Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ ekstremitede oluşan kısıtlılık ile ÖTV'siz araç alabilir miyim?

bgr

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ben 21 yaşındayım 2010 yılında beyinden ameliyat oldum ve tedavilerden sonra işitme kaybı, geçici denge ve sağ tarafta kontrol kaybı(tıbbi adıyla motor kaybı)oluştu.zamanla dahada iyileşmeme rağmen 2 ay önce %69 oranında engelli olduğum ortaya çıktı(engelli kimlik kartımıda aldım).sormak istediklerim çok fazla ama vergisiz araç almak istediğim için burda konu açmak istedim.şuanda B ehliyetim var ve manuel vitesli araba sürebiliyorum.

1.Raporumda 'sağ extremite hafif etkilenmiş'yazıyor H ehliyeti alabilirmiyim?
2.Alıcağım aracı ailemde kullanmak zorunda onlarda kullanabilirmi?
3.H ehliyeti alırken mecburi olarak özel tertibatlımı olmak zorunda?
4.Otomobili sadece oto.vitesli (özel aksamsız) alabiliyomuyum?
5.H ehliyetine başvururken neler yapmam lazım?(hangi belgeler lazım)

Daha yeni engelli vatandaş olduğum için şuan aklıma gelen sorunlarım bunlar.
birçok sitede bu soruları aradım ama birisi 'olur' diyo diğeri 'olmaz'.
işin daha başındayım ama yoruldum artık,kesin bir cevap istiyorum.

Ortopedik olmadıkça alınmıyor yani sizinki sinirsel belki h ehliyet olabilir ama araç zor gözüküyor. Yani bacaginiz kırılmış olsa ve kısıtlılık bundan olsaydı olurdu.

bgr

araç kullanamaya sıkıntı yasayacak bır engelınız var ise vebunu doktora sağlık ve sürücü sağlık raproru şeklinde alıp ehliyetınize işletirseniz alırsınız . BEnım sol alt extremte de ve ben aldım . Ancak sizin sağ tarafta oldugu ıcın ozel donanım olmak zorunda. Aracı sizden baskası kullanabılırmı kullanamaz mı o konuda pek bılgım yok . Önceden ozel donanımlı aracları sadece kendı ve kendı gibi engelı olanlar kullanabıliyordu . şimdi hala aynı durum gecerlı mı bılemıyorum.

cevaplar için teşekkür ederim
birçok konuda beni aydınlattınız
sormak istediğim bir soru daha var
H ehliyeti için başvurursam 'sağ extremite' olduğu için varolan B ehliyetimide alırlarmı?

bgr

Sağ alt ve üst ekstremitede aynı anda kısıtılılık olduğu raporda yazılı olursa, manuel vitesli aracı özel donanım olmadan kullanamayacağınız tespit edilirse, özel donanımlı aracı ötv-mtv istisnası ile satın alabilirsiniz.

bgr
sağ ekstremite de bir güçsüzlük güç kaybı kaslarda seyirme - güçsüzlük yada stepaj yürüyüş olurşturacak şekilde düşük ayak mevcut ise ehliyette alırsınız ötv - mtv indirimide.. Ancak bunu iyice anlatmanız ve elinizdeki belgelerle belgelendirmeniz gerekmekte..

BLACKSAGAT
ortopedik rahatsızlık sadece alt - üst ekstremite de kırılma kopma vb. gibi vakalar sonucu oluşmamakta. Sinirlerin fonksiyon kaybı sonrası da oluşmakta. Sinirlerin tahribatı nedeniyle el kol bacak ve ayaklarda ki rahatsızlığı nedeniyle birçok arkadaş ötv indiriminden yararlandırlar.
https://www.engelliler.biz/forum/oz...v-siz-arac-alimi-icin-rapor-paylasimlari.html
bu sayfada bir çok nörolojik rahatsızlığı olan arkadaş (sinir hasarı nedeniyle alt üst ekstremite rahatsızlığı) almış olduğu raporları paylaştı..

ben zaten sıkıntı diyorum yani bir hastahane veriyor birisi vermiyor sonra galerilerin biri olur diyor biri olmaz diyor sora vergi dairesi aynen sıkıntı çıkarıyor yani alırsınız ama çok sıkıntılı olur. Benim ortopedik rahatsızlık 1 senedir uğraşıyorum ve inşallah 12 nisanda sonuçlanıyor.

Üst Alt