Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ bacak polio sekeli, H sınıfı ehliyet, sağlık raporu ve özel donanım..?

devecitalha

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
foruma yeni üye oldum öncelikle şunu ifade etmek isterimki birçok yerde ulaşamadığım bilgileri bu forumda bulmam beni çok sevindirdi bu nedenle forum yöneticilerine ve destek veren tüm katılımcılara çok teşekür ederim.
benim de sorularım olacak cevaplandırırsanız çok sevinirim

1- ortopedi engelliyim, sağ bacak polio sekeli. H ehliyeti için haseki eğt arş hast başvuruda bulundum, burda alacağım raporla ötv indiriminden de faydalanmam için yeterli mi yoksa onun için ayrıca yeni bir rapor için başvurmammı gerekiyor?
2- gazı sağdan sola almak özel tertibata girer mi
3- bu özel tertibatın nasıl olacağına kim karar veriyor
4- ehliyetim h, ama özel tertibatlı araca gerek yok. sadece otomatik olursa bu aracı eşim kullanabilir mi?

şimdiden teşekür ederim

1)Özel tertibatlı araç kullanması uygundur.İbareli rapor almanız gerekir.
2)Evet.Tertibattan sayılır.
3)Sağlık Kurulu raporunuza göre çiziliyor.
4)Evet.Eşinizde kullanabilir.

Sadece otomatik vitesli aracı eşiniz kullanabilir ama siz kullanamazsınız :) Sürücü belgesinde "özel donanımlı araç kullanır" ibaresi bulunan kişilerin kullandığı araçlarda özel donanım olması şarttır. Ve, özel donanımlı aracı (eş, çocuk, anne-baba, kardeş dahil) araç sahibinden başka hiç kimse kullanamaz.

mrb

sayın genel yayın yönetmeni ve saygıdeğer arkadaşlar inanın kafam bu işle okadar çok karıştıki aynı soruları tekrar sormuş olabilirim kusura bakmayın
ben dün itibariyle hasekide H ehliyeti için başvuruda bulundum şimdi bana verecekleri ehliyet raporuyla hem ehliyet hemde indirimli araç alabilirmiyim yoksa bu verecekleri rapor sadece ehliyet içindir , indirim için ikinci bir rapormu almam gerekiyor , bunu kimse bilmiyor ne sağlık kurulu çalışanları ne bayiler ne sürücükursları lütfen beni aydınlatınız saygılar

Eğer raporda hem h sınıfı sürücü olmak için hem de özel donanımlı araç almak için değerlendirme yapılır ve sana iki nüsha halinde verilirse, evet, tek seferde iki işi de gören rapor alabilir ve kullanabilirsin.

Raporda şöyle bir ibare olmalı: "Sağ ayağını kullanmasına gerek olmayacak şekilde özel donanıma sahip otomobil kullanması uygundur. Özel donanımlı araç kullanabilmek için H sınıfı sürücü belgesi alır."
Bu ibareye sahip rapordan iki nüsha alırsan, tek seferde işin görüşür

mrb

teşekürederim inanın bu bilgileri hiç biyerde bulamamıştım çok sağolun kolay gelsin

mrb

sayın genel yayın yönetmenimiz kusura bakmayın sizi yine rahatsız edecem.
Haseki de şöyle bir rapor aldım

"SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLER İÇİN SAĞLIK RAPORU"
Başlıklı raporda şöyle yazıyor
"Sağ alt ekstremde polio sekeli, Otomotik şanzımanlı ve gaz ve fren tertibatı sol ayak kumandalı olmak şarı ile "H" sınıfı ehliyet alabilir".
Rpor bu şekilde yazılmış ben bu raporla hem H ehliyeti hemde ötv siz araç alabilirmiyim? bide rapor tek nusha bunu aslıgibidir yapayımmı işime yararmı.
saygılar.

Yok, bu rapor sadece sürücü belgesi için verilmiş. Otomobil almak için hiç soğutmadan yeni rapor için başvurun oraya bence. Elinizdeki raporu da verin ki, ona göre rapor verilsin kısa sürede...

mrb

günaydın sayın genel yayın yönetmenimiz
yukarda ifade ttiğim raporla sadece ehliyet alabilirsiniz dedinizya peki ben ötv indirimi için ayrıca rapor almasam ve normal fiyatında otomotik araba alsam kullanabilirmiyim yada ben bununla diğer otomotikleri kullanabilirmiyim.

