği ve parmak haraketleri kısıtlı, sağ üst eksremite bozukluğu, kişi etkilenimş eksremiteyi kendine bakım ve günlük aktivitelerde kullanıyor. Yani manuel bir aracı normal olarak kullanamıyorum. İl sağlık müdürlüğünün bana verdiği kodlar şu şekilde; 102(ambulans, resmi araç ve ticari araç kullanamaz... 47(iki tekerlekli araç kullanamaz... 78( sadece otomatik vites)... 10.02(otomatik vites)... 40.11(direksiyona yardımcı cihaz) kodlar bu şekilde. Engelime göre sadece iki tane otomatik vites kodu vermişler(78,10.02). Bununla alakalı ne yapmam lazım. yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba. Sağ kol engelinde otomatik vitesli araçlar tadilat yapılmaksızın alınabiliyor. Bunun için sağlık kurulu raporunda "sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresi bulunmalı ve buna uygun ehliyetiniz de olmalı. Bu şekilde araç alan forumdan 3-4 kişi var (allltears, face, murat_murat kullanıcı isimli arkadaşlar.) İstanbul'dan araç alanlar da var. Formu araştırırsanız ilgili konular mevcut.
Ancak sizin ehliyetinizde direksiyon tertibatı da yazdığı için mecbur direksiyona tertibat taktırmak zorundasınız.
Yani sizin durumunuza özel olarak: direksiyondan tertibatlı otomatik vitesli aracı ÖTV indirimi ile alabilmeniz mümkün. Tabiiki sağlık kurulu raporunda "sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresi mutlaka bulunmalı. Tek başına direksiyon tertibatı ile ÖTV indiriminden yararlanmanız mümkün değil.
Saygılarımla...

cevabınız için teşekkür ederim arkadaşım sağol. İnşallah sorun çıkarmadan alırız da diğerlerine emsal olur. Çok kafa karıştırıcı bilgi var. Kimi alır diyor, kimi alamaz diyor.

Sağ kol engelimiz ile 2012 de rapor aldik "h sinifi ehliyet alir özel tertibatli arac kullanir diye" ocak ayindan sonra satip ayni raporla ve ehliyeti degistirmeden arac alamiyormuyuz?

Bu arada manuel arac almistik otomatik yazmiyordu raporda

Sadık bey, Merhaba.
Kolunuzdaki sorun neydi?
Otomatik vitesli aracı tadilatsız alma olasılığınız olabilir.
Saygılarımla...

sadik55

Sağ obsobstetrik brachial plulexus lezyon 104 derece abd 140 derece el bilek romları tama yakın. 4/5 sağ el ince beceride kayıp. Emg: sağ brachial plexus kronik aksonal hasar. Teshis bu sekilde.
Karar 2022 sayılı yasa ve ozurlulere verilen haklardan yararlanir. Özel tertibatli otomobil alir. H sinifi ehliyet alir. Kurul kararidir

Sağ kol omzumda lif ezilmesi var. El alt ve ust 180 derece donmuyor ve kolumu kaldirmada sikinti var

cyl

Sağ obsobstetrik brachial plulexus lezyon 104 derece abd 140 derece el bilek romları tama yakın. 4/5 sağ el ince beceride kayıp. Emg: sağ brachial plexus kronik aksonal hasar. Teshis bu sekilde.
Karar 2022 sayılı yasa ve ozurlulere verilen haklardan yararlanir. Özel tertibatli otomobil alir. H sinifi ehliyet alir. Kurul kararidir

Sağ kol omzumda lif ezilmesi var. El alt ve ust 180 derece donmuyor ve kolumu kaldirmada sikinti var

Üst Alt