Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kol dirsekten ampute. Nasıl bir araç alabilirim?

ozer2005

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
selam arkadaşlar

size ötv ile ilgili bir soru sormak istiyorum.

sağ kolum dirsekten itibaren doğuştan beri yok.ehliyetim ve raporum var ancak biraz kafam karışık.

konu şu:

raporumda sağ dirsek seviyesinde konjenital üst ekstremite yokluğu.(h) sınıfı ehliyet alabilir.sol elle kumandalı özel tertibatlı araç kullanabilir.ibaresi yer almaktadır.bazı forumları da gezdim ama sol elle kumandalı özel tertibatlı bir araç bulamadım.kursta otomatik vites kullandırmışlardı.acaba otomatik vites mi kullanacağım.bu durumda ötv den yararlanabilir miyim.bir fikir verirseniz çok sevinirim kafam çok karışık vereceğiniz bilgilere göre bir bayiiye başvuracağım.şimdiden teşekkürler.

Ozer kardeş,

Öncelikle alabileceğin araç otomatik vitesli olmalı. Anladığım kadarıyle sağ dirsekten itibaren yok. Bu kısalık ÖTV den muaf araç almana yetersiz. Çünkü kolun kalan kısmının uzunluğu vites değiştirmeye v.s. yetersiz.

Selamlar

Sadece otomatik vites ötvden muafiyet için yeterli değil. ama senin raporunda özül tertibatlı araç kullanabilir ibaresi varmış bu yeterli olur. şunu da belirteyim senin alacağın arabanın özel tertibatı otomatik vites olması değil direksiyonunda topuz olacak. tek elle rahat çevirebilmen için.

Bence otomatik vitese sahip, vites kolu sizin kullanmanıza olanak sağlayacak şekilde uzatılmış/yükseltilmiş ve bu haliyle "hareket ettirilmiş özel donanım" sınıfına sokulmuş bir aracı vergisiz şekilde satın alabilir ve kullanabilirsiniz...

Şunun bir benzerini veya biraz daha size yaklaşık olan uzununu kastediyorum:

7e132306d231374067db3de7517edee1_1268417662.jpg

otomatik olmasına gerekyok resımde gordugun gıbı vites uzatılıyor bende 0km arac alıcam cok yakında ötv indırımli oluyor ve sorunsuz sadece duydunmu bılmıyorum kdv sızde olma ihtımalı var ondan beklemedeyım benımde dırsek atlı amputeyım otomatik aracım vardı 1 hafta önce sattım benzinli otomatk satın duşunme cokkkk yakıyor

Burada otomatik vites olmasını kullanım kolaylığı açısından yazdım ben aslında... Durmadan vites değiştirmek zor olabilir diye düşündüğüm için...

evet haklısınız ama ötv den yararlanamıyorsunuz ama resımdeki aparatla ötv den yararlanım hemde 0 km arac sahıbı olabılıyor ben bu siteden ve sızlerden cok sey ögrendım bülentbey tşk herkeze

Otomatik vitesli ve yukarıda söylediğim donanıma sahip araç vergi istisnalı olarak alınabilir... Neden alınamasın ki?

sayın arkadaşlar

yanıtlar için herkese teşekkür ederim.ancak resimde görülen aparatla araç kullanabileceğimi hiç zannetmiyorum ziro o aparat için kolum hem kısa hem ince hemde güçsüz.eğer otomatik vites kullanabileceksem bunu almak isterim.zaten doktorun yazdığı raporda sol elle kumandalı demiş.yani sağ tarafı kullanamayacağımı oda görmüş.anladığım kadarı ile bu şekilde ötvden yararlanamıyorum.fatih arkadaşım direksiyona topuz takılırsa ötvden yaralanabileceğimi iletmiş.bu konuda yorumlarınızı rica ederim.şimdiden teşekkürler.

Sağ kolumu ben de kullanamıyorum ama şöyle düşünelim; diyelim ki vitese ulaşmamız gerekecek. Aracı durdurmadan nasıl yapacağız bunu? Araç hareket halindeyken sol elimizle tuttuğumuz direksiyonu bırakıp da sağımızdaki vitese ulaşmamız nasıl olacak? Bu açıdan bakacak olursak vites kolunda yükseltme gerekli duruyor. Mesela benim sağ kolum var ama dirsekten aşağısı tutmuyor. Aslında en iyi çözüm vites kontrolünün de direksiyon üzerinde olması olurdu.