Hayır, varolan H sınıfı ehliyetinizle sadece otomatik vitese sahip otomobil kullanamazsınız. Aracı vergi ödeyerek de alsanız vergi muafiyetli de alsanız fark etmez. Sizin kullanacağınız araçta özel donanım bulunmak zorunda.

bende h sınıfı özel tertibatlı araç vasair rapor için heyete girdim cuma alacam peki ben bu raporla önce araba alıp sonra ehliyet alsam olurmu bizim burada h sınıfı bana göre tertibatlı araba yoktur zannedersem bu raporlar için 6 resim ve 170 tl para verdim
ayrıca hastaneyi valiliğe şikayet ettim

Maalesf olmaz. Arac almak icin surucu belgesi sart

sayın oturanboğa sizi yine rahatsız ediyorum kusurabakmayınız' birkaç sorum olacak
1.ehliyet için aldığım raporda özel tertibatlı otomotik vitesli araç yazıyor eğer ötv indirimi için alacağım raporda sadece otomotik vites araç kullanabilir yazarsa nasıl olacak ehliyet ve indirim raporu aynı olmayınca nasıl olur
2. sorum eşiminde benim arabayı kullanması için aldığım raporu işleme koymadan sadece otomotik araç kullanır raporu almaya çalışacam ozaman eşimde benim arabayı kullanırmı ?

Varolan sürücü belgesi raporunuz: "Sağ alt ekstremde polio sekeli, Otomotik şanzımanlı ve gaz ve fren tertibatı sol ayak kumandalı olmak şarı ile "H" sınıfı ehliyet alabilir".

Bu durumda, hayır, varolan H sınıfı ehliyetinizle sadece otomatik vitese sahip otomobil kullanamazsınız. Aracı vergi ödeyerek de alsanız vergi muafiyetli de alsanız fark etmez. Sizin kullanacağınız araçta özel donanım bulunmak zorunda.

Araba için alacağınız raporda "sadece otomotik vites araç kullanabilir" yazarsa, bu hiç bir anlam ifade etmez. Zira hem ehliyetinizle o aracı kullanamazsınız hem de sadece otomatik vitese sahip araç vergi muafiyetiyle satın alınamaz.

Eşinizle aynı aracı kullanabilmeniz için:
1- Sizin h sınıfı sürücü belgenizde "otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı sürücü olur" yazması gerek
2- Bu şeklide rapor olunca vergi muafiyetli araç alamazsınız. Ama otomatik vitesli tüm araçları eşiniz dahil herkesle ortak kullanabilirsiniz...

arkadaşlar benimde sorularım olacak cevaplandırırsanız çok sevinirim inanın hastanelerde bu işi bilmiyor.haseki eğitim araştırma hast rapor için baş vurdum ama sanırım istediğim raporu vermediler şöyle :
iki farklı rapor aldım
1- gaz fren sol tarafa alınmak şartıyla otomotik janzıman lı araçkullan mak için "h" ehliyet alabilir
2-bu gün aldım raporu ben isterken dedimki ötv siz özürlü aracı için alıyorum bunun içinde tertibatlı araç kullanır ibaresinin raporda yazması gerekir diye ifadede ettim ama onlar bana "sağlık durumu hakkında \ maluliyet dercesi ibareli ve sağ alt extremite teşhisi % 20 maluliyet dereceli bir rapor verdiler bunlarla ben araç ve ehliyet alabilirmiyim alamazsam nasıl yapmam gerekir lütfen inanın çok yoruldum bana yol gösterin saygılar

elinizde araç alım rapor örneği varsa bunu örnek olarak buradan bize sunabilirmisiniz saygılar

1 numaralı raporla vergi muafiyetli araç alabilirsiniz. Hiç bir sorun çıkmaz. "gaz fren sol tarafa alınmak şartıyla" ibaresi işinizi görür.

Otomatik vitesli araçta normalde bi fren bi gaz pedalı olur ya. Sizin aracınızda iki gaz bi fren pedalı olacak. Ör:

28b316d56cde4c403f52bf88ce251083.jpg

Bu şekilde özel donanıma sahip aracınızı sizden başka hiç hiç hiç kimse kullanamaz. Siz de bu araçtan başka bir araç kullanamazsınız.

mrb

arkadaşlar şu sorularıma cevap verseniz çok sevinirim arkadaşlar ben 1 hafta önce g. antepte rapor aldım. raporda "h ehliyet alabilir" yazıyor
ben bu raporla nasıl bir araç sürebilirim? başka hiç bir ibare yok. bununla alacağım arabanın plakası nasıl olur? ayrıca eğer bu rapor işime yaramazsa bunu il sağlık müd şikayet etsem netice alabilir miyim?

son bir soru: İstanbul Haseki hastanesinde "gaz fren solda olmak şartıyla h alabilir yazıyor. bu raporla antepte ehliyete başvurabilir miyim? kurslar bana olmaz diyor ama sizin bilginiz benim için yol gösterici olacaktır

saygılar.

