Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ el doğuştan iki parmak var. H sınıfı ehliyet alırsam ÖTV'siz araç alabilir miyim?

entnel

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese selamlar, saygılar.. Arkadaşlar danışmak istediğim şöyle bir sorum var..
18 yaşımı doldurup, B sınıfı ehliyet aldım ve düz veya otomatik vitesli arabaları kullanabiliyorum..
Ancak sağ elimde doğuştan 2 parmağım var ve herhangi bir protez/ortez kullanmıyorum (Askerlik yapamaz raporum var).
Acaba H sınıfı ehliyet alıp ÖTV'den muaf olabilir miyim?

Teşekkür ederim cevabınız için.
Bu "özel" dediğimiz donanımlar, örn. vites kolunu yükseltmek için kullanılan donanım, arabanın bişeyini çıkarıp yerine yenisini takmak olarak değildir herhalde, yani vites koluna bişey yerleştirmek/sabitlemek şeklinde mi yapılıyor acaba???

b) Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur.
Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

Üst Alt