Araç istisnası

Sayın editör ..sağkol dirsek altı amputesi olarak h sınıfı ehliyetim var.türkiyede araç alırken ötv,yada kdv den faydalanabiliyormuyum.ssk uzmanı ali tezel köşesinde istisna olacağınızı yazmıştı sizin bilginiz varmı...teşklr.

Sağ kolu ampute olanlar vites kolunu profil boru ile uzatarak vergi istisnalı araç satın alabilirler.

Buna dair bir üyemizin gönderdiği rapor ve projeyi aşağıya aktarıyorum:

sag_kol_ehliyet_raporu1.png

sag_kol_ehliyet_raporu2.png

Bu da kuantum fiziği ile yıllar süren araştırma sonucu ortaya konan en üst düzey proje :)
sagkol_vites_yukseltme.png

Sağ kolu ampute olanlar vites kolunu biraz uzatmaları yeterli oluyor çünkü hareket ettirici tertibat sayılıyor vergi dairesi böyle kabul ediyor

diğer örnek banada uymadığı için mühendis böyle bir proje yaptı ve dandik bir proje olmasına rağmen tse den ve vergi dairesinden
onay alındı

SAğol Ruhi...

Hatta, bence, omuz hizasından amupute olunduğunda dahi, vites kolu uygun şekilde kavisli olarak omuz hizasına çıkartılıp, itme hareketiyle vites değiştirecek bir donanım olabilir... Veya, vites hareketi sol ayakla kontrol edilecek şekilde bir donanım düşünülebilir...

yani otomatik vitese böyle bir tertibat uygulanırsa vergiden muaf araç alabilir miyim ? :)

Alabilirsin arkadaşım , hayrlı olsun :)

Bülent; Kuantum Fiziği ;)

Ruhi'Nin gönderdiği, önceki mesajlarda projesi de yer alan donanım:

sag_el_vites_aparati_1.jpg

sag_el_vites_aparati_2.jpg

sag_el_vites_aparati_3.jpg

Bülent abi çok teşekkür ederim yardımların için.
benim gibi sağ kolu ampute olan arkadaşlara faydalı olacağını düşünüyorum bu yolu izlerlerse hiç sıkıntı çıkmaz.

Ruhi Abi Bülent Abi Çok Teşekkürler ama Protez var Ruhi abide ben kullanmıyorum nasıl olacak :rolleyes: araç hangi marka ? otovites değilmi düz gibi duruyor ?

merhaba mutlu59

protezin vardamı kullanmıyorsun gerekmi yok protez kullanmana.

araç fiat punto dualogic (yani hem otomatik hem manuel )

protez olursa daha iyi olur çünkü kavrama kabiliyeti olduğu için kullanımı kolay oluyor.

varda kullanmıyorum Ruhi abi 10 yıldır kullanmadım alışamadım bikere kullandım 5 dk :eek: Benim anlamadığım oto viteste kalkışta D ye tak durdunda P ye vitesle işim olmuyorki enişteminkini kullanıyorum Rapor alırken Protez yoktu dr yokmu yok dedim ona göre verdi raporu :confused:

mutlu59
tse standart belgesi alırken kullanımına bakıyor.

sağ kolu omuz hızasında olmayan bır arkadasım var sanırım omuzdan 10 cm uzunluk var dığer kısmı yok bu kışı arac alsa otv ve kdv den muaf olur mu? yardımlarınız ıçın sımdıden tesekkurler

GÜNAYDIN..;
Sağ kolu veya eli engellilerin otomatik vitesli araçlarda ÖTV indirimli alma şartları...
İki şekilde tertibat takılır ,
Birincisi sağ eli veya bilekten engelli olanlar için vites kolunu hareket edebilmek için vites yardımcı tertibatı resimde görüldüğü gibi ve
silecek kolu sol tarafa aktarılır ve direksiyona topuz takılır..
İkincisi sağ kol dirsek üstü amputeler de sol elle kumandalı vites değiştirme tertibatı yapılması gerekir..
Yine aynı zamanda silecek kolu ve topuz takılır..
Ancak bu şekilde ÖTV indirimi alabilirsiniz..
Bu tertibatlar sayar oto yazın google'den engelli tertibat resimleri göreceksiniz..
Orda vardır hem vites değiştirme tertibatı hemde vites yardımcı tertibatı..
Manuel araç alımında ise İstanbul'da TSE projeye onay vermiyor..
Ama il dışında yapan TSE var..

Üst Alt