Bence aynı hastaneye yeniden gidin ve rapordaki ibarenin yeniden düzenlenmesini isteyin:

................... Hastanesi Başhekimliği'ne​

.../.../2009​

Özel donanımlı otomobil satın alabilmek ve H sınıfı sürücü belgesi temin edebilmek için gerekli sağlık raporu için ... tarihinde hastahanenize başvuruda bulundum. Bunun üzerine ekte yer alan ve üzerinde "H sınıfı ehliyet alabilir" yazılı rapor tarafıma verildi.
Ne var ki tarafıma verilen rapor aşağıda yer alan mevzuata uygun düzenlenmediği, başka bir ifadeyle, sağ bacağımda bulunan sakatlığın yarattığı dezavantajı bertaraf etmek için nasıl bir özel donanıma ihtiyaç duyduğuma dair ifade içermediği için Maliye ve Emniyet birimlerince kabul edilmemektedir.

Bilindiği üzere 26 Eylül 2006 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik'in Ortopedi muayeneye ilişkin esaslar'ı düzenleyen 8. maddesinin 3/a/2 fıkrası şu şekildedir:
"Her özürlü için kullanılacak özel tertibatlı araç, ortopedi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının bulunduğu heyetçe tanımlanır. Ancak; kalıcı extremite bozukluklarına bağlı özürlülük hallerinde (Örneğin; amputasyon, hemiplaji/serebral palsi, ileri derecede artrit gibi) ve kronik nörolojik bozuklukların sonucu olan özürlülük hallerinde (Örneğin; multpl skleroz, parkinson, motor nöron hastalıkları, periferik nöropatiler gibi) hangi tür bir aracın kullanılabileceğinin sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi kaydıyla özel donanımlı motorlu araç kullanılmasına izin verilir. Bu gibi durumlarda sürücünün ne tür bir cihaz ile veya hangi becerilere sahip olursa ne tür modifikasyonlar yapılmış araç kullanabileceğinin konunun uzmanınca saptanması kaydı ile özel sürücü belgesi almaya hak kazanır. Sağlık kurulu raporunda özürlülüğün ilerleyici veya statik olup olmamasına göre hastaya periyodik kontrollerin gerekli olup olmadığı belirtilir."
Ayrıca 16 Temmuz 2007 günkü Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'in 'Özürlü sağlık kurulu raporunun tasdiki ve verilişi'ni düzenleyen 14. maddenin 2. fıkrası da şu şekildedir:
"Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun bir nüshası ilgili kişiye verilir. İlgilinin talebi üzerine hazırlanmış olan özürlü sağlık kurulu raporlarından; özürlünün kullanabileceği hakları sayısınca çoğaltılarak imza edilir, onaylanır ve mühürlenerek ilgiliye verilir"
Bu hükümler çerçevesinde, elle kumandalı özel donanımlı otomobil kullanıp kullanamayacağıma ve "özel donanımlı otomobil" kullanmak için H sınıfı sürücü belgesi alıp alamayacağıma dair değerlendirmenin yapıldığı ve ....... ibaresi bulunan sağlık kurulu raporunun 2 nüsha halinde tarafıma verimesini arz ederim

adın soyadın
imzan​
resim
tc kimlik numaran
adresin
telefonun

Not: Dilekçede bulunan ....... yerine tercihnize göre şu ikisinden birini yazmalısınız:
"Sağ bacağını kullanmasına gerek bırakmayacak elle kumandalı özel donanıma sahip otomobil kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır"
veya:
"Sağ bacağını kullanmasına gerek bırakmayacak şekilde gaz pedalı sola alınmış otomatik vitese sahip otomobil kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır"

SAYIN HOCAM RAPORU DÜZELMEK İÇİN rapor aldığım hast sağlık kurulunu başvurdum heyet başkanı bana tamam düzeltiriz ama elden kumandalı yazarız diye inat etti bende gaz fıren solda olacak şekilde düzeltilsin istiyorum neyapabilirim saygılar

Deyin ki, Maliye Bakanlığı sağ ayağından sakatlığı olan kişiler için iki modifikasyonu özel donanım sayıyor ve dileyen dilediğini seçiyor:
1- gaz-fren elle kumandalı
2- gaz pedalının sağa alınması suretiyle otomatik vitesli

Zaten usule aykırı bir durum olsa Maliye asla onay vermez ve rapor kulanılamaz. Bence ısrar edin. Eğer inat ederse, bari sadece "özel donanımlı" diye yazsın.

iyi günler hocam antep devlet hast. raporundan vazgeçmek zorunda kaldım çünkü bana elden kumandalı araç kullanır şarıyla vermek isiyorlar.
aile hekimi dokor arkadaş eğer sağ ayağınla gaza basmanda sorun yoksa b ehliyeti alırsın bende bu raporu verebilirim diyor benimde sizden ricam bana bu konuda yardımcı olmanız eğer dokor b ehliyet alabilir derse trafik bunu sorun edermi yada başka bi sorunolurmu acele cevap verirseniz çok sevinirim.

Şans... Eğer sağ bacaktaki sekel bariz bi aksamaya neden olmuyorsa, sorun çıkmayabilir.

Üst Alt