Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ elden %58 raporum var. Ehliyet ve ÖTV'siz araç alabilir miyim?

sinan3560

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
selam arkadaşlar sağ elimden gecirdiğim iş kazası sonucu yüzde 58 rapor aldım bu raporla h ehliyeti ve ötveden yararlanabilirmiyim araç alımında

Sağ sol el ayrımı varmı. Bir ara sağ sol diz ayrımı vardı vergi indirimi için.

raporunuzda özel tertibatlı, oto.vites li araç kullanır ibaresi varsa evet alabilirsiniz ötv den muaf araç.

onlarda değerlendirilmedi yazıyo alma ihtimalim ne kadar

yeni yönetmeliğine göre de alabiliyorsun ama yine bir önceki yönetmelikte olduğu gibi ortopedi ve fizik tedavi doktorunun kararıyla.
Mevzuat Bilgi Sistemi
2) Ekstremite noksanlığında;
a) Bir elin başparmak veya başparmak dışında iki parmak noksanlığı veya noksan sayılacak şekilde fonksiyon kaybı olanlarda, ortopedi uzmanının ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının görüşleri doğrultusunda birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Her iki el başparmak noksanlığında ve/veya ileri derece fonksiyon kaybı olanlara sadece F sınıfı sürücü belgesi verilebilir.
b) Üst ekstremitenin dışında ekstremite noksanlığının (doğuştan veya sonradan) olması halinde ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu uyarınca birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilir. Üst ekstremitenin tek taraflı noksanlığında da ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanının kanaatiyle, birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Ancak bu bentte belirtilen sürücü belgesi sınıfları ile iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz.

araç amak için( ötv)özel tertibatlı araç kullanabilir )h sınıfı efliyet alabilir )otomatik araç kullanabilir yazan yerleri değerlendirmemmi gerek

sinan3560

Raporda sürücü belgesi ile ilgili değerlendirmenin olması şart. Ayrıca üzerinde oran da bulunmalı ki araç alımında maliye sıkıntı çıkarmasın.

Not: maliye yeni sürücü yönetmeliği'ne uygun olarak mevzuatını güncellemedi henüz. Ben olsam bu düzenleme çıkana kadar bekler, ondan sonra rapor alırım.

Sağ kol dirsek üstü ampüte olanlar formda hangi ehliyet türünü işaretleyecek?
Ben özel donanım gerektirmeyen, otomatik vitesli araç kullanmak istiyorum. Yarın formu teslim edecem heyete. Acaba bana verilecek ehliyet için hangi kod türü işaretlenecek? Bilgisi olan yardım ederse memnun olurum.

merhaba,

ben ehliyeti 2014 son ayında aldım özel tertibatlı dediler geçtiler sağ elimde sorun var doğuştan ama çok bir şeyime etki etmiyor düz vites araçlarda vites atarken çok zorlanmıyorum normal şartlarda diğer elim gibi her şeyi yapmaya çalışıyorum anlamadığım şey otomatik vitesli araca özel tertibat ne diye takılır? iyi incelemeden böyle yazıp geçiyorlar. ayrıca raporu alırken çok zorlanıyoruz doktorlar puan vermek istemiyor

kaan-78

Merhaba. Sağ üst ekstremite engelde donanımsız otomatik araçta ÖTV indirimi için özelge var. İlgili başlığı araştırabilirsiniz.

@kaan-78 ,sağ üst ekstremiteden rahatsız olanlar için otomatik viteslerde terdibat aşağıdaki şekilde kabul görüyor

@cyl, ilgili başlık ve özergeyi göremedim bu konuda yardımcı olur musunuz . Birde sağ elinden engelli olup yeni yönetmelik ile terdibatsız otomatik viteste ötv indirimini maliyeden onaylatan olursa lütfen bize de bilgi versin.

