Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ bacak çocuk felcine rağmen emekli edilmedim! | 2025 Nisan

Konular
25
Reaksiyonlar
15
Engelli olarak emekli olmak için SGK ya başvurdum ve sonuç olumsuz geldi. Engelli emekliliğinden yararlanmak için yeterli iş gücü kaybı oranına rastlanmadı şeklinde SGK Kayseri Engelli Sağlık Kurulu olumsuz görüş bildirdi.

1 yaşımda çocuk felci geçirdim. Sağ bacağımda 5 cm kısalık ve incelik mevcut ve sağ bacağımı yürümek için kullanamıyorum. Sağ bacağım tamamen felçli olduğu için hareket kabiliyeti neredeyse hiç yok ve bu yüzden gelişmemişte (incelik&kısalık). Ancak uzun yürüme ortezi ve ortopedik bot kullanarak ayağa kalkabiliyor ve yürüyebiliyorum. Uzun yürüme ortezi kullansam da 200-300 metreden fazla yürümem benim için oldukça sıkıntılı ve uzun süre ayakta durmam da benim için ciddi sıkıntı yaratıyor.

Değerlendirme için eklediğim güncel tarihli engelli sağlık kurulu raporumda %42 Ortopedik Engel mevcut ve FIZIKSEL TIP VE REHABILITASYON başlığında aşağıdaki not mevcut;
"sağ alt ekstemete poliosekeli sağ alt ekstremitede 5 cm kıselık.sağ alt ekstremitede uzunyürüme ortezi ile mobilize(KAFO) Tablo:3.4 %42 B91"

Bu şartlarda Türkiye 'de engelli olarak emekli olmak mümkün olamıyor.

Bilginize...

Yok artık yaaa....cidden cinnetlik bir durum....itiraz edecek misiniz?

@samedo99,
7.5.38968-EK-1 Hastalık Listesinde doğrudan çocuk felcini göremedim ancak listenin; G:ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBINA NEDEN OLAN ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİK HASTALIKLAR
başlığının Bölüm Atıfları kısmında, engelimin emeklilik için gerekli iş gücü kaybına yol açan tanımlar arasında olduğu açıkça görülmekte;

¹EFEKTİF AMBULASYON SAĞLAYAMAMA:

Efektif ambulasyon, günlük yaşam aktivitelerini devam ettirebilmek için yeterli bir mesafeyi makul bir yürüme hızıyla sağlayabilme yeteneğine sahip olmayı ifade eder. Efektif ambulasyon sağlayamama, yürüme yeteneğinde ciddi kısıtlanma olduğunu ve genellikle her iki alt ekstremitenin yetersizliği sonucu kullanılan yardımcı cihaz/cihazlar ile her iki üst ekstremite fonksiyonun limitlendiğini gösterir

Aşağıdakilerle sınırlı kalmamak üzere, efektif ambulasyonu sağlayamama şu örnekleri içerir.

• Tekerlekli sandalye düzeyinde olmak,
  • İki baston, iki kanadyen, yürüteç vb mekanik destek ve/veya yardımcı cihaz olmadan yürüyememek,
  • Tek el desteğine rağmen yardım olmaksızın yürüyememek, standart toplu taşım araçlarını kullanamamak, rutin aktiviteleri sürdürememek v.b.
  • Ankiloz, diz kalça ve ayak bileğinin kontraktürü, ileri düzeyde kas hastalıkları, Parkinson v.b. (Evde yardımcı cihaz kullanmadan bağımsız yürümek, ambulasyonu efektif sağladığı anlamına gelmemektedir)
Bölüm Atıfları kısmında aşağıdaki tanımlar engelimin yol açtığı neticeleri açıkça karşılamakta; dolayısıyla engelimin "emeklilik için yeterli iş gücü kaybı"na apaçık yol açtığı görülmekte iken bu görüşün olumsuz gelmesini iki ihtimale bağlıyorum;

1- Ya gerçekten bu konuda işini yapan insanlar durumu muhakeme edecek yeterliliğe sahip değiller.
2- Ya da kasten mağduriyet yaratarak insanları kurumlara karşı tahrik etmeyi amaçlamaktalar.

Aklıma başka ihtimal gelmiyor...

Üst Alt