Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ el dirsekten ampute. Engelli olmayan kardeşimle ortak kullanabilecek otomobil..?

karoki

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar.
Benim elimde bulunan raporumda (Sağ dirsek altı aganezisi, sol üst ve her iki alt ekstremitesi ile özel tertibatlı araç kullanabilir. H sınıfı sürücü belgesi alabilir) ibaresi yer almaktadır, yani sağ kolumu dirsekten itibaren kullanamıyorum.
Kardeşimle ben ortak bir araç almayı düşünüyoruz, ancak kardeşimin herhangi bir engeli bulunmamaktadır. Gerektiği zaman kardeşimde bende aracı rahatça kullanmak istiyoruz. Yani aynı aracı ikimde kullanmak istiyoruz. Yukarıda yazılan ibare ve bizim ihtiyaçlarımız doğrultusunda, aracı ne şekilde satın almamız gerekmektedir. Birde alanacak olan aracın plakasında engelli işareti yer alacakmı?
İlginize şimdiden teşekkür ediyorum.

Maalesef elinizdeki "özel donanımlı araç kullanır" ibareli H sınıfı sürücü belgesi ile özel donanımı olmayan araç kullanamazsınız. Ve ayrıca hiç bir şartta kardeşinizle aynı aracı kullanamazsınız.

Ya bu "özel donanımlı otomobil kullanır" haliyle devam eder ve aracı sadece ve sadece kendin kullanmak şartıyla vergi muafiyetinden yararlanırsınız:
Ör: http://www.engelliler.biz/forum/oze...igim-var-nasil-bir-arac-satin-alabilirim.html
Ör: http://www.engelliler.biz/forum/oze...ampute-yurt-disindan-arac-alabilir-miyim.html

Ya da, sürücü belgesindeki ibareyi değiştirmek için devlet hastanesine başvurur, "direksiyonda topuzu olan, otomatik vitese sahip otomobil kullanabilir" ibareli rapor alarak trafik şubeye verip dosyanıza işlettirir ve o şartlarda her aracı kullanabilirsiniz (tabii o zaman kardeşiniz de sizin aracınızı kullanır).

Tercih sizin.

peki her koşulda, aracın plakasında engelli işareti oluyormu?

Araçta özel donanım varsa, evet, damgalı plakadan kaçmak imkansız

özel donanım derken sadece direksiyonun sağ tarafında bulunan silecek kolunun sol tarafa alınması olacak.araç zaten otomatik vitesli olur. Başkada bir donanım gereksinimi yok zaten. buda donanım ifadenize taabi oluyormu?

Hayır hayır, silecek kolu sağ koldan sol kola alınırsa bir anlam ifade etmez. Özel donanımlı vergi muafiyetli araç alınacaksa, silecek kontrolü ayağa alınmak zorunda. Başka bir başlıkta yazmıştım:
1. tercih: Tüm otomatik vitesli araçları kullanabilirsiniz. Direksiyonda topuz olması yeterli. Bu şekilde olursa, otomatik vitesli ve topuzlu tüm araçları kullanabilirsiniz, ama vergi muafiyetli araç alamazsınız.
Bunun için H sınıfı sürücü belgenizdeki "özel donanımlı araç kullanır" ibaresini iptal ettirip, "otomatik vites ve direksiyonda topuz bulunması şartıyla H sınıfı sürücü belgesi alır" ibaresi ekletmeniz gerek. Devlet hastanesinden rapor alıp trafik tescil şubesine sunmanız yeterli.

2. tercih: "Vergisiz otomobil almak istiyorum. Sonucunda özel donanımı olmayan araçları kullanamamak ve bana ait özel donanımlı aracı benden başka hiç kimsenin kullanamaması kısıtlamalarını da kabul ediyorum" derseniz:

Raporda olması gereken ibare: sol üst ekstremiteyi kullandırmayı gerektirmeyecek özel tertibatlı araç kullanabilir

Araçta olması gereken özellikler: otomatik vites, direksiyona topuz takılmış, silecek kontrolu ayağa alınmış

Ruhsatta bahsi geçen ibare: özel tertibatlı özürlü aracı

Bu şekilde araç alınabilecek örnek bayii: güven oto eskişehir / Neslinur hanım - neslinur.kaya@renault-mais.com.tr & gsm: 0534 811 22 44

Üst Alt