mhmtzytn

teşekkürler

araştıracağım ancak bir çoğumuzda kesim böyle oluyor aparat takılsın boşver diyoruz 500-700 tl arası çok para çünkü benim için çok gereksiz olacak birde otomatik vites için ne diye takaralar

aranıza yeni katıldım site olrak iyi işler yapıyorsunuz kendim adıma emeği geçen herkeze tşk.ederim

benim sağ el parmaklarımın hepsi normalden çok küçük ve avuç içi aya kısmıda küçük
Engelli sağlık kurulu raporumda H sınıfı ehliyet alır Otomatik vites araç kullanır ibaresi yer almaktadır. Ehliyetimde de keza Otomatik vitesli araç kullanır yazıyor.
2013 yılından buyana otomatik vştes araç kullanıyorum. 17.12 2015 yılında ÖTV. muaf taşıt alabilmek uşak gelir idaresi müdürlüğüne müracaat ettim kendileri olumsuz yanıt verdiler ama yinede ben Gelir İdaresi Başkanlığından özelge talep ettim.
Özelge talebime 6 aya yakın bir zamandır herhangi bir cvb.alamadım. Bimer e yazdım yazınız işlemde cvb. verildiğinde sonuçlanacaktır diye komik bir cvb.aldı. 6 ay geçtiği halde cevap vermiyorlar ne olumlu ne olumsuz.Adamlar bir kanun çıkartıyorlar ne bimer i ne maliyesi kanunun gereğini yapmamak için elinden geleni yapıyorlar.

Vites kolunda donanım olmaksızın araç manuel vitesli araç kullanamayacak kişiler salt otomatik vitesli aracı ÖTV'siz alabilirler:

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.
Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.​

Vites kolunda sabit özel donanım bulunan araçlar ÖTV'den muaf alınabilirler:

Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz.

Kaynak

arkadaşlar sizin görüşünüze ihtiyacım var benim sağ el parmaklarım hepsi normalden küçük avuç iç kısmıda küçük kavrama zorluğu çekiyorum ehliyet alabilmem için 2012 yılında rapor aldım raporumda H sınıfı ehliyet alır otomatik vites araç kullanır yazıyor. keza ehliyetimdede aynen. ÖTV indirimden faydalanmak için 16.12.2015 tarihinde özelge talebinde bulundum. Nihayet cevabı geldi ama olumsuz maliye bakanlığı talebime cevabı olarak ( Engelli sağlık kurulu raporunda belirtilen engellilik durumunuz, manuel vitesli bir taşıtın vites kolunda özel tertibat yaptırılmasını gerektirecek ( zorunlu kılacak ) mahiyette olmadığından kanunun 7/2-c maddesinde düzenlenen istisna uyğulamasından yararlanmanız mümkün değildir ) diye cevap geldi. Maliye bakanlığı bu cevabı ile sağlık kurulu raporunu yok saymıyormu? ( Sağlık kurulu raporumda H sınıfı ehliyet alır Otomatik vites araç kullanır) ibaresi geçmesine rağmen sen manuel vitesli bir aracı tertibatsız olarak kullanabilirsin diyebilir? görüşlerinizi bekliyorum tşk.ederim

İlgili tebliğde "Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz." ibaresi yer alıyor.
Sanırım sizin durumunuzu da bu kapsamda değerlendirmişler.
Raporunuzda "Vites kolundan tadilatlı manuel vitesli ve vites kolundan tadilatlı otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresi yer alsa idi, tadilatlı olarak araç alabilirdiniz.
Parmak problemlerinde, tadilatsız araçta ÖTV indiriminden yararlanmanız mümkün gözükmüyor.
Bu benim şahsi yorumum.
Saygılarımla...

doğru tespit etmişsiniz ama maliye kendi tebliğine göre çelişiyor manuel vitesli bir aracı vites değiştirmekte zorlanan kişiler bakımından otomatik vitesli araçlar tertibatlı araç sayılır gibi ibare var. H sınıfı ehliyetin bi hükmü yok

arkadaşlar mevcut raporumu tekrar heyete girip değiştirebilirmiyim. yada bir üst sağlık kuruluşunamı itiraz etmek zorundamıyım. raporumu 2012 yılında almıştım.h sınıfı ehliyet alır otomatik vites araç alır ibaresi yazıyor. maliyeden olumsuz yazı geldi ötv den istisna olamazsınız diye. raporumu değiştirebilirsem maliye en son raporumu baz almak zorunda bilgisi olan varsa sevinirim.

Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nde “Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.” hükmü yer almaktadır. Burada "zorlanacak" tabiri değil "kullanamayacak" tabiri geçiyor. Sanırım maliye duruma bu açıdan yaklaşmış.

berxxys

Manuel vitesi kullanmakta zorlanmak değil, cyl arkadaşımızın altını çizdiği gibi, hiç bir şekilde kullanamamak gerek.

Yeni rapor alırsanız, evet, Maliye en son raporu temel alır. Ama durumunuz hala manuel vitesli aracı kullanmaya mutlak mani olmadığından, gene sonuç olumsuz olur.

Üst Alt